A nagy nap kardinális pontja a násznép összetétele. Megváltoztathatja a helyszínt, a menüsort, a programmenetet és még egy sor kérdést hagy nyitva maga után. Kivéve akkor, ha a Live Wedding csapata akár négy kameraállásból, élő adásban közvetíti a meghitt pillanatokat. Bárhonnan bezsebelve a jókívánságokat és gratulációkat az ifjú párnak. A Live Wedding szolgáltatás kulisszái mögé Vizi Attila a Water Film Group tulajdonosa vezet be bennünket.

Írhatnám, hogy most az olvasó képzelje el a saját álomesküvőjét, de előfordulhat, hogy hallani sem akar még, vagy már a házasságról. Ettől még érdekelheti, mégis milyen lehet egy élőben közvetített esküvő. Hiszen ma már annyi mindenbe leshetünk bele egyidőben akkor, amikor az esemény történik, ez alól az esküvők miért lennének kivételek?

Pontosan így gondolkodott Vizi Attila is, a Live Wedding szolgáltatás tulajdonosa, akivel egy budapesti hotelben találkoztam. – A Live Wedding ötletét, bármilyen kézenfekvő nem a pandémia hozta. Hanem mindaz az adottság, amivel rendelkezünk: kompakt professzionális forgatási eszközök, bárhol elérhető széles sávú mobilinternet, drón. A weboldal nevét már három éve lefoglaltuk – kezdi az elején.

Szerényen, merthogy azt nem tette hozzá: valódi szakmai tudással. Vizi Attila rendező, operatőr nem ma kezdte a filmezést. Nagyon fiatalon, az első kereskedelmi tévé, a fővárosban elérhető TV3 csatornánál már ott volt. A karrierjét viszont onnantól származtatja, hogy az induló TV2-nél 1997-ben operatőr, majd később vezető operatőr lett.

Mondj Igent élő adásban az egész világ előtt! 

Az igény arra, hogy a házasulandók nagy napját élőben vetítsék számtalan ok megerősíti. Attila elsők között említi a helyszín kérdését. Hiszen a házassági eskütétel már rég nem szorul az anyakönyvi hivatal négy fala közé, sem a templomok, zsinagógák épületébe.

Vagyis, ahogy az írásunk elején kezdtem, képzeletünkben több véglet között mozoghatunk. Esküvő a Margitszigeten a kolostorromok szűk tere előtt, messze Izlandon az északi hidegben, vagy éppen kókuszdiók között lépdelve a forróságban a Fidzsi-szigeteken. Kimondhatjuk az igent egy nehezen megközelíthető helyen a parton a Dunakanyarban, vagy a Balaton közepén egy hajón is. Mert a Live Wedding csapata könnyedén körénk hozza a násznépet.

Mégpedig úgy, hogy több kameraállásból nem csak felveszi, hanem azonnal meg is osztja az esküvő meghitt vagy éppen kalandos, vidám pillanatait online az interneten. Így a helyszínen túl, a létszám sem akadály. Semmilyen formában sem. Mindenki elfér. Mindenki velünk tud lenni, akivel szeretnénk megosztani életünk egyik legjelentősebb lépését, ahogyan kimondjuk a nagybetűs igent a szívünk választottjának.

Mondj Igent élőadásban az egész világ előtt

Live Wedding: Az élő közvetítés nem lagzivideó

Azért azt nagyon gyorsan le kell szögeznünk, hogy a Water Film Group nem esküvői videózást kínál a Live Wedding szolgáltatás nem erről szól. Nem teljesítik kifulladásig a násznép különféle kérését. A kulisszák mögötti titokról például elmondja Attila, hogy ha az esküvő egy-egy helyszínen mozog, akkor 10-10 méteres kábelek lefektetésével többnyire előre rögzített kameraállásokból készülnek a felvételek. Ami még annak ellenére is elkerülhetetlen, hogy a fő kamerák rádióhullámon sugározzák a képet.

Ez tényleg olyan, mintha egy megrendezett televíziós élő adásban szerepelne a menyasszony és a vőlegény. Viszont ez valós esemény és tényleg élőben közvetített. 

Egyik operatőr a menyasszony, a másik a vőlegény oldaláról, a harmadik a totált, vagyis az összképet veszi, amit ott rögtön – tökéletes összhangban – már kever, vág a Live Wedding csapata, hogy élőben tényleg bárki, a világ bármely pontjáról követni tudja az eseményt. Ha a helyszín megkívánja akkor légi felvételeket is készítenek. A drón előnye, hogy szinte bármilyen szűk helyre bejut, és nagyon különleges hangulatot tud egy-egy légi felvétel kölcsönözni.

A közvetítés igény szerint YouTube vagy Facebook Live csatornán történik. Továbbá arra is van lehetőség, hogy mindezt mobilon, tableten a jelenlévők is lássák, azt is, ahogy azonnal érkeznek a gratulációk és a jókívánságok.

Vagyis a Live Wedding az esküvői ceremónia élő közvetítését, helyszíni képkeverését ajánlja. Az esküvői partiról, kétszer egy óra izgalmas közvetítését tartalmazhatja még a szolgáltatás. Amit a későbbiekben rögzítve is megkap a pár. Visszanézhetik önmagukat és azt is, milyen visszajelzéseket kaptak a világ különböző pontjáról az esküvőjüket követő online násznéptől.

Esküvői állófogadás élő közvetítésben

Üzenet Dél-afrikából: Mazel tov! 

A felkészülésről Attila elmondja, nem szoktak forgatókönyvet írni. Viszont Moshe és Tobi esküvőjére külön készülniük kellett, mert az ortodox zsidó esküvő nem csak, hogy több helyszínen futott, ráadásként egy emeletes hajón rendezték. Márpedig nem akartak egy, fontos pillanat megörökítéséről sem lemaradni. Ezen az esküvőn rádiós kamerákat használtak.

Az ortodox zsidó esküvők hagyományai szerint itt is, egymástól külön készülődött a menyasszony és a vőlegény. A házasságkötés után a nők és a férfiak külön, elszeparálva egymástól más és más térben ünnepeltek.

A menyasszonyt az édesanyja készítette fel, a beszélgetésüket, Tobi lefátyolozásának különleges pillanatát éppúgy felvette és rögzítette a Live Weddings, mint a vőlegény Moshe készülődését, akit a barátai támogattak.

Attilát ez a szakmai kihívás nagyon lelkesítette: – A helyzet itt különösen validálta a több kamera használatát. Az külön technikai nehézséget jelentett, hogy sok minden nem az előre rögzített elképzelés szerint volt. Többször máshol jöttek ki, vagy mentek be, nagyon sokat improvizáltunk. Folyamatosan kellett egymással egyeztetnünk.

Erre az internacionális esküvőre, személyes kötődése mellett, azért is szívesen gondol vissza Attila, mert Moshe-t és Tobit a világ több pontjáról köszöntötték. Érkezett gratuláció, jókívánság, áldás hazánkból, Dél-afrikából és Torontóból is az élő adás alatt. Beigazolódott mindaz, amiért belevágtak ebbe a vállalkozásba.

Összegzésként: a Live Wedding valóban ötletes és trendi megoldást nyújt arra, hogy többé senkit ne keljen kihúzni a meghívottak listájáról, és tényleg (szinte) bárhol lehetőség legyen esküvőt tartani, mert kamerákkal még a tatabányai Turul madár alatt is el lehet férni.

Ahogyan Attila fogalmazott: – Ne okozzon gondot az, ami nem fér bele zsebbe, térbe vagy időbe. Ott lehessen az a gyerekkori játszópajtásunk is, akivel nem naprakészen tartjuk már a kapcsolatot, de szívesen megosztanánk vele ezeket a meghitt és örömteli pillanatainkat az életünkből.

Tobi lefátyolozásának különleges pillanatát éppúgy felvette és rögzítette a Live Weddings, mint a vőlegény Moshe készülődését, akit a barátai támogattak
Moshe-t és Tobit a világ több pontjáról köszöntötték


Fotó és videó: Live Wedding