Míg egyikünk alig várja, hogy megszabaduljon a cipőtől, addig másikunk a földhöz cövekel, ha mezítláb van. A papucs – nem papucs kérdése ilyenkor a melegben még élesebben kirajzolódhat. Pedig mezítláb lenni egészséges. Mi több a mozgásszegény életmód miatt az ortopédiai problémák egy része már gyermekkorban kialakulhat. Az egyenetlen talajon, kavicson, füvön, homokon való mezítláb járás segíti a lábizmok erősödését, ilyenkor a talp sokféle ingert kap, így az izmok jobban dolgoznak. A Semmelweis Egyetem videóban mutatja meg, hogyan előzhető meg már gyerekkorban a későbbi lúdtalp kialakulása.

Az olvasó lehet nem tartozik a mezítlábasok közé. Nem szereti, ha a zoknin-harisnyán és cipőn kívül mással találkozik a talpa. Sokan vannak, akik még nyáron sem szívesen vállnak meg a cipőtől, és abból is inkább a zárt megoldásúakat választják. Semmi szandál.

Míg mások vígan lekapják a cipőt a fűben, a vízparton. Még télen sem szívesen húz se zoknit, se papucsot otthon. Én magam is ilyen vagyok, igaz olyan lakásban élek, ahol sosem hideg a padló. Emlékszem, hiába vett édesanyám szebbnél-szebb papucsokat nekem, én csak nagy szigorúság árán viseltem. Ha pedig vendégségben adták rám, tuti, hogy elhagytam valahol, és úgy hozták utánam.

Arra is jól emlékszem, gyerekoromban előszeretettel mászkáltam mezítláb, és kimondottan élveztem az olyan lúdtalp, bokasüllyedés elleni gyakorlatokat, mint például lábujjakkal felvenni a földről az apró dolgokat: kavicsot, üveggolyót, Legó-kockát. Vagy éppen a hepehupás műanyagon mászkálni, amit célzottan erre a gyakorlatra gyártottak. Legyen a gyerek mezítláb szabadon.

Mozgásszegény életmód

Mindannyian sejtjük, hogy a jelenünket jellemző mozgásszegény életmód miatt az ortopédiai problémák egy része már gyermekkorban kialakulhatnak, azonban azt kevesebben tudjuk, hogy a lúdtalp vagy a bedőlő boka tünetei kisgyermekkorban még nem jelentenek kóros állapotot, viszont megelőzhetjük a későbbi problémákat.

Az egyenetlen talajon, kavicson, füvön, homokon, süppedős vízparton való mezítláb járás segíti a lábizmok erősödését, ilyenkor a talp sokféle ingert kap, így az izmok jobban dolgoznak.

Kezelés és torna nélkül az érintett gyerekek 20-30 százalékánál felnőttkorban is megmarad az enyhe, befelé dőlő bokaszerkezet, ezért a későbbi, súlyos problémák megelőzése érdekében javasolt speciális gyakorlatokat végezni. Ehhez a Semmelweis Egyetem egy oktatóvideót is készített.

Mezítláb szabadon

A Semmelweis Egyetem lúdtalptorna oktatóvideója könnyen elsajátítható, otthon is elvégezhető feladatsorát érdemes hetente 3-4 alkalommal gyakorolni, amellett, hogy a gyerek, ha nem idegenkedik a mezítlábasság ellen akkor biztassuk rá: egyenetlen talajon, kavicson, füvön, homokon.

A lúdtalptorna megkezdése a megfelelő idegrendszeri érettség elérése után ajánlott, a gyermekek általában 3-5 éves kortól képesek tudatosan közreműködve elvégezni a gyakorlatokat, mezítláb szabadon.

A Semmelweis Egyetem lúdtalptorna oktatóvideója könnyen elsajátítható

Forrás: Semmelweis Egyetem
Fotó: Unsplash