Nincs olyan ember, aki soha ne mérgelődne. Teljesen rendben van, ha néha zabosak vagyunk. Benne maradni, ragadni a méregben viszont nem jó. A kognitív viselkedésterápia megtanítja, a testünkkel hogyan nyerhetjük vissza a kontrollt az érzelmeink felett, hogy egészségesebb módon engedjük ki őket. Öt – hétköznapi- technikát hoztunk rá.


A kognitív viselkedésterápia nevében benne van, miben segít, a viselkedésünkben. Amiben éppen úgy lehetnek pozitív, mint negatív megnyilvánulások, amiket mérgeskedés esetén nehéz visszatartanunk. Ha a haragunk túl nagy méreteket ölt, és olyan dolgokra késztet, amiket később megbánnánk, akkor érdemes élnünk a kognitív viselkedésterápia megoldásaival. A testi munka, a fizikai leterhelés a nagy koncentrációt igénylő feladatok, a kreativitás jó és egyszerű módszerek ahhoz, hogy össze tudjuk szedni magunkat.

1. Sétáljuk ki magunkból a haragot

Tudjuk, triviálisan hangzik, de működik: vegyünk egy sportos sétát, kocogjunk vagy fussunk egyet. Még jobb, ha mindezt valami szép helyen tudunk tenni, vagy a sétánk egy számunkra kedvelt helyre vezet. Míg sétálunk, és körbe a környezetünkre figyelünk, mozgunk, netán erőt fejtünk ki, mert kocogunk, futunk egyre kevésbé figyelünk a haragunkra, sérelmeinkre. Inkább arra, hogy vesszük a levegőt, tesszük a lábunkat, a karunkat előre.

2. Tegyük szebbé a kertet, és szebbé a gondolatainkat

Végezzünk valamilyen keményebb fizikai munkát: kertészkedjünk, gereblyézzük fel a kertet, szedjük ki a tarackokat. Vagy vágjunk, aprítsunk fát. Az autót is lemoshatjuk, vagy kipakolhatjuk és rendet tehetünk a garázsban.

3. Takarítsunk

Ha nincs kertünk akkor még az is segíthet az elfojtott érzelmek kiengedésében, ha kitakarítjuk a fürdőszobát vagy kiporszívózzuk a lakást. Tuti, hogy van olyan rész az otthonunkban, ami pont arra vár, hogy még szebb legyen. Az ajtókat is lemoshatjuk.

4. Táncoljunk

Tegyünk be egy tempós zenét, és mozogjunk a ritmusra. Ugrálhatunk is. Ha nézzük közben a klippet, akkor utánozhatjuk is az előadókat. De választhatunk direkt táncos programokat is a videó megosztón. A gyerek játékkonzolját is használhatjuk.

5. Legyünk kreatívak

A rajzolás, a festés vagy a színezés segít a stressz csökkentésében és egészséges módja annak, hogy kiengedjük a haragunkat. Míg arra összpontosítunk, hogy ne satírozzunk át a vonalon, vagy a megfelelő színt érjük el, addig sem magunkra figyelünk.

Nyomtatható színező lapok felnőtteknek

A Faber-Castell egy tucat ingyenes, nyomtatható színező oldalt kínál felnőtteknek: mandalák, pillangók, virágok, madarak, szívecskék tarkítják őket. A színező oldalak letöltéséhez kattints IDE, ahol a képre kattintva megjelenik a letölthető PDF fájl. Vagy ha tetszik ez a kép, töltsd le ezt.

Ha tetszik ez a színező, töltsd le INNEN és színezd ki.

Fotó: KristinaJovanovic Getty Images

Forrás: Dr. Arlene K. Unger: Nyugalom Scolar Kiadó 2022