Az egyre hidegebb és igazán hideg hónapok együtt járnak a különféle egészségügyi nyavalyákkal: folyó orr, kaparó torok, hasító fülfájás, mi egyéb. A bőrünk is megviseli a kinti hideg és a benti száraz meleg váltakozását.

Szárítja a kinti hideg szél, megviseli a csapadék és a fűtött levegő száraza az arcbőrünket, fejbőrünket, a hajunkat és a kézfejünket is. Vagyis mindazon testrészünket, amit nem takar meleg ruha.

A felsoroltakból a napocskát sem szabad kihagyni, mert hiába alacsonyabb az UV-B-sugárzás a kevesebb napsütötte órákkal, az UV-A-sugárzás jelen van ősszel és télen is, vagyis az arcunkat télen sem ártana kenni naptejjel. Minden más testrészünket meg lehetőleg eltakarni, ha divat a sapka, sál, kesztyű ha nem….de szerencsére mindenféle színű, fazonú és anyagú kiegészítő öltözetet lehet kapni manapság. Mókásat, elegánsat, lendületeset, visszafogottat, sportosat – kinek milyenhez van hangulata.

Már annak, aki megteheti, hogy újat vásárol. Mert van, akinek nincs és nem is telik rá. Nekik segíthetünk azzal, hogy amit mi már nem szívesen viselünk, mert a mérete nem jó, a fazonja nem tetszik, vagy nyugodtan mondjuk ki: meguntuk, azt elajándékozzuk annak, akinek szükséges. Hogy senki ne fázzon. Senki se hűljön meg. Ne legyen beteg.

Az évszakváltás lehet úgyis trendi, hogy empátiát gyakorolunk mások felé. Mert a hangsúly azon van, hogy senki ne fázzon!

Fotó: Unsplash/Kelly Sikkema
Polgár Ágnes