Szülőként naponta találkozhatunk újabb és újabb problémával. Eleinte olyannal, ami a gyerekeket érinti, majd egyre több olyannal, ami a felnőtteket inkább. Minél idősebb a gyerek, annál több olyan kérdéssel állhatunk szemben, ami már arra mutat, hogy a gyerek bizony megállíthatatlanul halad a gyermekkor vége felé. A narancsbőr is ilyen.

Na nem mintha meg akarnánk állítani a folyamatot, de olykor (sokszor) olyan jó még nosztalgiázni afelett, hogy milyen bájos, aranyos volt kicsinek. Milyen puha volt az illatos baba bőre. Persze ahogy kamaszodik is nagyon aranyos. Hiszen még gyerek. Nem felnőtt.

A kamaszodó gyerekek nem csak hirtelen megnyúlnak, hanem meg is erősödnek. Olyannyira, hogy a bőrük nem minden esetben bírja a változást jelzés nélkül. Kamasz panaszok egyike nem csak a lányoknál  megjelenő narancsbőr, vagy a hirtelen megjelenő stria, ez a gond a fiúkat is érinti. 

A narancsbőr tulajdonképpen a bőr irha rétegében lerakódó salakanyagokat jelenti, amelyek a környező szövetekből magukhoz vonják a vizet,  egyre nagyobb gömböcskéket kialakítva. Megreped, dudorossá válik a bőr a combon vagy a fenéken. Mert még nincs elég baja a kamasznak. 

A striák a feszülés irányára merőleges csíkok, amelyek a bőr kötőszöveti részében alakulnak ki. A bőr alatt található, feszességét szolgáltató kötőszöveti rostok a bőr hirtelen megnyúlása következtében elvesztik rugalmasságukat, elszakadnak. Lehetnek ezüstszínű, rózsaszínes vagy akár lila színű csíkok is.

Mit tehet ellene gyermeke? A szakértők szerint azoknak, akiknek narancsbőre lesz, ügyelnie kell a megfelelő folyadékbevitelre és mozgásra. A futás, a görkorcsolya, step aerobic, az aquafitnesz is lehet a segítség. Az edzés azon kívül, hogy megoldás a narancsbőr elleni küzdelemben, felgyorsítja az anyagcserét és ezzel egészségesebbé teszi a szervezetet.

Hiába az igazi élet már a kamaszkorban elkezdődik, ami abból a szempontból talán szerencsésebb, hogy még nagyobb eséllyel tud olyan életvitelt kialakítani a tinédzser, megszoktatni önmagával, ami hasznára válhat felnőttként, például legalább háromszor hetente eljárni külön mozogni, ha eddig nem tette.

A stria ellen különféle kozmetikai megoldásokat ajánlanak,  krémeket, lézeres vagy terápiás masszírozó kezeléseket, amik talán már nem is újdonság a tinédzsernek a mitesszerek, pattanások miatt. A hangsúly viszont leginkább azon van, hogy a kamasz panasz figyelmet érdemel. Tudjuk, hogy nehezen érinti őket mindenféle változás, hát még az olyan, ami a megjelenésüket teszi mássá. Strandszezonban ez a probléma most különös hangsúlyt kaphat, a szülő nem bagatellizálja el. 

Forrás: ITT
Kép: Pixabay