Olvasási idő: 2 perc

Retek smoothie, a tavaszi életerőbomba

A smoothie kedvelőinek hoztunk egy új receptet, ezúttal retekből. Ugyan a piros gyökérzöldség nem nevezhető megszokott smoothie alapanyagnak, mégsem hagyhatjuk ki a receptből. Jó tudni 120 gramm friss retek tartalmazza a C vitamin napi szükségletének mintegy 14 százalékát. A fogyókúrázóknak sem hátrány beletenni a reggeli italukba, mivel a retek szuper méregtelenítőnek számít. Enyhén vízhajtó és vesetisztító hatású. Ami meg a zöldség enyhén csípős érzését kelti, nem kell tartanunk attól, hogy elrontaná a turmixunkat, ellenkezőleg, izgalmasan megbolondítja azt.

A retek smoothie elkészítése


Hozzávalók két pohár retek smoothie elkészítéséhez

1 csomó retek
4-6 reteklevél
1 banán
80 gramm fagyasztott vagy friss eper
80 gramm fagyasztott vagy friss meggy (málna, szeder, ribizli vagy áfonya is lehet)
500 ml kókusztej vagy rizstej
1 csipet só
1 kk méz

Az egészhez nem kell más, mint egy turmixgép, és egy kés. Persze kóstoljuk meg a gyökérzöldséget mielőtt szeletekre vágva a turmixba dobálnánk, hogy leellenőrizzük, nem extra csípős-e. Ha mégis az lenne, érdemes lehet megpucolni, mert a retek erős, nemritkán csípős ízét a héjában lévő mustárolajtól kapja. Alaposan mossuk meg a retket használat előtt, mert földes maradhatott. A zöld leveleit is, amiből 4-6 darabot rakjunk a retekhez.

Szeleteljük vagy törjük hozzá a banánt, rakjuk bele a gyümölcsöket is a turmixgépbe. Öntsük fel a választott alternatív tejitallal és turmixoljuk alaposan, sűrűre a retket a gyümölcsökkel. Kóstoljuk meg, sózzuk meg egy csipetnyivel a fűszerből, és ízlés szerint mézzel édesítsük. 

A gyümölcsök párosítása bárhogyan lehet finom. Mi már próbáltuk eperrel és áfonyával, eperrel és meggyel, áfonyával és málnával is a retek mellett. A retek smoothie mindegyikkel finom. 

A piros retek tárolása

A retek tárolása előtt távolítsuk el a zöldjét. A piros labdákat jó alaposan mossuk le, és vágjuk le a végeit is, hagyjuk vizesen, hogy ne száradjanak ki. Zárt üvegedényben vagy műanyag zacskóba téve akár másfél hétig is tárolható a hűtőben. Érdemes egy kis vízzel megspriccelni, mielőtt lezárjuk a tárolóedényt, hogy ne száradjon ki a zöldség. 

Forrás: Reader’s Digest: Az életerő konyhája, 2004. 324. oldal
Kép: Getty Images

Szoknya és Nadrág Magazin

Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk. Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg. Tőlünk mindenkinek. Embereknek emberségesen.

Szólj hozzá!

Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!

Oszd meg a cikket!

Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.

Ha tetszik a magazin:

Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.

 

Olvasd el ezt is

Jóllét, ami továbbgondolkodtat

Válogatott írások testi-lelki egyensúlyról, önismeretről és az emberi létről.

Ebben a válogatásban olyan cikkeket szemlézünk, amelyek túlmutatnak a felszínes jóllét-tanácsokon. Gondolatébresztő írások test és lélek kapcsolatáról, életmódváltásról, belső munkáról – hogy a mindennapi jól-létből valódi jóllét lehessen.
Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk.

Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg.

Tőlünk neked.

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Lépj be az Olvasói Sarokba különleges tartalmakért!
© 2017-2025 Szoknya és Nadrág Magazin – Minden jog fenntartva.