Az önmagunkkal szembeni túlzott elvárások, a tökéletességre hajtás, a pihenés nélküli állandó multi-tasking kicsinálja a nőket és férfiakat egyaránt, mi több, a párkapcsolatot is nagyban megviseli.

Mindannyian tudjuk, hogy a stressz betegséghez, kiégéshez, impotenciához vezethet mindez. Mégis sokan nem ismerik fel magukon, hogy tulajdonképpen idegesek, aggódnak, félnek. Stresszmentesen élni így nem tudnak.

Ahhoz, hogy felismerjük magunkban a stresszt, ahhoz tulajdonképpen meg kell ismernünk önmagunkat. Megtanulni összpontosítani, figyelni önmagunkat és igenis felismerni mikor kell abbahagyni a munkát, kikapcsolni a wifit az összes kütyünkön, vagy úgy ahogy van a lakásban, legyen offline az egész család és pihenni, nem idegeskedni. Fontos, hogy tudatosodjon bennünk, mikor elég már, mikor befolyásolja a testünket, lelkünket, a viselkedésünket az állandó vibrálás, aggodalom, stressz. Csak akkor tudunk változtatni, lecsillapodni, megnyugodni, leállni, ha felfigyelünk ezekre a pillanatokra.

Ha sikerül elcsípnünk azokat a jelzéseket -belső remegés, magasabb hangvétel, légszomj, szédülés, sírásra való hajlam, mindjárt felrobbanok állapot – ami már túlmutat azon, hogy simán csak elfáradtunk, vagy izgulnánk, akkor muszáj megállnunk és önmagunkra koncentrálnunk.

Stresszmentesen élni?

Tanuljunk meg magunkra figyelni, a jelzéseinkre, és lehetőleg azon nyomban kezelni az ilyen helyzeteket. Megállni abban, amit éppen végzünk, ha szükséges vonuljunk félre, hogy koncentrálni tudjunk magunkra. Vegyünk mély levegőt, figyeljünk a légzésünkre, hunyjuk le a szemünket, és kezdjük végiggondolni, miért aggódunk, mi okunk van a félelemre, mi az ami bánt bennünket, és nézzünk szembe azzal a ténnyel, vajon mi az, ami ezt okozza. A napi szorongások,önmagunkkal szemben hozott túlzott elvárások, a megmászhatatlannak tartott célok – és most tegyük félre a nagy valódi tragédiákat – valójában gyakran megoldható helyzetek, vagy szétbontható, felosztható, akár részletekben is megoldható feladatok, olyanok, amelyek aggódás nélkül elérhetőek.

Ha ezt felismertük, akkor már könnyebb dolgunk van ahhoz, hogy stresszmentesen élni tudjunk, mert már csak a megoldásra kell koncentrálnunk. Egyszerűen meg kell önmagunkkal beszélnünk, hogy nincs mitől tartanunk, van megoldás, nincs miért idegeskednünk. Tegyük fel a kérdést: végül is mi legrosszabb, ami történhet velünk?Levezetni a feszültséget

A pillanatnyi relaxáción túl, sem árt, bevezetni, ha eddig nem tettük, a kikapcsolódást, feltöltődést napi szinten. A stressz elkerülésének ez az egyik legfontosabb alapfeltétele, hogy legyenek olyan időszakok, amikor nem foglalkozunk semmivel, csak azzal, ami boldoggá tesz bennünket, és segítenek kimozdulni a mindennapok idegtépő rutinjából.

A másik, a feszültség levezetésének és nem mellékesen az egészség megőrzésének egyik legegyszerűbb és legjobb módja a testmozgás, a sport.

Püföljünk egy bokszzsákot, miközben magunk előtt látjuk a stresszünk fő forrását, legyen az a főnökünk tenyérbemászó képe, az asztalunkon halmozódó feladatok sora, vagy a lejárt csekkek mennyisége. Mehetünk futni, itt van a jó idő, hagyjuk a gondolatainkat helyrerázkódni az agyunkban. Irány az uszoda, a strand és tempózunk amennyit csak bírunk.

Ám, ha ez mind nem segít, akkor fogyasszunk nyugtató gyógynövényeket, természetes stresszölő kivonatokat, teákat. A citromfű, az orbáncfő, a macskagyökér mind-mind feszültségoltó hatásúak.

S végső soron sose hagyjuk abba az önvizsgálatot, a beszélgetéseket önmagunkkal, legyünk naprakészek, hogy időben felismerjük, ha újra csúszni kezdene lábunk alól a talaj. Különösen akkor, ha tudjuk, hogy most egy olyan időszak következik az életünkben, amikor nagyon szükséges, hogy valójában apai-anyait beletegyünk. Ha felkészülünk arra, hogy ettől akár ingerültebbek is lehetünk, esetleg szoronghatunk, akkor tudatosan elkerülhetjük a nagy kiborulásokat!

Kép: Pixabay