Ma 100 éve született Szabó Magda. Októberben számos programból válogathatnak az írónő tisztelői. Kiállítások, színdarabok, fesztivál és még konferenciai is színesíti a palettát. Beleolvadni, átélni, elolvasni, megnézni, lapozni, felolvasni, idézni, jegyzetelni belőle ország szerte több helyen lesz lehetőség Szabó Magdától, az írónőről, a műfordítótól, a költőből. Szabó Magda Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagjára emlékezhetünk.

Budapest – Rózsavölgyi Zeneszalon
Szabó Magda: Az őz színmű

Rózsavölgyi Szalon – 1052 Budapest, Szervita tér 5.
1959-ben, amikor megjelent Szabó Magda nagysikerű könyve, bombaként robbant be a köztudatba. A mű a 20. századi magyar irodalom egyik kiemelkedő alkotása, felkavaró és lebilincselő történetével, csodálatos nyelvezetével, és hihetetlen tudatos, zseniális szerkesztettségével. Az őz a kegyetlen őszinteség regénye; a féltékenység, az irigység, a szenvedélyes szerelem és az igaz barátság története. Encsy Eszter, a regény főhősnője felidézi életét, és az emlékek morzsáiból egy különleges női történet bontakozik ki.

Szereplők: Nagy Mari, Gáspár Sándor, Spolarics Andrea, Erdélyi Timea, Sipos Imre

Október 18. Szerda 19:30
Október 21. Szombat, 19:30
November 3. péntek, 19:30
Jegyár: 4 900 Ft

 1. Debrecen – Szabó Magda 100 – MagdaFeszt
  Szabó Magda: Az Őz – színmű két részben – A Rózsavölgyi Szalon előadása

Október első két hetében, Debrecen városában minden Szabó Magdáról szól: a település színházi fesztivállal, szoboravatással, emlékház átadásával emlékezik nagy szülöttjére a századik születésnapja alkalmából. Otóber 2. és 10. között először rendezik mag hagyományteremtő szándékkal a MagdaFesztet Debrecenben, amelyen Szabó Magda műveiből készült vagy általuk inspirált, illetve a nőket középpontba helyező színdarabokat mutatnak be.

4026 Debrecen, Bethlen u. Kölcsey Központ, Bálterem

November 9. Csütörtök 19:00
Jegyárak: 800 Ft – 3 500 Ft

 1. Zalaegerszeg – Bánfalvy Stúdió – Zalakerámia Sport- és Rendezvényközpont
  Szabó Magda: Abigél színmű

Szabó Magda Abigél című műve, harmincöt-negyven éve a kiapadhatatlan érdeklődés középpontjában áll, legyen szó a sokadik kiadását megélő regényről, vagy akár az abból készült, évről-évre levetítésre kerülő tv-filmsorozatról.

8900 Zalaegerszeg, Stadion u. 3.

Jegyárak: 2 500 Ft – 4 500 Ft

 1. Budapest – Abigél kiállítás
  Szabó Magda születésének 100. és halálnak 10. évfordulója alkalmából interaktív Abigél kiállítás nyílt szeptember 12-én a budapesti Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyen, ahol a látogatók beülhetnek Torma Gedeon igazgató irodájába vagy Vitay Georgina egyenruháját is felpróbálhatják. Az MTVA archívumának jóvoltából az írónővel készült riportokat és filmrészleteket láthat, valamint eddig nem ismert hanganyagokat is hallhat a közönség.

Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhely 1088 Budapest, Pollack Mihály tér 8-10.

Jegyár:

Teljes árú belépő:1.200 Ft/fő

Nyugdíjas és a diák belépőjegy:700 Ft/fő

 • Budapest – Petőfi Irodalmi Múzeum
  Annyi titkom maradt… című kiállítás
 • június 20. – 2018. március 4.

Szabó Magda arcát, arcait rengeteg fénykép őrzi, melyeket illusztrációként, illetve egy nagy tablóba rendezve is kiállítunk, képaláírásként az írónő olyan személyes dokumentumaiból, mint naplóiból és leveleiből vett önreflexív vallomásokat illesztve.
Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest Károlyi utca 16.
Jegyár:
Felnőttjegy: 800,- Ft
Gyermek-, nyugdíjas-, diákjegy: 400,- Ft
Családi (2 felnőtt és kiskorú gyermekeik): 1500,- Ft

 1. Szabó Magda 100 – Kitáruló ajtók Konferencia
  Az Eszterházy Károly Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete országos tudományos konferenciát szervez Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából.

A konferencia időpontja: 2017. november 23-24.

Helyszín: Eszterházy Károly Egyetem, 3300 Eger, Eszterházy tér 1.