A detox folyamatát nem szabad félvállról venni. Főleg, ha valami olyan alól mentesítenénk magunkat, ami ránk, és velünk együtt a környezetünkre is ártalmas. Ilyen a cigaretta, az alkohol, a fájdalomcsillapítók, az orrspray (igen függőséget okozhatnak!) a drog, a játékgépek, a szerencsejáték egyéb formája, a televízió, vagy éppen a videojátékok. Rengeteg minden van, ami károsan hathat ránk, ha nem tudjuk mértékkel élvezni annak az értékét. Már ha van értéke. Mert kinek a pap, kinek a papné. Van, aki soha egy slukkot, egy kortyot, egy szippantást vagy éppen egy golyókilövést nem követne el (a játékgépen).

A mobiltelefon is okozhat függőséget. A legtöbben már a rabja vagyunk, hozzá vagyunk nőve. Így vagy úgy. Annyi mindenre foghatjuk miért szükséges állandó készenlétben tartanunk a kis okos eszközünket. Azon túl, hogy elérhetetlenek vagyunk, vagyis nem lehet bennünket felhívni. Már ha bárki is akar bennünket telefonon hívni, aki nem az anyukánk, apukánk, a gyerekünk, a párunk vagy a főnökünk – ebben, vagy hasonló sorrendben. Gyakoribb, hogy online keresnek bennünket, mintsem telefonon. 

Sosem volt részem semmilyen elvonókúrában, így csak elképzelésem lehet arról, hogy milyen nehéz lehet elengedni, letenni, nem élni vele, kihagyni, leszokni, amihez ezért vagy azért ragaszkodunk. Ismerőseim viszont vannak, akik büszkén mutathatnak nekem ilyen-olyan magas számot, mennyi ideje, napja, hete, hónapja vagy éve nem nyúltak a saját mérgükhöz. 

Én két napig nem nyúltam most a mobilomhoz. Digitális detox napokat tartottam. Mondhatni átestem egy rövid digitális detoxon. Úgy került a méregtelenítésre sor, hogy a szilveszteri utazásra elfelejtettem magammal vinni az almatelefon-töltőmet, amivel a vendéglátóim nem szolgálhattak. Az elő-szilveszteri jókívánságüzenetek kereszttüzében pedig hamar lemerült a készülékem. Két és fél napig voltam így mobiltiszta. Mondhatni, büszke vagyok magamra. Már csak azért is, mert otthon nem az első feladatom volt életet lehelni a készülékbe. Mert jó volt picit offline lenni. 

Viszont aki napok, hetek, hónapok, évek óta tiszta valamilyen komolyan ártalmas függőségében, és most szilveszterkor sem kivételezett, az valóban égbekiáltóan büszke lehet magára, és gratulálhat önmagának: Ügyes voltam, tiszta vagyok, így tovább! Mert magunkkal harcolni a legnehezebb. Legyen az digitális detox, vagy más méregtelenítés.

Fotó: Iphone