Az idei a negyedik alkalom, hogy tulipánszüretre és piknikre mehetünk a Tisza-tóhoz. Idén rövidebb idő jut a szüretre, mert az időjárás felgyorsította a virágzást. Az ország több pontján is szüretelhetünk.

Tóth Diána a Farmer Lánya tényleg ott van a mezőgazdaságban. Írtunk már róla és munkásságáról korábban ITT. És akkor is, amikor még kukoricalabirintust is épített. A TulipGarden Tisza-tó egy, már nem is olyan új kedvezményezés tőle, idén már negyedik alkalommal csodálhatjuk és szüretelhetjük le nála, náluk a tulipánt.

Magyar virág lett a tulipán

A mára már több ezer változatot számláló liliomféle otthona eredetileg nem Hollandia, hanem Közép-Ázsia. Iránból, az egykori Perzsiából származik és a hódító törökök segítségével jutott el hozzánk, és lett az egyik legnépszerűbb virágunk a tulipán. A szerelmet, az érzéki örömöket, a tisztaságot jelképező virág változatlan népszerűségnek örvend nem csak nálunk, egész világszerte.

Európában a legnagyobb tulipán-hatalommá Hollandia vált, ahol a „tulpománia” a 17. század közepe táján tetőzött, és a divatos virágok rövidesen megjelentek Magyarországon is. A tulipán idővel nem csupán a kertekben, de a népművészetben is megjelent és közöttünk van ma is, amikor megcsodáljuk a tulipánmotívumokkal díszített népi bútorokat, hímzéseket, ruházati tárgyakat. A tulipán mondhatni magyar virág lett! Gondoljuk például Fábián Réka Margit újraéledő palóc motívumaira ládákon, kisbútorokon.

Kétszázezer tő tulipán

A Tisza-tó virágoskertjében, a TulipGarden Tisza-tónál idén minden eddiginél több: 200.000 tő tulipán borult virágba, amik között sokféle fajtájú és színű tulipánt láthatunk, csodálhatunk és meg is vásárolhatunk.

A 2021-ben nyitott TulipGarden Tisza-tó kertje, Abádszalókés Kunhegyes között fekszik. Az első alkalommal mintegy 50.000 tulipánhagymát ültetett el Tóth Diána vezetésével az ÉlményekVidéke csapata, majd a hatalmas népszerűségnek köszönhetően a következő évben már 120.000 virághagyma került a földbe, tavaly pedig több mint 155.000-re emelték a számot.

Rövidített nyitvatartás

A szokatlan időjárás miatt idén szűkebb lehetőségünk van a tulipánszüretre. Ezért mielőtt elindulnánk érdemes előre csekkolni a TulipGarden Tisza-tó nyitvatartását. Cikkünk írásakor az áprilisi időpontok a következők: 4-5-6 és 7-e. Illetve április 11-12-13 és 14-e.

A szüretek során a tulipánok 105 fajtát csodálhatjuk meg testközelből és vásárolhatjuk meg, illetve a bemutatókertben további 52 fajtával ismerkedhetünk meg, amiket már nem vihetünk haza, de lefotózhatjuk, ha szeretnénk. A tulipánok ára több mint kedvező: 300 Forint egy szál, a kertbe a belépőjegy ára 1000 Forint személyenként, és 12 éven aluli gyermekek számára díjtalan.

Tulipánszüret máshol az országban

TuipanGarden kerteket az ország több pontján is találhatunk, a Balatonon Szőlősgyörökön, Csákváron, Decsen, a Dunakanyarban Vác és Kosd között, Győrladamérben, Homokhátságon, Márahalmon, Nagyvenyimben és Rétközön. Tájékozódni a TulipGarden honlapján ITT lehet.

Tulipánszüret adta helyek még a Kálnoki Tulipánfarm, a Pilisborosjenői Kevélyhegyi Levendulás tulipánmezeje, a Bálványos Kincsek-Völgye, és a Kőröshegyi Levendulás a Balaton déli partján.

Bárhová indulunk, érdeklődjünk, tájékozódjunk indulás előtt a nyitva tartásról. Öltözzünk kényelmesen, vigyünk magunkkal metszőollót a szürethez, kosarat-ládát amibe a virágot szedhetjük, plédet, ha piknikeznénk a kijelölt helyen. Ha ott vagyunk, érezzük jól magunkat, szippantsunk nagyokat a virágillatból, nézzünk körül ráérősen, a látványt magunkba elraktározva. Készítsünk fotót, videót és mutassuk meg azoknak, akik akkor nem tudtak velünk menni, hogy az élményt legalább kicsiben átélhessék.

Forrás: ITT