Irónia: Viva Magenta, éljen a kápráztató bíbortetű!

Állandóan mondják a pszichológusok és más lélekszakértők, hogy újra és újra lépjünk ki a komfortzónánkból. Tegyünk minden nap egy lépést ki, a nagyvilág elé. Legyünk nyitottak. Ismerkedjünk meg új dolgokkal, hogy más perspektívából láthassuk a világot. Ez segíthet nekünk az akadályok megoldásában, az életkedvünk fenntartásában, vagyis löketet adhat a kreativitásban. 

Csak körül kell néznünk. Az inspiráció bárhonnan fakadhat. Még egy tetűből is. Például egy bíbortetűből. Nem hiszi? Először én magam is csodálkoztam. Színesebb rovar, mint gondolnánk.

Tudta, hogy a bíbortetű, közönséges nevén bíborbogár teste vörös festéket tartalmaz? Mégpedig kápráztatóan szép kasmírvöröset. Annyira szépet, hogy a megtermékenyített nőnemű bíbortetű szárított testéből nyerik ki a kármint és a kárminsavat, hogy aztán belekerüljön például a lekvárba, sajtba, kolbászba. Az engedélyezett élelmiszerfesték E-120 jelöléssel használható.

A kármint már az aztékok is használták élelmiszerek és textíliák színezésére. Amerika elfoglalása után a spanyolok által talált utat Európa felé. Kármin lehet még az ajakrúzsban, a gyógyszerekben, a reggeli gabonapelyhekben vagy éppen a ruháján is. 

Vagyis igaz, hogy jobb kilépni a komfortzónánkból, és ha eddig nem tettük, ezentúl csodáljuk meg a közönséges rovarokat is. Na jó, a bíbortetű eredeti hazája Peru és Mexikó, de az interneten rátalálhatunk. A kis rovar a fügekaktuszok nedvét szívja. Jó ízlése van, meg kell hagyni!

Ez a tetű annyira színes, hogy nem csak az élelmiszeripart nyerte meg, hanem idén a Pantone festékgyárat is. A Pantone minden évben megválasztja az év színét, ezt a voksot a grafikusok, desingerek, divattervezők, lakberendezők, azaz az alkotó- és művészvilág mindig nagyon várja. 

Idén, 2023 évére a Viva Magenta színárnyalatára esett a Pantone választása. Gondolom, írnom sem kell, az olvasó már sejti, igen, a Viva Magenta színárnyalatot nem más, mint a naturális kárminvörös festék inspirálta, amit na, miből nyertek? Hát persze, hogy a tetűből! Éljen a kápráztató bíbortetű! 

Ami még külön izgalmas a bíbortetűből nyert Viva Magentában, hogy a Pantone festékgyár szín melletti döntése mellett az is szólt, úgy vélik, hogy szerintük ez az árnyalat a megnyugvást, a bizalmat és a kapcsolatot jelképezi egy olyan világban, amely épp egy világjárványból próbál talpra állni. És hogy találtak pont a tetűre? Úgy, hogy szerintük a legerősebb inspiráció ma is a természetből fakad. 

Ehhez nem fűzhetek már többet, mint annyit: Viva Magenta, éljen a kápráztató bíbortetű! – legyünk bátrak, és csodálkozzunk újra és újra a világra, benne még egy tetűre is! Soha nem lehet tudni, honnan érkezik valami szép, inspiráló, egyedi, megismételhetetlen. 


Fotó Credit: Huge

Forrás: ITT és ITT