A szex az életünk része. De ugyanilyen sokat foglalkozunk az orgazmussal is? A Sexify ezt megteszi. A Sexify egy applikáció neve, amely abban segít, hogy a nők hogyan tudnák legkönnyebben elérni az orgazmust. Végre valaki erről is beszél! Még ha szórakoztató köntösbe is csomagolták a témát, erről igenis kell beszélni. Ne legyen tabu az orgazmus! Szükségünk lenne a valóságban is Sexify-ra?

Provokatív vagy sem, a lengyel Sexify című sorozat vezető témája az orgazmus. Igen, ebben a sorozatban a szexről van szó, vagyis inkább az orgazmusról. Azon belül is a női orgazmusról. De nem úgy, ahogyan megszokhattuk. Nem ordenáré, nem a tudományos hátteret feszegeti.

Éppen ellenkezőleg. Ügyesen nyúl a témához, mert magára a megélésre és az emberekre koncentrál. Szórakoztató, de nagyon is komoly. Mert hát miért ne lenne komoly a szex? Hiába is tárgyiasult el az elmúlt évtizedekben. Vagy miért lenne tabu az orgazmus?

 

Most akkor beszéljünk a szexről!

Ha már a szexről van: az tulajdonképpen nem is tabu. A szexről bizonyos körökben szokás beszélni. Baráti társaságban például. Ha valaki eldicsekszik, hogy ő kivel, és hányszor is végezte ezt a tevékenységet. De ha belegondolunk, ez inkább csak magára az akcióra (a konkrét szexre) és a számokra koncentrál.

Mintha a szex lényege a teljesítmény lenne, nem az orgazmus. Az orgazmusról már nem annyira szoktunk beszélni. A szex az kell, a szex az menő. De az orgazmus? Na, az már nem annyira. Még mindig itt tartunk.

És akkor itt a Sexify, amely tulajdonképpen egy applikáció neve, amelyet három lengyel egyetemista lány – Natalia (Aleksandra Skraba), Paulina (Maria Sobocinska), és Monika (Sandra Drzymalska) – fejleszt, és amely néhány adat és hangulatra irányuló kérdések után megadja a választ, hogyan érhető el leginkább az orgazmus.

Elsőre talán megmosolyogtató, és a sorozatkészítők is igyekeznek a könnyedebb oldalról közelíteni a témához. Mégis csak a szórakoztatás a cél. Leginkább a helyzetkomikumon nevethetünk, ahogyan a karakterek igyekeznek az adott szituációból jól kijönni, de nem sikerül nekik. De egy pillanatra sem botránkozhatunk meg a Sexify-on. Nincsenek ilyen-olyan okok miatt kínos jelenetek. A témafelvetés pedig meglehetősen fontos, így nem is kérdés, miért lehet jó nekünk a Sexify.

 

Lányok és az orgazmus

A három főszereplő lány karakterének megformálása egy kissé kelet-közép-európaira sikerült. Natalia egy igazi kocka, aki csak a tanulásnak él. Minden idejét a „szundi-app” fejlesztésével tölti az egyetemen. Szeretne ő lenni a legjobb, ami felé jó úton is halad, amikor érkezik egy új tanár, aki szerint nem életszerű, nem elég izgalmas, amit csinál.

Így fordul Natalia a szex felé. Amiről úgy hallotta, hogy izgalmas. Ő ugyan még szűz, de a fejébe veszi, hogy a szexről készít appot. Ha már úgyis mindenki erről beszél. A tét nem kicsi, ugyanis az egyetem legjobbja részt vehet az országos, tudományos versenyen, amely Natalianak nagy álma. Segítségül hívja a barátnőjét, Paulinát, aki már él szexuális életet a vőlegényével, Mariussal. Hogy milyet, azt Natalia nem tudja.

Paulina erősen katolikus családól származik – ha tetszik, ha nem, ebből fakadnak a szex terén a nehézségei –, ő maga és a vőlegénye is rendszeresen jár templomba, ahol meggyónja bűneit (a szexszel kapcsolatosakat is). Monika képviseli a másik oldalt. Bár férfifalóként tüntetik fel, a sorozatban valójában három férfival látjuk együtt.

 

Valós igény a „Kúratórium”

Az ő hármasuk szükséges ahhoz, hogy a Sexify egyáltalán elindulhasson. Mert hát hogyan tudna orgazmussal foglalkozó applikációt fejleszteni az, akinek nincsen köze a szexhez? Ezért a lányok – Monika ötlete nyomán – egy szexbarlangot – a sorozatban „Kúratórium” néven emlegetik – hoznak létre az egyik szobában, ahol a párok – bármilyen neműek legyenek is –, együtt lehetnek, illetve aki félre szeretne vonulni, saját magát is kényeztetheti a többiek vizslató szeme nélkül.

Egy kollégiumban áldás lehet egy ilyen lehetőség. Ahogyan Monika fogalmaz a sorozatban „a koleszosoknak erre van szükségük, ez valós igény.” A lányokkal távozás előtt kitöltetnek egy kérdőívet. Így a kutatási alap is adott. Minden teljesen tudományos.

A Sexify ennek ellenére nélkülözi a tudományt. És ez nem is baj. Nem a „Kúratóriumban” történő aktusokat helyezi a középpontba – amelyekből azért villanásnyit láthatunk, hallhatunk mi, nézők is –, hanem a három lány fejlődésére. Natalia kezdetben riadt, csodálkozó arca kisimul, ahogyan fokozatosan rádöbben, hogy a szexre még neki is szüksége lehet. Paulina megtalálja önmagát, és tud a helyes útra lépni. Monika is levetkőzi az elkényeztetett, gazdag lány szerepet, és képes magáért és másokért is kiállni.

 

Nem tabu az orgazmus

És hát persze, hogy lányok a főszereplők! Ki másnak jutna eszébe az orgazmussal foglalkozni az informatika világán belül, mint a nőknek? Nem arról van szó, hogy a férfiakat általánosságban ne érdekelné a párjuk orgazmusa, talán inkább csak nem mindig veszik észre, hol a hiba.

Bár mégis gondolhattak erre a készítők is, amikor a sorozat behozza azt a momentumot Paulina és Marius kapcsán, hogy a férfit csak a szex, mint tett érdekel, és észre sem veszi, hogy a párja nem élvezi az együttléteket. Ilyenkor meg kell említeni a másik oldalt, hogy de hát miért nem mondta el, hogy mit szeretne? De ez sem megy mindenkinek olyan egyszerűen. Az orgazmus igenis legyen közös ügyünk!

Ezért is jó a Sexify. A lányok elérik, hogy az orgazmus legyen a beszédtéma a koleszben a szex helyett. A kérdőívben olyasmiket kérdeznek a „Kúratóriumot” igénybe vevő lányoktól, hogy tudja e, neki mi esik jól, milyen hangulatban volt éppen a szex idején, volt e akkor orgazmusa?

Mert beszélni kell róla. Mint szinte minden területen, így a szexben is a kommunikáció a kulcs. Igen, Paulina is elmondhatta volna Mariusnak, hogy számára nem kielégítő a szex. De Marius is észrevehette volna ezt.

A Sexify ha úgy vesszük abban is tabudöntögető, hogy a nők igenis megállják a helyüket a műszaki pályán. Igenis ott lehetnek egy start up verseny döntőjében. Hogy végül az országos versenyen egy olyan karórát hoznak ki nyertesnek, amely átalakul szelfi bottá, arról már nem ők tehetnek. Az ő munkájuk a Sexify-al ennél többre hivatott. A szexben élvezetet adni a másiknak sokkal értékesebb, mint megnyerni egy díjat.

Fotó: Netflix