Vakító napsugárban tartotta számára valaki, feltehetőleg egy férfi az ajtót, a lépcsőház alagsori bejáratánál. A lakók előszeretettel közlekedtek a néha csípős szagú átjárón, arra felé gyorsabb volt gyalogosan megközelíteni az utcát. A földszinti, kerten át vezető kijárat szép volt, de hosszú és kacskaringós. Egy nagyobb bevásárlás után, teli szatyrokkal bajos volt ott átjutni. A kukatároló felől praktikusabb és kényelmesebb haladni.

A nő is gyakran használta, most éppen befelé. Futásból tért vissza, a nyolc kilométeres táv látszódott az arcán. Piros rózsák ültek ki rá. 

Tiszta volt a helyiség, az a tipikus szeméttároló bűz inkább csak szombat estére szokott a helyiségbe bent rekedni, de vasárnap délutánra már csak híre marad. A társasház karbantartói tisztán tartják a lépcsőházat, a kertet, és a kukatárolót is. Vasárnap délután mindig kihúzzák az utcára a kukákat, és kiszellőztetik a helyiséget. Hétfő reggel pedig a kukásautó elszállítja a társasház, hétvégén összegyűlt mocskát.

Hétfő reggel nyoma sem volt már mindennek. A nő orrát a borotvahab illata ütötte meg, ahogy elhaladt, a feltehetőleg férfi mellett, aki tartotta neki az ajtót. Az illata a kukatárolón át haladva is érezhető volt.

Nem ismerte a férfit, sosem látta még. Tulajdonképpen most sem. A házban lakhat – fejtegette magában a nő, míg szedte párosával a lépcsőket – mert a férfinek frissen zuhanyzott, és borotválkozott illata volt. Az alagsori kijáratot egyébiránt csak a bennfentesek ismerték, és használták. Külön kulcs kellett hozzá. Rejtély lett a férfi kiléte.

Annál is inkább, mert a borotvahab illata a lépcsőházban is jelen volt. Még a harmadik emeleten is végig. Az illata, a nőt, a nagypapájára emlékeztette. Ő volt az, aki a borotvahabot az orrára nyomta még kislánykorában. Az ismerős illat egészen a nő lakásának ajtajáig volt érezhető. Ami résnyire volt nyitva…

A borotvahab szaga volt az egyetlen árulkodó nyom, feltehetőleg egy férfi után, ami tény nem sokban segítette a rendőrség munkáját. A nő azóta sem bírja ezt a szagot elviselni, és kedveli inkább a szakállas férfiakat. 


Fotó: Getty Images
Grafika: Mucsi Boglárka