A digitális világ csodája, hogy azonnal értesülhetünk bármiről, szinte egyidejűleg az eseményekkel, történjenek az akármilyen távolságban. Ráadásul nem csak néhány mondatot kapunk, amit akár torzíthat is a hírvivő, hanem több elsőkézből egy egész újságra elég információt: képeket, videókat, hangfelvételeket. Akár légből kapottan is, drónnal, felülről elkapva a pillanatot. 

Az időjárásról is egyre kifinomultabban érkezik az előrejelzés. Amiben szintén nem csak a szavak erejére számíthatunk. A grafika is ráerősíthet a szavakra a telefon kijelzőjén, hogy éppen napos idő várható vagy jobbára felhős, tán  részben felhős az ég, télen a hószakadás, jégeső feliratot és grafikát is láthatjuk. 

Persze a technika ördöge néha nem alszik, és a felhők sem feltétlenül adják könnyen magukat. Tudjuk, nem minden csapadékkal teli felhőből esik is majd ránk eső. Vagy korábban zendít rá, mint ahogy azt vártuk. 

Ilyenkor a jobbára napos időről később vált át a kép, később jelenik meg az eső várható felirat, mint ahogy valójában esik.

Később kezd el a kijelző elsötétülni, a sötétebb grafikai égbolton megjelenni az esőcseppek. Akár p
ont abban a pillanatban, hogy a valóságban a gyors, párperces zápor után már a felhőkön kezd átsütni a nap, és a szivárvány is ráerősít az égbolton arra, hogy nem az eső várható, hanem a napsütés. Túl vagyunk már a záporon, zivataron.

A mobil kijelzőjén már szikrázik is a napsütés: 22 Celsius fok van. Maximum 29, minimum 18 Celsius fok várható – ezt is kiírja. Éjszaka pedig, ha derült az idő, akkor a telefon is grafikával jelzi, hogy csillagos az égbolt. Eső nem várható. 

Bármi megtörténhet, az égbolt világa oly csodás. De sajnos mi emberek rosszul befolyásoljuk a klímát, nem kíméljük a környezetünket. Eső várható, csak nem mindig akkor, amikor és amekkora mennyiségben optimális lenne…

Ilyenkor akár meglepetés, vagy ellenkezőleg akár csalódás is érhet. A nyakunkba zúdulhat egy jóleső nyári zivatar, ami felfrissít, vagy éppen csúnyán bőrig is ázhatunk egy kirándulás során, ahogy akár a nap is süthet fényesebben, mint valaha, aminek meg a bőrünk látja kárát. 

Fotó: Getty Images
Grafika: Mucsi Boglárka