Általánosságban úgy tartják: vannak macskás és vannak kutyás emberek. Lehet közöttük nézeteltérés. Én pedig a két halmaz metszésében vagyok, mert mindkét csoporthoz tartozom. Szeretem a macskákat és a kutyákat is. A macskás és kutyás embereket is kedvelem. Ám míg az előbbihez volt szerencsém, az utóbbihoz nem. Ez sem pontos így. Mert babakocsis koromban a szüleimnek volt egy kutyájuk, ha jól tudom Morzsi volt a neve, de erre nem emlékezhetek, a fotó az, ami a kutya létét bizonyítja. 

Így sok tapasztalatom nincs a kutyákról. De azt tudom, hogy az első találkozáskor illő bemutatkozni nekik úgy, hogy a kezemet nyújtom szaglásra, amire ha az eb nyitottan reagál, akkor a buksiját is megsimogathatom. Én ezt a kutyához hajolva, guggolva szoktam, akárcsak a kisgyerekekhez beszélve. Nekem ez így egyenrangú.

A macskákkal más a helyzet. Náluk is az első a bemutatkozás, hagyni kell, hogy az illatomról (szagomról) eldöntse a jószág, akar-e velem ismerkedni. Viszont a macskánál pozitív bírálat után nem egyértelmű a további kapcsolat, nem feltétlenül engedélyezett a simogatás. A macskák ennél jóval öntörvényűbbek.

Talán ezért sem lehet, még hámon – macskapórázon sem étterembe vinni a macskákat. Kutyákat behozni az étterembe viszont szabad. Tapasztalatból mondom, nem feküdnének a földön olyan lustán és nyugodtan, ahogyan otthon, a kanapé közepét elfoglalva szokták. Vagy az íróasztalon, a tanulni/olvasni való tetején nyújtózkodva találhatjuk őméltóságukat. Helyette felugrálnának az asztalra, felborítanának mindent, amiket ha nem tehetnének, akkor veszetten nyávogásba kezdenének.

A kutyák a macskákkal szemben viszonylag nyugodtan és türelmesen várnak a gazdára az étteremben, persze azért a finom falatok illata, vagy egy másik négylábú vendég felkeltheti a kíváncsiságukat. Akkor azért fel-felállnak négy lábra és várnak a jelre: szabad enni, ismerkedni. Kutyát behozni az étterembe így nem tilos, macskát viszont igen.

Az étterembe érkező kétlábúaknál viszont nem kikötés, hogy melyik csoportba tartoznak: kutyás vagy macskás típus lenne. Mindkettőt szívesen fogadják, amennyiben fogyaszt és távozás előtt fizet.

Kutyát behozni az általunk látogatott étterembe lehetett. Reggeli fatálat kértünk két személyre, ami mellé egy tál víz járt az ebnek – köszönjük. 

Fotó: ITT