Egy gyorsan elkészíthető kuglóffal a szürke hétköznapokból könnyen ünnepi hangulatot teremthetünk, még a kávé világnapja sem kell hozzá. A kávé helyett egy bögre tejjel, vagy egy finom teával is megédesítheti a napunkat. Receptünk garantáltan egy óra alatt elkészíthető.

Ma van a kávé világnapja. Ilyenkor szuper kávé különlegességekkel lephetjük meg magunkat egy újhullámos vagy egy klasszikus kávézóban, cukrászdában egyaránt. Jól eshet hozzá egy falat csokoládé vagy egy szelet sütemény. Például egy házias kuglóf. 

Egyre többen hagyják el az étkezésükből a búzát, akkor is, ha nincs egyértelmű egészségügyi problémájuk a gabonával, éppen ezért mi most egy gluténmentes változatot hoztunk. 

A mákos kuglóf gluténmentesen könnyen és gyorsan elkészíthető. És bár nem igazán marad belőle még egy kis háztartásban sem, konyharuhába csomagolva 2-3 nap múlva is omlós, morzsázós süteményt ehetünk.

Mutatós vendégfogadásra is, hiszen egy kuglóf önmagában is nagyon szép, márványosra húzva különösen.

Ebben a receptben a mák csak egy nagyon halvány, nem hivalkodó szerepet kap, ha mákosabban fogyasztaná, akkor duplázza a mák, és a mákos tésztaadaghoz javasolt tej mennyiségét. 



Mutatós mákos kuglóf gluténmentesen

Hozzávalók a tésztához: 
250 g Mix C – Mix Patisserie lisztkeverék (vagy más gluténmentes sütemény lisztkeverék)
140 g cukor
12 g (egy csomag) gluténmentes sütőpor
150 g laktózmentes lágy, szobahőmérsékletű vaj
6 tojás
100 gramm darált mák
75 ml laktózmentes tej + 1-2 kanál tej a tészta másik, mákos feléhez
1 csipet só
1 (kezeletlen) citrom reszelt héja

Elkészítés
Az összes hozzávalót egy tálban krémes állagúvá keverünk. Majd az elkészült tészta felét átöntjük egy másik keverőtálba.

Az egyik feléhez hozzáadjuk a darált mákot, amihez hozzákeverünk még 1-2 kanál tejet, hogy hasonló állagú tésztát kapjunk, mint a másik. 

Kivajazzuk és kilisztezzük a kuglófformát, amibe a sima és a mákos tésztát felváltva egymásra öntjük.

Végül egy villa segítségével spirálos mozdulatokkal márványszerű mintákat rajzolunk a tésztába. 180°C-os előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.

Ezután kivesszük a sütőből, és a formát megfordítva emeljük ki a még meleg süteményt. Ha szükséges egy kanál végével válasszuk el a forma falától a süteményt. 
Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg.




Fotó: Polgár Ágnes