Általánosan elismert gondolat, a hasznos elfoglaltság jó hatással bír a lélekre. Míg az ember tesz-vesz, sürgölődik-forgolódik, addig lefoglalja az elméjét. Kevesebb ideje marad a gondolkodásra. 

A depresszió általános ismérve az is, a laikusok szerint mindenképpen, hogy lehangoltsággal jár. Sírással, búslakodással, csüggedéssel, rívással, komorsággal, sötéten látással. Azok, akik már konyítanak valamit a témához, hozzá teszik azt is: a depresszió járhat egykedvűséggel, kedvtelenséggel, passzivitással is. Amikor ahhoz sincs kedv, hangulat, hogy az ember bármilyen feladatba fogjon. A szervezete akár rá is segít erre fáradtságérzéssel, kimerültséggel, ilyen-olyan fájdalommal. 

Vagyis hiába az észérv, hogy tegyünk valamit, bármit, ha nincs rá késztetés. Ha semmi máshoz nincs kedv, mint ahhoz, hogy az ember csak feküdjön, legfeljebb üljön. Kezében a mobillal, amin szebbnél szebb képeket nézeget egy olyan  világról, ami számára elérhetetlennek tűnik. 

Az Instagram tele van ilyen képekkel. Az ember meg csak fekszik kezében a mobillal és lájkolja ezeket a képeket. Mindenféle érzelem nélkül. Legalábbis negatív felhangok nélkül. Nincs irigykedés, nincs méreg, düh azok irányába, akik megtehetik mindazt, amit a képek mutatnak, vagy legalább sugallnak. Nincs szomorkodás az elérhetetlen felé. Csak tudomásul vétel van, és like.  

Romantikus déli tájak, keskeny zegzugok, hívogató dallamok olaszországi, görögországi, horvátországi, portugál és spanyol falvakból, városokból. Fotók kerthelyiségekről, kávézókról és teraszokról a szüntelen napsütésben. Kékeknél kékebb hegyek között, a zöldebbnél zöldebb füvet legelésző tehenekről és kanyargós utakon haladó vonatokról Svájcból. Hófedte piros házakról a fenti északról, ugyaninnen romantikus házbelsőkkel a hygge, a lagom jegyében gyertyafénnyel, ebédlőasztal fölé belógó lámpákkal, virágokkal, a skandináv design egyszerre letisztult és otthonosan hívogató világából.

Sikkes ruhakölteményekről a street outfit mellett a home outfit kollekciókból, hiszen az ember nem csak az utcán csinos, hanem otthon is. Mások legalábbis.

Vegánnál vegánabb, húsosabbnál húsosabb, csokoládénál csokoládésabb, gluténmentesnél gluténmentesebb, egészségesebbnél egészségesebb és a finomabbnál finomabbnak tűnő levesekkel, egytálételekkel, húsokkal, főzelékekkel, pizzákkal, turmixokkal, édességekkel, tortákkal. 

Az autókról, a házakról, a medencékről, a robotizált otthonokról, motorokról, csónakokról, repülőkről már nem is beszélve.

Mindegyikre megy a like, ami szép. Ami nem, arra is. Mert az élet olyan semmilyen. Sem ilyen, sem olyan. Van. Legalábbis neki jelenleg így van. Sehogysem.

Fotó: Pixabay
Grafika: Mucsi Boglárka