A kissé hűvösebb idő segítségünkre van a hétköznapokba való visszarázkódáshoz. A nyaralás, a szabadság ideje alatt elengedhettük magunkat, mostanra viszont feltorlódhattak a teendőink.

Alig voltunk otthon a nyáron, bőven akad elvégzendő dolga otthon férfinak, nőnek, gyereknek egyaránt. Alig takarítottunk, csak tessék-lássék módon. A nagy ünnepi takarítás ideje még messze van, nincs mese, neki kell állnunk. Szedjük le a pókhálókat, húzzuk el a bútorokat, használjuk mögöttük bátran a porszívót. Könnyítsük meg előre az évszak ruhaváltást is. Nézzük át a nyári ruhatárat, szelektáljunk. Szabaduljunk meg a szabadság ideje során összegyűlt kacatoktól is. A gyermekholmik különösen megszaporodnak a vakáció alatt.

Tegyük vissza a polcra a nyári olvasmányokat, a gyerekek tavalyi tankönyveit, ha még nem tettük volna, ne dobjuk inkább ki, míg a gyerek az adott iskolát ki nem járta. Adjunk helyet az új tanszereknek.

Nézzük át a lakhelyünket alaposan, szorul -e bármi cserére vagy javításra? Nézzük át a ritkán pótolandó háztartási holmikat, mint például elemek, akkumulátorok, villanykörték, porszívózsák és társai. Ha kell, cseréljük le a takarító eszközeinket, partvist, felmosó rongyot miegyebet.

A hivatalos elintézni valók is feltorlódhattak, azokkal sem ártana foglalkoznunk. Nézzük át az irataink érvényességi idejét. Nézzünk utána mit, hol és mikor lehet és érdemes sorra keríteni, megoldani.

Készítsünk a feladatokról egy listát. Rendszerezzük ezeket műfaj szerint. Bevásárlás, takarítás, felújítás, gyermek körüli teendők, orvosi vizsgálatok, munkahelyi teendők, hivatalos elintézendők. Ha a meglévőkhöz beesik egy új feladat, azokat azonnal jegyezzük fel a megfelelő listába. Osszuk szét a teendőket a családon belül. Tűzzük ki jól látható helyre a beosztást!

Ahhoz, hogy ne ússzunk el a tennivalókkal állítsunk fel egy fontossági sorrendet, hogy az esetleges határidőket tartani tudjuk. Az elvégzésükhöz jó ha rögzítjük azt is, hogy azok elvégzése mennyi időbe kerülnek. A sorrendet az elintézéshez szükséges idő is nagyban befolyásolhatja. A gyorsan végezhetőeket  vegyük előrébb, hogy hamar túlessünk rajtuk.

Ne halogassuk a munkát, álljunk neki, hogy mihamarabb megjutalmazhassuk magunkat valami olyannal, amire régóta vágyunk. Egy érdekes könyvvel, egy finom édességgel, egy hangulatos cd-vel, egy jó itallal vagy egy várvavárt mozival, azzal, ami csak kimaradt a nyár során!

Fotó: Pixabay