A Lélek és élet egy keresztény kisvállalkozás. Benne Kovács-Borik Ágnes kreatív papírtermékeket készít. A keze alól kikerülő füzetek, igejegyzetek, hálanaplók, könyvjelzők és matricák mind szépek a szemnek, és a léleknek is. Megkértük Ágit, készítsen nekünk is tematikus füzeteket, a közös munka beszélgetésekbe torkollott. Elmesélte azt is, milyen megpróbáltatásokkal jár kisgyermek mellett visszaállni a munkába. Története nem csak női olvasóinknak lehet inspiráló.

A Meska kézműves design piactéren Kovács-Borik Ágnes így mutatkozik be: Sziasztok! Ági vagyok, anya és feleség, akinek állandóan alkotnia kell. A boltomban keresztény ihletésű termékeket találsz, de nem kizárólagosan. A fiam három éves kora után, amikor el kellett dönteni, hogy akarom-e folytatni az anyaság előtti munkámat, vagy sem, kaptam egy hívást Istentől. Annyira erősen éreztem, hogy „beadtam a derekamat” és így megszületett a Lélek és élet. Isten hozott, örülök, hogy itt vagy!

Ágival telefonon beszélgettünk. Kamerával. A dolgozószobájában ült, mögötte egy polcot láttam amin rendezetten irattartók, dobozok sorakoztak. Minden üzenete, e-mailje és telefonbeszélgetése is összeszedett volt. Akárcsak a határidőnaplója. Mindig jelezte előre, mikor nem dolgozna, vagy nem lenne elérhető. Nem titkolta, a fia, a férje az első a számára. És mindezek ellenére, mindennel határidőre el is készült.

Belezuhanni Isten tenyerébe

Ági angol-spanyol szakos tanárként végzett. Tanulmányai alatt három országban járt. Egy tanévet, vagyis 9 hónapot tanult Angliában, Londonban. Majd egy félévet önkénteskedett gyermekanimátorként Spanyolországban, Santiago de Compostela, a híres katolikus zarándoklat, az El Camino végállomásánál. Ide még úgy érkezett, hogy nem beszélt spanyolul, viszont visszatértekor felvette a spanyol nyelvszakot is az egyetemen. Ági négy hónapot, azaz egy egyetemi félévet tanult Finnországban, egy svéd nyelvterületen, ahol megkedvelte a letisztult, északi design-t.

Tanulmányai után három évig egy óbudai általános iskolában tanított. A gyermekáldásig váltott, magántanárként tartott órákat és ékszereket készített, amikkel vásárokba járt. Mire anya lett, már lett vállalkozói tapasztalata is.

Mégsem hallgatott elsőre arra a hívásra, amit, imáira kapott válaszul:

‒ Másfél éve kezdtem el a Cheerful Apple Studio angol keresztény Instagram oldalt csinálni, ott bibliai idézeteket, napi inspirációkat osztottam meg. Úgy éreztem, hogy angolul sokkal könnyebb a hitről beszélnem, mert nem a saját anyanyelvem szólok. Elbújhattam az angol nyelv mögé, az ismerőseim nem is tudtak az oldalról, pedig elég szép számú követőtáborom lett. Fél év után éreztem úgy, hogy ez nem elég, Isten beleültette a szívembe, hogy most már ki kéne lépnem az ismeretlenség mögül és felvállalni a hitemet magyarul is. A szívembe ültettet gondolat ellenére úgy éreztem, hogy nekem ehhez nincs bátorságom. Nem hittem el, hogy ezt kéri tőlem a Jóisten, én hirdessem az örömhírt, én beszéljek Istenről?!

Újra és újra jöttek ezek a gondolatok, Ági újra és újra át is gondolta, átimádkozta a hívást, Emberek halászává teszlek téged, és akkor döntött:

‒ Megadtam magamat egy imában: Túl régóta kéred tőlem. Úgy éreztem magamat, mint abban a bizalmi játékban, amikor bekötik a szemedet és neked hátra kell dőlnöd. Azt tudtam, hogy a Jóisten kezébe esem, mégis félelmetesnek tűnt az a pillanat, amikor eldőlök, mert akkor egy pillanatra bizonytalanságban vagyok. Amikor viszont meghoztam ezt a döntést, egy béke szállt meg, úgy éreztem, Isten akaratával áldott vállalkozásom lesz. Azóta is így érzem, amikor magyarul írok Istenről, arról, amit vele tapasztalok. 

Anya, menjünk a papírboltba!

Ági Lélek és élet vállalkozásának a célja: Minél több emberrel megismertetni Isten szeretetét, amihez ő a papírtermékeket választotta.

‒ A papírtermékek kislány korom óta közel állnak hozzám. Mindig kértem anyut, hogy menjünk papírboltba. Anya mindig megvette, ami füzet megtetszett. Az más dolog, hogy nem írtam nagyon sokba, csak gyűjtögettem, átlapoztam, megszagoltam őket. A matricákkal is ez volt, egy kis mappába elrendeztem, elraktam őket ‒ indokolja termékei miértjét.

A füzetek és matricák készítésének az elsajátításának módja, már nem ilyen szép történet Ági szerint, mert YouTube videókból tanulta meg, hogyan szerkesszen füzetborítókat, hogyan alkosson füzettestet, készítsen matricákat.

Kezdetekben a segítségére volt az is, hogy az angol Cheerful Apple Studio oldala követői között sokan foglalkoznak hasonlóval. ‒ A keresztény köntösbe bújtatott termékek elvarázsoltak és előjött belőlem a kislány, a papír rajongásommal. A füzetek és matricák előtt képeslapokat készítettem, minden képeslapot kézzel bélyegeztem, vízfestékkel dekoráltam.

Vállalkozás családi támogatással

Ági semmiben nem döntött egyedül. A vállalkozásában a kezdetektől támogatja a férje.

‒ Bátorított, de józanul is tartott. Azt mondta, ha én ebben a boldogságomat és kiteljesedésemet érzem, akkor menjek és csináljam, de ő a realista. Én nagy terveket szövök, kicsit földtől elrugaszkodottan álmodozom. Ő az, aki leült velem, hogy számoljuk át, mennyi füzetet kell eladnom ahhoz, hogy a hónap végére maradjon is. Ez a része nem is tetszett már nekem, a számok nem voltak annyira biztatóak, de én azt mondtam, ha ez Isten elhívása, akkor bízom benne, elengedem magam, bekötött szemmel esem a tenyerébe. A kántor férjem itt már azt mondta, akkor nem hozza tovább ennek a reális vetületét, hanem támogat.

És ez így van akkor is, amikor lebetegszik Ágiék kisfia, és nem megy az óvodába, vagy amikor Ági este 11 órakor hozakodik elő a legújabb terméktervével.

‒ Nagyon jó kérdéseket tesz fel, például, hogy gondoljam át, miért tetszhet ez az embereknek, vagy miért nem az, amit kitaláltam, vagy hogy az, miért lenne jó, vagy nem jó a piacon. De amikor készítettem nektek a Lagom Neked Magazin füzeteit, és az egyik borítójával nem voltam elégedett, akkor ő csak ránézett, és annyit mondott, hogy vigyem lejjebb a mintát a felezővonalról, és tényleg máris olyan harmonikus lett a látvány, amilyet elképzeltünk, amilyet, ti kértetek tőlem ‒ meséli.

A család valóban mindenhol jelen van. Az Instagram és Tik Tok posztokban, még a beszélgetésünk alatt is. Ági férje szoftverfejlesztő, programozó, 17 évig volt kántor, hétvégente kántorhelyettesként orgonán kíséri a miséket, vagy nászmiséken is szolgál. Belehallatszik a beszélgetésbe, ahogyan Ági kisfia játszik az otthoni orgonán.

 

Lélek és élet ‒ János evangéliuma 6:63

Vállalkozása nevét, Ági szintén egy imádság által, a Jóisten akaratával kapta. János evangéliumának hatodik fejezetének a hatvanharmadik sorában bukkant rá: A tanítás amit adtam nektek az lélek és élet.

Minden más nevet, amit kitalált:
galamb, búzavirág snassznak érzett: ‒ Amikor megláttam így leírva a Bibliában: Lélek és élet, gyönyörűnek találtam. Fájdalommentesen lett meg ez a név, és mindenhol szabad volt.

Ági Bibliája a füzetek elkészítésében is nagy szerepet kap: ‒ Húszéves, ez idő alatt rengeteg apró ceruza-jegyzetelés van benne. Nem írok bele, mert nincs hely benne, csak bekarikázom, aláhúzom, felkiáltójeleket teszek. Amikor egy új füzetet szeretnék tervezni, akkor előveszem a Bibliát és elkezdem a lapokat nézegetni. Azokat a bejelöléseket használom fel, amik akkor megtalálnak. És van egy füzetem is, amiben már kijegyzeteltem a szívemnek kedves ötleteket.

Kedvence, a legutóbbi mentás alapon romantikus, nőies rózsamotívumos imanapló. A termékek kilencven százalékát nagyon magáénak érzi, amiket viszont csak azért gyártott, hogy legyen nemcsak neki, hanem másnak is tetsző, színesebb, harsányabb füzetek, matricák azokat nem is viszik annyira. Azokat a termékeket sem, amik nem keresztény ihletésűek.

Követői, vevői között főleg hívők vannak: katolikusok, reformisták, baptisták, adventisták, pünkösdiek, golgotások. A vásárláskor olykor lelki beszélgetésekre is sor kerül, van, hogy tanácsot kérnek tőle, hogyan vezessék a hálanaplót, vagy az imafüzetet: ‒ A beszélgetéseinkben az a nagyszerű, hogy a Szentírás mindig közös, ahhoz mindig vissza lehet nyúlni, az én fejem meg tele van állandóan, hogy mikor mi lehet a megfelelő ige, ami segíthet. A megrendelésekhez ezért mindig jár egy fohász is, hiszen mégis csak keresztény vállalkozás vagyunk.