A nagyközönség előtt május 28-án kedden nyit a Primark népszerű üzletlánc az Arénában. Mi a szombati VIP délutánon nézhettünk körül elsőként. A tinédzser parfümöt, a legkisebb nyári napozót kapott.

Olykor a véletlenen múlnak a dolgok. Nem újságíróként, hanem mint jó barát jutottam el a családommal a Primark VIP délutánra, még az üzletlánc hivatalos megnyitója előtt. Ahogyan az is véletlen, hogy a Primark márkával még jóval azelőtt találkoztam, hogy akár egy üzletében is jártam volna valahol külföldön. A kisfiam még évekkel ezelőtt kapott egy klassz ruhadarabot, ami valahogy elnyűhetetlennek tűnt – ez egy Primark póló volt. Így hát én is vártam, hogy Magyarországon elérhető legyen ez a márka.

Arról, hogy a Primark milyen árkategóriába tartozik, akkor még fogalmam sem volt, egészen idáig, hogy most szombaton beléptünk az ír áruházlánc legújabb, budapesti üzletébe a VIP délutánon, ahol nemcsak megnézhettük az üzletet és a kínálatot, hanem kedvezménnyel vásárolhattunk is. A Primarkba meghívóval léphettünk be a terasz felől, az amúgy technikai bejáraton. Az üzlet pedig tele volt. A Primark dolgozóinak meghívására érkeztek a barátok és családtagok. A ruhák pedig gyűltek a szürkés-kék Primark vászonkosarakban.

A Primarkról az utóbbi egy évben rengeteg cikk, és még több álhír jelent meg, és több ál weboldal is napvilágot látott, amihez a Primarknak (Írországban Penneys) semmi köze nincsen. Ennek talán az lehet az oka, hogy hazánkban már nagyon várták az üzletnyitást. Kicsit én is körbekérdeztem az ismerőseim között, többen ismerték Ausztriából, Németországból vagy éppen Szlovákiából. A tinédzser fiam is említette, hogy a Primark ruhákról hallotta a kortársaitól, hogy azok menőnek számítanak – gyanítom azért is, mert idáig csak külföldön volt elérhető.


A zoknitól, a bőröndön át a szilikon jégkockákig

A Primark több mint 3000 négyzetméteren terül el Budapesten az Aréna Mall emeletén. Női holmik, férfi ruhák, gyermek ruhák mellett találunk szépségápolási, utazási, lakberendezési termékeket is. Az árak elviselhetőek, állítólag drágábbak, mint a környező országokban, de hogy ez igaz-e csak akkor tudnám biztosra állítani, ha az elmúlt egy-két héten, maximum egy hónapon belül vásároltam volna azokban is. De nem vásároltam, pedig voltam Bécsben nem is olyan régen. Tapasztalataim szerint hazánkban a Pepco és a H&M közötti árkategória közé esika Primark. De persze ez is cáfolható.

A kínálat egyszerre szűk és bő, leginkább úgy fogalmaznék, hogy szinte minden kapható egy alapruhatárhoz, és akár egy-egy ünnepélyesebb alkalomra is, legfeljebb műfajon belül nincs túl nagy választék. Ami viszont van, azok inkább letisztultabb ruhadarabok, jól variálhatóak egymással.

Mi például megszagoltuk néhány parfümöt is, pontosabban eau de toilette illatokat, amik inkább klasszikus, azaz kevésbé kirívó kreációkat jelentenek a Primark kínálatában. A tinédzser fiamnak az egyik meg is tetszett, pedig nem is olyan régen egy parfümházban legalább húsz illat megszaglása után sem talált megfelelőt, pont azért, mert azokat túl erőseknek, sok(k)nak érezte.

Találtunk Van Gogh íriszeivel mintázott bőröndöt, széles karimájú szalmakalapot, ölelhető eper plüsst, négypalackos buborékfújót, rózsaszín fülhallgatót, mini homokozó készletet, ballagáson viselhető fehér inget, műanyag jégkockákat, clutch táskát. Szinte mindent.

Babaholmik a Primark kínálatában

A tinédzser ruhák mellett, még a babaholmikra voltunk kíváncsiak. Ezek árban elérhető, szintén visszafogottabb, de nem unalmas darabok voltak. Finom színek, puha anyagok, aranyos szabásvonalak és bájos minták jellemzik. Nem nagy a választék, de szinte mindent megtalálunk.

A méret egyértelmű, ha mégsem, akkor ez eladók segítenek – kipróbáltuk: kérdeztünk, segítőkészek voltak. Még ha némelyikükön látszott is, hogy bizony nagyon izgul, de ezt szerintem, csakis pozitívan szabad értékelni. Egyébkénit is ezen a VIP megnyitón legfőképpen azzal voltak az eladók elfoglalva, hogy megpróbálják terelni a sok vásárlót, akik kígyózó sorban vártak a próbafülkére, majd a pénztárnál a fizetésre, ez utóbbiból 14 is működésben állt, ha jól emlékszem a számra.

A Primark a pénztárak számából ítélve is sok vásárlóra számít. A próbafülkék a megszokottak, normál méretűek, tükrökkel, és jól, de nem rémisztően zárható ajtókkal – így a klausztrofóbiásoknak sem kell rosszul érezniük magukat.

Visszatérve a babaholmikra, újszülött kortól láttam a méretezést, találtam body-kat, rugdalózókat, kis pólókat, nadrágokat, totyogósoknak napozó ruhákat. Kislányoknak fodros, pörgős ruhákat, a fiúknak helyes shortokat, pólókat, gatyákat. Harsány, neon színekre, otromba, feltűnő feliratokra és mintákra ne számítsunk a gyerekosztályon, Disney-vel, Super Mario-val, Marvel Avangersel, Dragon Ballel viszont találkozhatunk. Fehér, kavics szín, mustársárga, khaki, világoskék, korallpiros, púder rózsaszín.

A kamaszok, tinédzserek ruhái már más tészta, de ott is a színek kimondottan szépek, finomak, még akkor is, ha pirosról, narancsról vagy éppen zöldről van szó. Találunk bőszárú nadrágot, „szakadt” shortot, kertésznadrágot, fesztiválruhát, fehérneműt és fürdőruhát, fürdőnadrágot is.

Otthon a Primarkban

A nyár kétségtelenül érezhető az ír áruházláncban. A Primark kínálatában találhatunk strandholmikat, szilikon jégkockát, művirágokat, díszpárnákat és huzatokat hozzá, már a nyár színeiben. Tányérokat, tálakat, fürdőszobai szőnyeget, rakodó kosarakat, paplanhuzatokat szintén friss, üde nyári színekben és mintákban.

Mindent, ami egy utazáshoz szükséges: táskákat, bőröndöket, hordozható poharakat, kozmetikai palackot, utazó párnákat, strandtörölközőket, pokrócokat és napellenző sapkákat vagy éppen szalmakalapokat.

Mindezt május 28-án kedden bárki a saját szemével is megtekintheti, és az itt felsoroltakat bőven kiegészítheti. A vélemény szabad, mindenki eldöntheti tetszik neki a Primark, vagy sem. Mi mindenesetre vásároltunk néhány ruhát -inget, shortot, pólókat- a tinédzsernek, és nyári napozót a család legkisebb tagjának 86-os méretben. Ráadásul utazás előtt állunk, lehet azért az íriszes bőröndért még visszamegyünk. És még egyszer megnézzük a berendezést, mert a gurulós négyszög alakú polcok kimondottan tetszettek. Itthonra is elkelne egy a gardróbba. Ha fél füllel jól hallottam, Kínából érkeztek a polcok.

Egyébiránt a ruhadarabokon pontosan fel vannak tüntetve hol gyártották azokat, a Primark figyel a Fair Trade kereskedelemre, a szén-dioxid kibocsátásra és az újrahasznosításra is.

A VIP délután nem telhetett el fotózás nélkül

Fotók: A szerző sajátja