Ez a serpenyő más volt, mint a többi. Leginkább az különböztette meg az összes más serpenyőtől, hogy ez az övé volt. Ez így nem pontos, hiszen volt több más serpenyője is, de ilyen, csak egyetlen egy volt a birtokában. Bár igazából sosem tudta, hogy erre, ilyenre vágyott, csak arra, hogy szeretett volna egy  ”igazit„. 

Tisztában volt vele, hogy ez nem egy egyedi darab, de ő mégis így akart gondolni rá. Sokszor érezte úgy, hogy ezt a serpenyőt neki gyártották személyesen. Ezt az egyetlen egyet. 

Ilyen gondolatai mással kapcsolatban még soha nem voltak. Még akkor sem, amikor az öreg félvak suszter az apró lábfejéről mintát vett, hogy elkészítsen neki egy olyan áhított magas sarkút, amit a konfekcióban akkoriban még nem lehetett kapni. A kis lábú nők cipőboltjában sosem talált  a saját ízlésének szépet. Manapság azért már vannak olyan gyártók, akik gondolnak a szélsőségekre. A nők nemcsak szokatlanul kicsi, hanem szokatlanul nagy lábfejűek is lehetnek.

Amikor a suszter levette a méretet, na nem csak úgy ránézésre, hanem ahogy kell, lábrajzot véve, akkor sem érezte olyan kivételesnek magát, mint amikor ez a vágyott serpenyő az övé lett. Pedig az a cipő kizárólag neki készült. A cipész meg is kérte az árát. Az a magas sarkú ma is megvan még. És mindig nagyon szép. 

De mégis a vágott serpenyő az más. Pedig igazából nem volt konkrét elképzelése, milyet szeretne, milyen típusú lenne a jó. Csak azt tudta, hogy több, mint kellemetlen számára, hogy folyton leragad a rántotta az egyre rosszabb állapotú teflonosban, hogy nem pirul, hanem csak párolódik a hagyma a kerámiatípusúban, hogy sosem lesz a sült húsnak olyan kérge, amilyen a nagy-szakácskönyvekben meg vagyon írva. 

Úgy áhítozott a séfeket boldoggá tévő serpenyőre, mint más nők egy új aszimmetrikus kivágású fürdőruhára, egy lemoshatatlan rúzsra, vagy egy vérlázítóan drága, tiszta len nyári ruhára. Hiába kinek, mi a fontos. 

Neki az étel volt. Hogy médiumra süljön a steak, ropogjon a kacsamellen a bőr, színt kapjon a pörkölthöz a hagyma, ne kapjon oda az omlett alja, és ő maga pedig könnyen megússza a mosogatást. Mindezt egyben adta meg ez az egyetlen egy vágyott serpenyő. Amit egy akció során látott meg a boltban árván, merthogy nem is volt belőle több. Egyből lecsapott rá, pedig nem volt a serpenyő vásárlás betervezve a havi kiadások közé. 

Ezt, és így olvasta akkor és ott a vágyott serpenyő gyári leírásáról, amikor megvette, és azóta is újra és újra otthon:

a professzionális, háromszoros tapadásmentes réteggel felszerelt kovácsolt alumínium serpenyőt hosszan tartó minőséggel terveztük neked. Ez a 30 centiméteres prémium serpenyő egyedülálló kialakítással rendelkezik, amely minimalizálja a felület kopását és javítja a főzési teljesítményt. A nyelén a lágy szilikon csökkenti a hőátadást, lehetővé téve, hogy a serpenyővel tökéletesen mozogj a főzőlap és a konyhapult között. Ez az alumínium kovácsolt alumínium serpenyő minden főzőlapon használható, beleértve az indukciót is, húsz év minőségi garanciával. Mosogatógépben mosható és 160 ° C-ig hőálló. Kizárólag neked. 

Fotó: Getty Images/Vladimir Mironov
Grafika: Mucsi Boglárka