Mi, felnőttek hajlamosak vagyunk arra, hogy görcsösen törekedjünk a tökéletességre a karácsonyi készülődés során, pedig az ünnepet megelőző heteknek pont nem erről kellene szólniuk. Főleg nem a gyermekeink kárára.

A gyerekek nagyszerű segítőink lehetnek abban, hogy újra önfeledten örüljünk, és ne stresszeljük végig az egész decembert. Volt idő – szerencsére nem tartott hosszan – amikor én is bedőltem a magazinokból, reklámokból, blogposztokból felénk áradó porcukros ünnepvárásnak, mára azonban sikerült lazábbra vennem a figurát. Pedig, amióta a kisfiam is lelkesen segédkezik a konyhai teendőkben, az ételek elkészítési ideje jelentősen kitolódott, jóval több szennyes termelődik és a konyhapadlón is elég gyakran landol némi, fél zacskónyi, liszt vagy épp sütitészta.

Ha hozzánk váratlanul betoppanna egy fotós, hogy megörökítse, milyen valójában (és nem a külvilágnak pózolva) az ünnepi készülődés egy izgő-mozgó kétévessel, akkor igen valószínű, hogy nem frissen sminkelve és a kisfiammal összeöltözve vezetném be a ragyogóan tiszta, legújabb téli trendnek megfelelően dekorált konyhánkba, de a mosolyunk biztosan őszinte lenne.

A látszatnál sokkal fontosabb, hogy a gyerekek megtanulják, hogy a karácsony nem csak az ajándékozásról szól, és az ünnep nem csak három napig tart, hanem a közös készülődésnek köszönhetően akár az egész december erről szólhat.

Összegyűjtöttünk néhány ötletet, amivel teljesebbé tehetjük a ráhangolódást. Úgy válogattunk, hogy kisebb és nagyobb gyerekeknek megfelelő elfoglaltságok is legyenek közöttük, méghozzá olyanok, amelyek nem igényelnek nagy anyagi ráfordítást.

  • Állítsunk össze karácsonyi műsort!

Igen, mint a filmekben! Nem kell egész estét produkcióra gondolni, tökéletes az is, ha a kisebb gyerekek megtanulnak egy karácsonyi dalt vagy verset, a nagyobbak hangszerért nyúlnak, és amikor összejön a család, “fellépnek” a tudományukkal. A siker akkor is garantált, ha a kis művészek nem nyújtanak tökéletes teljesítményt, hiszen mindenképpen szívmelengető látni az igyekezetüket. Ha időnk engedi, akár még ünnepi jelmezt is készíthetünk a premierre, így még izgalmasabb lesz a mutatvány!

  • Gyűjtsünk karácsonyi meséket!

Bekuckózós délutánokon vagy esténként, mielőtt álomra hajtanák a fejüket a kisebbek, meséljünk nekik az ünnephez kapcsolódó történeteket, így talán nem csak a karácsonyt várják majd boldogan, hanem az esti és délutáni alváshoz is nagyobb kedvük lesz.  

  • Fabrikáljunk közösen ajándékokat!

A gyerekek akkor értik meg igazán, hogy nem csak kapni, hanem adni is öröm, ha átélhetik milyen az,amikor az ő ajándékának örül testvér, szülő, nagyszülő. Ráadásul a közös ajándékgyártással azt is megtanulhatják, hogy a saját kezűleg készített meglepetések is igazán értékesek. A vilghálón rengeteg könnyen kivitelezhető, mégis látványos ajándékötletet találunk, mind magyar, mind külföldi oldalon – legtöbbször fázisfotókkal vagy videóval kiegészítve.

  • Jótékonykodjunk!

Már az egészen kicsi gyerek szobájában is rejtőzhetnek olyan játékok, amelyeket már megunt a kis tulajdonosuk, a ruhák-cipők között pedig biztos találhatók olyanok, amik szép állapotban vannak, de már kicsinek bizonyulnak. Gyűjtsük össze ezeket, és vigyük vagy küldjük el rászoruló családoknak!

  • Írjunk a Télapónak/Jézuskának/Angyalkának!

A kisebbek, akik még hisznek abban, hogy az ajándékokat nem a szüleik teszik a fa alá, biztos szívesen papírra vetik a kívánságaikat. Ha még nem tudnak írni, rajzolják le, amit szeretnének. Igazán kellemes élményben lehet részünk, ha megkérjük őket, hogy ne csak boltban beszerezhető tárgyakat kérjenek, hanem azt is osszák meg velünk, mi tenné boldoggá őket – például családi piknik a nappali közepén. 

  • Készítsünk közösen ünnepi díszeket!

Közös sétáink során gyűjtsünk földre hullott tobozt, száraz levelet, terméseket és faágat (sose törjük le a fákról!), amelyekből egy kis kreativitással és némi “papírmunkával” (rajzolással, festéssel, kivágással, ragasztással stb.) hangulatos díszeket készíthetünk.  

  • Rakjunk rendet a gyerekszobában!

Tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy az ünnepi készülődésnek a rendrakás és a takarítás is fontos részét képezi – ha egyedül nem boldogulnának, segítsünk nekik! Pakolás után pedig a gyerekszobát is tegyük hangolatossá karácsonyi dekorációval!

  • Tervezzük együtt az ünnepi menüt!

Vonjuk be a gyerekeket a karácsonyi ebéd vagy vacsora elkészítésébe – mielőtt azonban együtt indulnánk vásárolni és nekilátnánk az előkészületeknek, szerezzünk nekik örömet azzal, hogy legalább az egyik fogást ők választhatják ki, még akkor is, ha az egyáltalán nem tartozik a tipikus ünnepi ételek közé!

  • Süssünk együtt!

A gyerekek – még a kisfiúk is – szívesen segédkeznek a konyhában, a közös sütögetés jó mulatság számukra, így nem csak a végeredményt élvezhetik, hanem az együtt töltött időt is. Az így készült sütik ajándéknak is kiválók, ha dobozba csomagoljuk és írunk hozzá néhány kedves sort.

Fotó: GettyImages