A tavasz első jele a hóvirág megjelenése. Az önmagát törékenynek mutató virág, dacol a hideggel és a hóval, utat tör magának a napfény felé. Szépsége és töretlensége megihlette költőket, festőket, legendák születtek az eredetéről. Mi sem tudunk betelni vele. Egyik témánk ma a hóvirág. Tartsanak velünk!

A hóvirágok szépségével tényleg nehezen tudunk betelni. Ajándékozzuk egymásnak a tél végi-tavaszi eleji ünnepekre, díszeleg a konyhaablakunkban, és írtunk róla másik kiadványunkban a Lagom Neked Magazinban arról, hogy a svédek is mennyire kedvelik. Ahogy arról is, hogy ott északon hódít a galantofilia.

A hóvirágok, azaz a galantofilia megjelenése

Ön ismeri a galantofilia kifejezést? Nem  kell megijedni tőle, ez nem egy betegség, inkább csak egy (fertőző) szenvedélyt jelent. A galantofilia a Brit-szigetekről indult, hazánkban nem hódított még olyan nagy területeket, mint Svédországban, ezért a szónak ismert magyar fordítása (még) nincs. Fordíthatnánk hóvirág-szerelemnek, míg a galantofileket hóvirágimádóknak vagy hóvirággyűjtőknek.

Azok akik szeretik a hóvirágokat, hazánkban bőven találkozhatnak hóvirágrétekkel. Svéd vonatkozású cikkünkben a stockholmi lelőhelyek mellett több magyar vonatkozású helyszínt is felsoroltunk:

Hazánkban az Alcsúti arborétumban, a Somogy megyei  Pogány-folyó völgyében elterülő kisberényi erdőségben, a Káboni Arborétumban, a Győrhöz közeli Lébény-erdőben, a Vácrátóti Botanikuskertben, a Vas-megyei hegyháti Hollósi-erdőben, a Bükk lábánál, Egertől nem messze a Berek-erdőben és a fővároshoz közeli adonyi Nagy-szigeten és a Pilisi Parkerdőben lelhetünk fehér hóvirágmezőkre.

Óvatosan nézhetjük csak meg a hóvirágokat, leszakítása büntetést von maga után

Hóvirág ünnep az Alcsúti Arborétumban

Hóvirágról szóló írásunkhoz nem akartunk üres kézzel kezdeni. Karóczkai-Müllner Helga szerkesztőnk, amikor kirándulni ment a családjával az Alcsúti Arborétumba, hogy megcsodálhassák a törékeny virágokat, fotózott, informálódott, és a túrázásról friss képekkel és hírekkel érkezett.

Elmesélte, hogy az Alcsúti Arborétumban egyenesen ünneplik a hóvirágokat. Erről egy tábláról is olvashatunk ott: az arborétumban a tavasz első hírnöke a hóvirág, amivel búcsúzni kezdenek a téltől. A tábla jelzése szerint február végétől várhatja a látogató az apró fehér növények megjelenését. Így is volt, sok helyen találkoztunk összefüggő hóvirágtakaróval – mesélte. A pompás képek is bizonyítják ezt.

Aki ezekben a napokban, február-március elején látogat ki az Alcsúti Arborétumba, az nem is egyféle hóvirággal találkozhat. A legismertebb Kikeleti hóvirág (Galanthus Nivalis) mellett, Levantei hóvirágot (Galanthus fosteri), Krími vagy más néven Redőslevelű hóvirágot( Galanthus plicatus) és Pompás hóvirágot ( Galanthus elwesii) is megcsodálhat. Fontos tudni, hogy mind a négy faj védett növénynek számít minden magyarországi előfordulási helyén, így figyeljünk arra, hogy a gyermekeink se akarják letépni azokat, bármilyen szépek is, az arborétumon belül és kívül máshol se.

Kirándulás a hóvirágok között

Hóvirág és hóvirág között bőven van különbség. A fagytűrő növény az Amarilliszfélék családjába tartozik, egyes források szerint 19, míg más szerint 21 vagy 25 faját számolják, és legalább még 70 hibridje létezik. Közép és Dél-Európától a Kaszpi-tengerig fordulnak elő természetes úton. Svédországba például betelepítették.

A galantofiliások előszeretettel gyűjtik a különféle hóvirágok hagymáit. Nekem itthon, már öt féle virághagymám van, amiket nagy gonddal teleltetek át. Ha nagyon szerencsés vagyok nem csak kinyílnak, hanem akár szaporodnak is, duplázódnak.

Magyarországon a Galanthus Nivalis egyik a legkorábban virágzó növényeinknek. Már a tél végén, a hóleadást követően megjelennek. Na, nem mintha a hó olyan nagy gondot okozna nekik, hiszen 10-25 cm magasra is megnőnek, kibírják az akár 15 C fokos hideget is, mindenesetre 10 °C-ig képesek saját hőt generálni, hogy a hó megolvadjon körülöttük. Főként üde hegy-dombvidéki erdeinkben, ligeteinkben és cserjéseinkben élnek.

A Pompás hóvirágok viszonylag nagyméretű kocsánya 25 cm magas is lehet. Már decemberben kihajt, , s olykor már januártól virágzik. Virágai látványosan nagyok, külső lepelleleiken szétállnak, zöld foltok jelennek meg, belül a belső lepellevelek végig zöldek.

A Levantei hóvirágok virágai is viszonylag nagyok, szeretnek enyhén kiszélesedni a szirmai, és felállni, de akár a talaj felé visszahajlani is. Külső viráglevelein zöld foltokat láthatunk.

A Krími vagy más néven Redőslevelű hóvirágok leveleinek széle hátragöngyölődnek, a leveleik színe szürkés-zöldek, zöldek. Nagy virágai hosszú 20-30cm magas száron pompáznak. A virág belső lepellevelei a csúcsuk táján zöld foltosak. Alfaja a Bizánczi hóvirág a belső lepellevél töve is zöld, és X-alakká kapcsolódhatnak össze.

2005 óta természetvédelmi szempontból jelentős növényfaj lett Magyarországon a hóvirág. Természetvédelmi értéke 10 000 Ft, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik. Virágboltokban, kertészetekben vásárolhatunk hagymákat és cserepes hóvirágokat.

Belső képek: Karóczkai-Müllner Helga
Címlapkép: Daniel Chetroni-Canva