Az, hogy milyen ruha van rajtunk igencsak meghatározó. Mások ez alapján akár véleményt alkothatnak rólunk. Mondjuk ha nem odaillő az öltözék. Például egy állásinterjún ez akár az állásba is kerülhet. De az aktuális hangulatunkat ugyancsak tükrözheti, hogy reggel mit veszünk magunkra. Sőt, a személyiségünkről is árulkodik a ruhatárunk. Mennyire színes, praktikus. Inkább elegáns, bohókás vagy különc? Kinek milyen a stílusa? A filmekben ugyanúgy kiemelt figyelmet kapnak a ruhák. De mi a helyzet a rajzfilmekkel? Hiszen a rajzolt karakterek – főleg, ha emberek – szintén ruhában vannak. És néha nem is akármilyenekben. Akár még ötletet is adhatnak nekünk. Íme, egy amolyan mesés stílusnapló.

A divat megkerülhetetlen. Magunk körül látjuk, érzékeljük, hogy éppen melyik ruhadarab a sláger az adott szezonban. A divat diktálását persze nem kell szó szerint venni. Nem kell tetőtől talpig az aktuális divat szerint öltözködnünk. Elég annyit beilleszteni belőle a ruhatárunkba, amennyi számunkra kényelmes.

Vagy egyáltalán nem is kell, ha azok a ruhák nem tetszenek nekünk. Az idő múlásával már úgyis inkább az lesz a fontos, hogy milyen öltözékben érezzük jól magunkat? Egyre jobban megismerjük magunkat. Szerencsés esetben tudjuk, hogy mi áll jól. Milyen színek, milyen stílus, milyen hossz?

Lehet divat a trapéznadrág, a magas derék, a szűk szár, a buggyos ujj, ha az nem áll jól nekünk. Bár az utóbbi években úgy érzem, hogy mindent lehet hordani mindennel, az akkor is divatos. Szóval, ennyit a divatról.

A stílus a rajzfilmekben is számít

A rajzfilmekben persze ez is jóval egyszerűbb. Még a filmes öltözködésnél is. A filmekben ugyebár hús-vér szereplők alakítják a karaktereket. A színészek pedig általában ruhában vannak (most nem foglalkozunk azokkal, akik nem). Egy film – néhány öltözék. Csak hogy ne legyen olyan unalmas, amit nézünk. A rajzfilmekben már erre sem figyelnek a készítők. Általában ugyanabban a ruhában szerepel végig a figura. Mi a helyzet a mesés divattal? Nem is létezik?

Szerintem igen, létezik. Igenis lehet jó ruhákat látni animációkon is. Olyanokat is, amelyre azt mondanám: ezt én is felvenném. Bár könnyű helyzetben vagyok. Már kislányként gyakran elkalandoztak a gondolataim játék közben. Nem csak a Barbie-k érdekeltek, hanem a ruháik is. Melyiket hordanám szívesen?

Most hasonlóan érzek több rajzfilm esetében. Amikor a gyerekekkel mozizunk, ők nézik a mesét, én pedig a mesés divatot. Ez az én játékom. Mintha mostanában már erre is jobban odafigyelnének az animációk készítői. A stílus már számít a rajzfilmekben is? Talán.

A kedvenceim következnek az elmúlt időszakból. Mint egy amolyan mesés stílusnapló. Kizárólag emberi karakterek öltözékéről lesz szó. Az állati mesés divat most kimarad a felsorolásból.

Ez a mesés divat: főszerepben az anyák

Mitchellék a gépek ellen – Linda Mitchell

Nem állítom teljes határozottsággal, hogy Linda Mitchell ruhája szívdöglesztő. Akkor mégis miért vele kezdem a stílusnaplót? Igazán értékelendő, hogy még egy rajzfilmben is figyelnek arra, hogy egy negyvenes anyának kerekded idomokat rajzolnak.

Az egyenes szárú farmerja egyébként szerintem menő, és alkalmas arra, hogy megmentse a világot a gonosz gépektől. Szintén figyeltek a kiegészítők összhangjára (szív alakú fülbevaló, szív forma a pólón), még ha ez a forma valamelyest gyerekes benyomást is kelt.

A kiegészítők összhangjára – szív alakú fülbevaló, szív forma a pólón figyeltek a készítők

Dr. Plüssi – anya

Dr. Plüssi a plüssállatok gyógyítója maga is stílusos. A kislány öltözékek terén a való életben is kifejezetten tetszik a leggings tunikával, vagy szoknyával és pólóval. Dr. Plüssi ilyet hord. Az édesanyja pedig tökéletesíti azt az egyszerű stílust, amelyet Linda Mitchell is képvisel: farmer pólóval.

Dr. Plüssi anyukája viszont mom jeanst visel, közepes derékmagassággal, hozzá egy menta színű, háromnegyedes ujjú pamut pólót választott. Vagyis rajzoltak számára. Anyukáknak hétköznapra tökéletes.

Anyukáknak hétköznapra tökéletes: mom jeans közepes derékmagassággal, hozzá egy menta színű, háromnegyedes ujjú pamut póló

Ridley Jones – nagymama

A Ridley Jones című animációs sorozatot nemrég kezdtük el nézni. Ridley Jones egy kislány, akinek az édesanyja egy múzeumban dolgozik, és a múzeum már kihalt állatai olykor megelevenednek. De ez most nem érdekes. Ahogyan odapillantottam a képernyőre, azonnal feltűnt Ridley nagymamája. Hogy mennyire stílusos a farmer overáljában! Nyakában egy színben passzoló kendő van, a derekán öv. Ridley nagymamája maga a mesés divat megtestesítője, és egyben – rajzolva is – megmutatja, hogy nem kell lemondani az öltözködésről a nagyiknak sem. Bár ezt az overált én is szívesen hordanám.

Vagány, stílusos overall a nagymamán

Randi ruha, zubbony és a casual look

Szuperszörnyecskék – Esmie

A Szuperszörnyecskék karaktereit volt időm megismerni, egy időben olyan gyakran néztük ezt a mese sorozatot. A főszereplő szörnyek nappal átlagosak, éjjel előbújik belőlük a vérfarkas, múmia, sárkány. De persze nagyon kedvesek. És óvodába járnak. A gondozóik Igor és unokája, Esmie.

Esmie stílusa is nagyon tetszik. Jó a frizurája is. Úgy érzem, hogy a színtípusának megfelelő az öltözéke: lila combközépig érő tunika, csíkos harisnyával, bakanccsal. Még egy hosszabb nyakláncot is kapott.

Esmie ruhája és sminkje színben passzol, a frizurája pedig telitalálat

A kívánságsárkány – Li Na

A kívánságsárkány igazán divatos mese. Itt mintha kifejezetten figyeltek volna erre a készítők. Kifejezetten stílusosak a szereplők ruhái. Amolyan casual look – azaz sportosan elegáns – jelenik meg megrajzolva. Nagyon tetszik Li Na, a főszereplő lány ruhája, szívesen hordanám. Tipikus randi ruha.

Zöld, magas derekú midi szoknya, és leheletvékony fehér, testkövető pulóver, ami talán kasmír lehet. Legalábbis így képzelem el. Kiemeli törékeny alkatát. Hozzá helyes kis balerina cipőt kapott. Ebben a rajzfilmben még a férfi főszereplő is kifejezetten tetszetős ruhában látható.

Li Na törékeny alakját kiemeli a zöld, magas derekú midi szoknya, és leheletvékony fehér, testkövető pulóver, ami talán kasmír lehet

Nauszika – A szél harcosai – Nauszika

Ez a rajzfilm nem egy mai darab, 1984-ben készült a Ghibli Studio által. De a főszereplő lány, Nauszika, aki megmenti a Földet és még az ohmukkal, az óriásrovarokkal is megtalálja a közös hangot, elképesztően stílusos és vagány. A katonai stílusra hajazó, zubbonyra hasonlító miniruhája nem zöld, hanem merészen világoskék. Időtálló darab.

Hozzá a ruha hosszát ellensúlyozó térd fölé érő csizmát hord. És egy elképesztő menő, szintén kék pilótasapka szerűség is része az öltözékének, amelyet ha éppen nem hord, a nyakában visel, mint egy kapucnit. Ő maga a mesés divat. Ilyen rövid ruhát én nem vennék fel, és a játszótéren sem tudnék elképzelni benne senkit. De egy fotózás stílusos darabja lehet.

Nauszika, aki megmenti a Földet és még az ohmukkal, az óriásrovarokkal is megtalálja a közös hangot, elképesztően stílusos és vagány

Kimonó és tüllszoknya hétköznap

Kaguya hercegnő története – Kaguya

Ez az alkotás is egy japán anime, akárcsak Nauszika története. Kaguya hercegnő a középkori Japánba kalauzolja a nézőt. Hogy hogy jön képbe a közékpori divat a huszonegyedik századival? Szintén egy időtálló ruhadarabbal. Kaguya hercegnő a hagyományos japán kimonót viseli, amelynek nagyon tetszik a színe és a mintája is.

Egyszerű, mégis nagyon szép. Szerintem ennek a ruhadarabnak igenis helye van a mai öltözködésben is. A kimonó Japánban is előkelő darabnak számít, tehát ezt úgy képzelem, hogy nem ölteném magamra minden hétköznap. Alkalmi ruha, de nem estélyi.

Kaguya a kimonó alatt egy magas derekú, bő szárú nadrágot visel, amelyet a nadrág anyagával egyező övvel kötöttek meg a derekánál, hozzá egyszerű vonalú, fehér blúzt kapott. Maga a rajzfilm is rendkívül stílusos a pasztell színek miatt.

Kaguya hercegnő hagyományos japán kimonót visel, aminek a színe és mintája mesés választás

Jégvarázs 2. – Elsa

Elsa az a karakter, aki egy filmben több ruhát is kapott. Nekem a második részből az a darab tűnt fel, amelyet akkor visel, amikor rájön, mi a sorsa. Mondhatni, hogy itt is passzol az öltözék a színtípushoz. Világoskék leggings, fehér, strasszokkal finoman szórt dresszel (vagy bodyal, ahogyan akarjuk), és lábszárközépig érő, leheletnyi tüll réteggel.

Kicsit olyan, mint a balettosok gyakorló ruhája. Finom, ugyanakkor ugrani, futni is lehet benne. Fogalmam sincs, hova venném fel, de nagyon tetszik, így akár otthon is. Miért ne? Ha már a mesés divat a téma.

Világoskék leggings, fehér, strasszokkal finoman szórt dresszel és lábszárközépig érő, leheletnyi tüll réteggel – kifinomult megoldás

Rajzfilmes ruha akár egy Oscar-gálán

Raya és az utolsó sárkány – Raya

Raya – aki Sisuval, az utolsó sárkánnyal békét hoz a népének – két öltözéke is tetszik. Még kamaszként láthatjuk egy zöld, ornamentika mintás kaftánban, ami hátul ívelten hosszabb. Hozzá buggyos nadrágot kapott, aminek ugyan a formája nem elegáns, az anyagválasztás matt mégis az.

Tetszenek a nadrágos szettek, ezért ezt az öltözéket el tudom képzelni egy olyan alkalommal, amikor ki kell tűnnünk a tömegből (mondjuk egy Oscar gálán – ha már ábrándozunk, miért ne engedhetnénk el a fantáziánkat?) Úgy képzelem, hogy szaténból, vagy valamilyen vastagabb, fényes, jó tartású anyagból készítenék a valóságban.

A másik öltözéke már sokkal hétköznapibb, a földszínek használatával minden illik mindenhez. A buggyos nadrág maradt, de lengébb, ugyanakkor tartós anyagból készült. Talán vászon lehet. Mindehhez egy sárga, csavart, ujjatlan felsőt vett fel, amely sokféle alkaton jól mutathat. Rövidke mellényt is hord, amely szintén nagyon stílusos ruhadarab.

A por ellen védi a kámzsás nyakú köpeny, amely rövidebb kivitelben akár hétköznap is hordható darab lehet. A kalapja talán túlzás. És elfedi a frizuráját, amely egy egyszerű, de mégis látványos hajfonat.

Raya – aki Sisuval, az utolsó sárkánnyal békét hoz a népének – két öltözéke is figyelemre méltó

Raya és az utolsó sárkány – Virana törzsfő

Ebben a rajfilmben feltűnt egy másik öltözék is, amelyik nagyon tetszik. Virana törzsfő alakkövető, hosszú ruhája a hétköznapi életben szerintem estélyi ruhának kiváló lehet. A törtfehér színe nagyon elegáns, a forma már valamelyest merészebb az aszimmetrikus felső réteggel. A vállkivágás is tetszetős, az arany kiegészítők pedig inkább a vagány vonalba viszik el a szettet. Szerintem stílusos. Mesés divat.

Az alakkövető, hosszú ruha a hétköznapi életben estélyi ruhának kiváló lehet

Címlap fotó: A szerzőtől. A bekeretezett képben Szabó Hajnal illusztrációja látható Nauszika alakjáról

Karóczkai-Müllner Helga