Hömpölyög a meleg, szikrázik a napsütés, a száradó fű illata bódítja el a tájat. Mindezt csak az erkélyünkről érzékelem. Többszörösen vagyunk bezárva. A fiamnak long covidja van, azaz a fertőzés után hosszú hetekkel is rontják a különféle tünetek az életminőségét. Állandósult a fáradtság, a fejfájás, a szédülés. Ráadásul nekiment a lakásban egy új bútordarabnak, és enyhén szólva megzúzta az egyik lábujját. Nehezen áll lábra. Jól esik neki ilyenkor az almaleves, vagy ha úgy sikerül az almafőzelék.

A nyár élvezete jelenleg a lakásba, és az erkélyre szorítkozik. Itthon strandolunk. Felfújtuk az epres úszógumit, lavórba lógatjuk a lábunkat és virágspriccelővel pancsolunk. A szalmakalapot az erkélyre vesszük fel, a legyezőimet is sorba hadra fogjuk. Esténként nyári kalandfilmeket nézünk. A fiamnak alkoholmentes sört, nekem meg gyümölcs sidert bontunk mellé. Nyaralunk.

A gasztronómiában is igyekszünk hozni a nyári trendet, grillezett ételeket eszünk, nem kemencében sültet, mint Helga barátnőm, hanem a grillserpenyőben pirítottakat. Egészben gombafejek, pácolva tökszeletek, zöld fűszerezett padlizsánkarikák, vékonyra szeletelt hússzeletek sülnek esténként. A long covid egyik tünete az álmatlanság, így estébe nyúlóan főzőcskézünk, napközben a melegtől amúgy is kellemetlen a tűzhely mellett állni. Gyakran hagyjuk el a recepteket, és bízzuk az ételek elkészítését a fantáziánkra, vagy a betegség és a meleg adta lustaságunkra. 

A hideg levesek kimondottan menők nálunk. A fiam kedvence a gyümölcsből készült. A habos eperkrém-eves, a ropogós cseresznyével teli, a sütőrumtól pityókás meggy, na meg a nyári almából készült. Pudinggal szoktam sűríteni. Legutóbb annyira elhagytam a megszokott mennyiséget, hogy sikerült főzelék sűrűségre habarnom az almalevest. Ami kandírozott cukorral, friss, kezeletlen citrommal, kardamommal, őrült szegfűszeggel és vaníliaporral főtt. Tejszínnel és vaníliás pudingporral lett behabarva. Mennyei almafőzelék lett belőle.

A nyár maga a felfedezés, akkor is, ha nem tudunk kimozdulni. Tudjuk, nem vagyunk egyedül. Nem kevés gyerek és felnőtt küzd a post vagy long coviddal, valamilyen betegséggel vagy más gonddal, ami miatt kénytelenek átmenetelig vagy egész évszakban otthon nyaralni. Nekik különösen ajánljuk az almafőzeléket. Hidegen és sűrűn, hogy legyen valami mennyei az életükben. 


Kép: Pixabay