Bár a marcipán is azok az édességek közé tartozik, amit könnyebbnek tűnik készen megvásárolni, mintsem magunknak elkészíteni, mégis érdemes házilag nekiállni. Nem különösebben nehéz marcipánt csinálni, csak egy kis türelemre van hozzá szükség. Megéri, mert igazán házias, otthonos idillt teremt a konyhát beborító mandula illata. Az ünnepekhez mindenképpen hozzátesz.

A marcipán nem a mindennapok édessége. Leginkább az ünnepeken van helye. Torták tetején, süteményekben vagy bonbonokban. Finomra őrölt mandulából készül. Amit darálhatunk mi magunk, de készen őrölve is megvásárolhatjuk. Ahogyan a kész marcipánt is. De marcipánt házilag készíteni igazán meleg, otthonos hangulatú megoldás, mert ahogy készül az édesség úgy lengi be a mandula illata a konyhát, és a lelkünket.

Készítsünk marcipánt

Hozzávalók:

20 dkg mandulabél

20 dkg porcukor

0,5 dl víz

Opció: egy tojásfehérje kemény habbá verve

Néhány csepp mandula aromaElkészítés:

Marcipánt házilag nem nehéz elkészíteni. Mindössze csak egy kis odafigyelést igényel. Kezdjük a mandulával. Vásároljunk ehhez hántolt mandulát, amit daráljunk le, majd tegyük hozzá a cukor felét.

A cukor másik felét adjuk a vízhez, és forraljuk össze vele.

A kész szirupot kezdjük apránként hozzáadni a marcipánhoz. Amikor már könnyebben felveszi a mandula a szirupot, az egészet hozzáadhatjuk.

Van, aki tesz hozzá egy tojás keményre vert habját. Ahogyan ízlés szerint néhány csepp mandula aromával karakteresebbé tehetjük a marcipánunkat.

Gyúrjuk addig, míg szép fényes és formázható nem lesz.

A natúr színű marcipánt ételfestékkel színezhetjük kedvünkre.

Itt is először mindig kis adagban gondolkodjunk.

A pár cseppnyi ételfestéket eleinte csak egy kisebb adag marcipánhoz kezdjük adagolni, amihez később adjuk a többi marcipánt, ha már egységesen az egész marcipán felvette a színt.

Ha intenzívebb árnyalatot szeretnénk adjunk még hozzá egy kis ételfestéket.

A kész marcipánt formázhatjuk elképzelés szerint, akár húsvéti tojásnak is. Amit befejezésül porcukorba forgathatunk vagy csokoládéba márthatunk.

Fotók: Canva