Szemüveg választásnál a trendi keretet teszik elénk, pedig a mi fejünkön az nem áll jól. A kávé mellé paleó sütit kapunk, mert ez a divat, miközben mi ki nem állhatjuk a semmilyen ízét. Hogy ne lógjunk ki a sorból, követjük a módot, legyen szó ruháról, ételről, lakberendezésről vagy arról milyen szavakat használunk. Miközben lassan már nem is ismerünk magunkra.

Régen a fotón eltakartuk, akit nem akartunk, hogy felismerhető legyen, ma már kitakarjuk az arcokat. Amit korábban lefotóztunk, most befotózzuk. A rosszulléttel küzdő szívbeteghez kihívtuk a mentőt, ma már, ha súlyos az eset, ráhívjuk a segítséget. Anno letámadtunk valakit a viselkedése miatt, ma már betámadjuk. Igekötők új megvilágításban. Amelyeket máshogy használnak mások, így mi is, még akkor is, ha idegen, vagy nem áll rá a szánk, vagy szívünk mélyén tudjuk, nem helyes.

Hasonlóan vagyunk azzal, hogy milyen tusfürdőt használunk, hogyan mosogatunk, mit nézünk a színházban, milyen ruhát viselünk, hogyan viselkedünk? Mikor nevetünk fel és mikor nem, milyen stílusban beszélünk, melyik író könyveit vesszük? Igen, bestselleríró? – kérdezünk vissza, így hát megvásároljuk egymás után több könyvét adott szerzőnek, még akkor is, ha nekünk az pocsék. Mert trendi, ha a könyvespolcunkon áll vagy azt tartjuk a kezünkben a villamoson.


Trendinek lenni

Ismerős az az érzés, hogy csak addig tesszük mindezt, amíg van külső kontroll, látnak mások is? Hazaérve viszont sutba dobjuk – ha merjük – mindazt, ami más szerint trendi, de nekünk nem jó? És már azt sem tudjuk ki vagyok én?

Lehet viselni az állandó megfelelési kényszert vagy simán csak belesüppedni, mert kényelmesebb átlagosnak lenni, mint felvállalni önmagunkat, ha az más, sokkal másabb, mint az átlag.

Veszélye ennek az, amikor elveszítjük útközben magunkat és már magunk sem vagyunk tisztában azzal, hogy de ki is vagyok én?

Mit tehetünk ekkor?

Az egyik legokosabb megoldás, ha minél több időt töltünk egyedül! A gyakran eltöltött magányos idő, rákényszerít arra, hogy magunkra utalva egyedül döntsünk különféle helyzetekben, külső befolyásolás nélkül.

Próbáljunk ki merőben új dolgokat. Keressünk másik internetes magazint, új újságot a standokon, mint amit eddig olvastunk, menjünk el könyvesboltba is, lépjünk olyan műfajú kötetekhez is, amilyet ez eddig nem olvastunk, segíthetnek a választáshoz a fülszövegek.

Menjünk el minél több butikba, nézzünk olyan márkát is, amit eddig nem figyeltünk, próbáljunk fel olyan holmikat, amit nem látunk minden divatmagazinban. Szagoljunk végig egy sor tusfürdőt, parfümöt, krémet és tegyük kosárba bátran ha tetszik akkor is, ha nem ismertük eddig.

De ki vagyok én?

Ahhoz, hogy tudjuk valójában ki, mi vagyunk mi magunk, tudjon választ adni: ki vagyok én? – ahhoz tényleg jó lenne ismerni magunkat, és gyakorolni magunkat.

Olvassunk programajánlót, válasszunk a saját ízlésünk szerint. Ne hallgassunk popzenét csak azért, mert az a menő, ha az operát szeretjük. Üljünk be nyugodtan egyedül moziba, színházba. Nézzük azt, ami valóban érdekel minket.

Fedezzünk fel egyedül minél több dolgot!

Forduljunk befelé, és figyeljünk arra vajon mi tetszik nekünk, mi az ami nekünk kényelmes, szép, finom, mosolyt fakasztó, vonzó, jól áll nekünk, ami a mi egyéniségünket és ízlésvilágunkat tükrözi. Döntsünk bátran egyedül! Legyünk önmagunk! Az egyedi trendi!

Kalandos felfedezést kívánunk!

Kép: Pixabay