Folyamatos vonalban van. Valaki mindig érdeklődik valami után. Mondhatni pörög a business. De messze nem erről van szó. Munkaszüneti nap van, és éppen elnyújtózna az ebéd utáni kajakómában, de nem tud.

Hívja őt mindenki. Valahogy bíznak benne az emberek, rábízzák a titkaikat. Ő pedig őrzi, és tanácsot is ad olykor. Na nem azért, mert annyira szakavatott lenne a különféle családban, párkapcsolatban, munkahelyen felmerülhető lelki témákban. Mert nem az, nem szakavatott, nem pszichológus ő, még csak nem is valami jól hangzó coach. Messze áll tőle minden lelki nyavalya, kétkezi munkából él, csak mások szerint ő olyan ügyesen megbirkózik a saját nyűgjeivel, divatosan fogalmazva: abszolút jól menedzseli a saját életét, hogy úgy vélik az emberek, akkor bizonyára rajtuk is tud segíteni.

Szerinte nem tud, de próbálkozik. Most mondjon nemet a cimboráinak? Akiknek hol az anyósukkal, hol az asszonnyal, hol a gyerekükkel, a főnökükkel- beosztottjukkal vagy éppen a szeretőjükkel van valami összetűzésük, kérdésük, felemlegetni, megbeszélni, elárulni, megfejteni, letudni, elintézni valójuk?

Nincs szíve hozzá. Meg tulajdonképpen ráér. Nem ég le a rántás, ha félrehúzza a tűzről míg egyike, másika telefonál. Rántás, azzal készíti a zöldbabot, úgy szereti a neje, és a kölykök is. Közben már vacsora idő lett. A neje csak intett, hogy akkor ő elindul. Hadd legyen a barátosnőivel együtt, egy-egy mozi után mindig sokkal jobb kedvű. Neki is kell a rongyrázás, tudja ő, ahogyan neki is a cimbikkel a biliárd, a fallabda és a többi.

Készen van a főzelék, a sült hús hozzá, igaz közben folyamatosan ment a telefon. A tanács mindig ugyanaz, kérdezd meg a másikat, ne te dönts mások helyett. És mondd el, közöld, fejezd ki, te mit akarsz: néma gyereknek anyja sem érti a szavát. Ez az ő életmenedzselésének a titka: kommunikál. Kérdez, elmond, érdeklődik.

De most már éhes és enne nyugodtan. Jó lenne, ha nem jönne újabb sms, üzenet, hívás. Persze, ha kitenné a ne zavarjanak táblát, máris könnyebb lenne a helyzete. Mert ugye néma gyereknek anyja sem érti a szavát!


Fotó: Unsplash
Grafika: Mucsi Boglárka