A nyár elengedhetetlen kelléke a kukorica. Leginkább persze enni. Forrón. Annyira forrón, hogy szinte égesse a kezünket. Egyikből a másikba forgatva át, míg valaki más meg sózza. Nem sajnálva a fűszert. Amikor kukoricaföldet látunk máris érezzük is a csemege ízét a szánkban. Csalogatnak befelé. Míg le nem aratják. A FarmerLand Abádszalók kukoricatáblájába nemhogy be szabadott menni, még hívtak is arra, hogy minél beljebb jussunk a kukoricalabirintusban, ahonnan valódi nyáresti kaland volt kijutni. Elemlámpával a kezünkben.

A végtelennek tűnő gabonatáblák és zöldségültetvények, virágföldek vonzzák a tekintetet, és arra csábítják az embert, hogy bemenjenek a sűrűn nőtt növényzet közé. Annyira, hogy az utóbbi időben megszaporodtak az olyan lehetőségek, ahová valóban be szabad menni és szabad is fotózni. Mi is készítettünk már képet a levendulásban, vagy legutóbb a mákvirágzásról is hoztunk képeket.

A nyári csemegék közül a kukorica egyike azoknak, amit a legtöbben szeretünk. Vízparton, parkokban, kirándulóhelyeken és otthon. Önmagában, soronként vagy éppen össze-vissza kiharapva a falatnyi napsárga szemeket, de grillezve, vagy lemorzsolva kanállal enni vagy salátának készítve is ízletes.

A kukoricát az állatok is szeretik, a gazdák külön termesztik az úgynevezett silókukoricát a tejtermelő állatok takarmányozására. A FarmerLand Abádszalók kukoricalabirintusa is tulajdonképpen egy silókukorica tábla, amiben eltévedni állati jó dolog volt!

FarmerLand a vidéki kalandpark

Abádszaloktól három kilométerre, autóval Kunhegyes felé haladva találhatjuk meg azt a kukoricatáblát, amiben ide-oda bóklászhattunk, akár többször is eltévedhettünk, hogy végül nagy kaland árán kijuthassunk.

Hiszen a tekervényes utak áttekinthetetlen hálózata könnyen becsaphat bennünket. Hamar elveszthetjük benne a tájékozódási képességünket, ha tényleg gondolkodás nélkül vetjük bele magunkat az útvesztőbe. Iránytűvel a kezünkben pedig nem igazán van értelme nekiindulni, mert egyébként oda a játék. Márpedig a játékon, a kalandon van a hangsúly.

Amiben a FarmerLand igazán jó. Már a traktorozás élménnyé varázsolása is rengeteg ember szívét rabul ejti. Amikor valódi traktorokat nem csak megcsodálhatunk, nem csak utazhatunk rajtuk, hanem azt is kipróbálhatjuk milyen érzés vezetni azt az ugaron vagy éppen a szántóföldön. Merthogy nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik, az biztos. Viszont elvehetetlen élmény.

Programok a kukoricalabirintus előtt és után

A FarmerLand csapata nem kukoricázik, ami a vidéki hangulat megteremtését jelenti: ők bizony a közepébe vágtak. A kukoricalabirintus mellett igazi mulatságra számíthattak délutántól estébe nyúlóan az odalátogatók. Már ha eleve eljutottak oda, mert a Google Maps és a Waze helyszínnek a TulipGarden Tisza-tó nevet adja meg célállomásnak. 

A mintegy két méter magasra nőtt kukoricalabirintusban elérhető volt egy rövidített pálya, ahonnan akár negyed óra alatt is kijuthattunk, viszont ha a hosszabb utat szerettük volna bejárni, akkor arra kellett felkészülnünk, hogy akár egy órát is elbolyonghattunk a labirintusban.

Fontos szólnunk arról, hogy azért nem volt érdemes (és egyébként tilos is volt) törni a tengeriből, mert ahogy írásunk elején említettük, ez a kukorica, nem az a kukorica, amit mi emberek fogyaszthatunk. Nem volt jó felejtenünk, hogy nem ehető, állatoknak szánt silókukoricásban járunk.

Viszont a programok bőven kárpótolhattak bennünket, már csak azért is mert többek között szerepelt benne a csemegekukorica főzés – és evés. A jó kedvet pedig tovább fokozták az érdekes és nem mindennapinak mondható népi kézműves foglalkozások és szabadtéri játékok. Számíthattunk még borászati bemutatóra, és helyi termelők rögtönzött piacára is.

Dinnye nélkül sem maradtunk

A FarmerLand egyik tulajdonosa és szervezője Tóth Diána agrármérnök, aki születése óta a vidék lánya. Agrár családba született, és bár tett némi svédcsavart végül még is a farmer lánya maradt, mindennap határszemlét tart és tevékenyen vesz részt a családi vállalkozásban. Ezen a néven Farmer Lánya kezdett el egyre több helyen megszólalni arról valójában milyen élete, öröme és nehézségei van egy mezőgazdász, állattenyésztő embernek. Blogot ír, videóposztokat készít, más agrár szakemberekkel készít interjúkat, beszélgetéseket indítványoz a szakmán belül. Amiben nagyon is elismert.

Tóth Diána családja hosszú évekig élt a dinnyetermesztésből is, míg végül egy nagy döntést követően váltottak. Minderről olvashatnak egy korábbi írásunkban ITT. És mivel a dinnye a család életében mindig is hangsúlyos volt, egészen biztosak lehettünk abban, hogy a FarmerLandon a kukoricalabirintus megjártával bizony kóstolhattunk görög-, és sárgadinnyét is.

Ha a jövőben nem szeretnének lemaradni a FarmerLand eseményeiről, az élménytraktorozásról vagy a kukoricalabirintusról, akkor kövessék őket a Facebookon ITT.

Fotó: FarmerLand

Polgár Ágnes