A postás kisasszony miután lemérte a levelet és rányálazta megfelelő értékben a bélyeget, mosolyogva érdeklődik a lakásbiztosítási ügyeink felől. A házi orvos felállítja a diagnózist, az arcüreg gyulladt, majd felajánlja a legtutibb étrend-kiegészítőt. A vízszerelő, aki másfél éve egy komplett sarokkádat cserélt át a hagyományos helyett, ma már jógát oktat egy belvárosi sportközpontban. Mesterségük címere szerint, csak akasztott emberek nem voltak még.

Manapság az ember már ott elveszíti a fonalat, hogy ki maga is valójában? Sokaknak, legalábbis itt szép hazánkban, van egy főállása és legalább még egy vállalkozása, ha nem kettő fusi munkája. Rohangálnak több mobillal, a saját mellett van céges, és esetleg még egy, amin csak az egyéb munkahívásokat kezelik.

A több lábon való állás inkább a családfenntartó férfiak, a családfők jellemzője volt korábban, de ma már a nők ugyanúgy keresik a lehetőséget arra, hogy kiteljesedjenek és plusz bevételre tegyenek szert a konyha pénz vagy az alacsonyabb keresetük mellett.

A vállalkozói lét nem egyenlő a szabadsággal. A munkaidejük nem nyolc, hanem tíz vagy tizenkettő óra, de elérhetőek amúgy a nap huszonnégy órájában, míg alszanak is érkeznek hozzájuk megkeresések, érdeklődések vagy éppen megrendelések hiszen online üzemmódban van az okoskészülékük. Igen, hétvégén sincs igazán nyugtuk.

Nagyon okosan és határozottan kell mindezt tudniuk kezelni, ha sikeresek szeretnének lenni. Van, aki nem sikeresebb különösen, viszont valamivel több pénzt visznek így haza. Vagy nem, mert összességében nem keresnek többet, mint amennyit megkeresnek a sok vállalkozással járó kiadás levonása után. Telefonköltség, mobilinternet, csoda laptop, benzinpénz, csinos és menő ruhák, üzleti kávék és vacsorák mellett.  Asszertív kommunikációt tanulnak, bújják a szakmai és vállalkozói blogokat és szakkönyveket. Workshopokra járnak, és mindennapjaikba is beviszik a másodlagos munkájukat. Kellő magabiztossággal és magas önállósági szinttel rendelkeznek, képesek kezelni a változó körülményeket és a bizonytalanságot is.Kiegészítésből – fő bevételi forrás

Van, akinél a plusz munkából lesz a fő hivatás idővel, mi több vállalkozást indítanak. Az asztalos fiú eleinte csak kisebb bútort újít fel, majd felismeri az éppen menő vintage stílus sikerét, blogot ír az átalakuló bútorokról, majd másokat tanít hobby asztalosságra.  A szabadúszó újságíró több lapnak ír, itt-ott műsort vezet, és csoda nyalóka sütiket készít, amit a webáruházában kínál, élő adásban jelentkezik be a facebookon, így végül több síkon használja ki, amit a kommunikáció-média szakon tanult. A vegyész alternatív gabonákkal kezd el otthon kísérletezni, mert a gyermeke lisztérzékeny lett, évekkel később már saját péksége és gyártósora van.

Aki viszont a mindezzel járó stresszt rosszul kezeli, annak nemcsak az egészsége, hanem a magánélete is kárát láthatja. Alvásproblémák, depressziós tünetek, memóriazavar,  bőrproblémák, emésztési zavarok, szív-, és érrendszeri betegséggel küzdhetne, csakhogy a leggyakoribbakat soroljam.

Mert munkamániás, nehezen tud megálljt parancsolni magának és másoknak. Nem képes nemet mondani az ügyfélnek, kliensnek, vásárlónak, megrendelőnek, páciensnek, alanynak. Ugyanakkor elhanyagolja önmagát és akár a családját is. Gyakoriak körükben a szakítások és válások.

Ha már nem megy a szekér, talán annak a jobb, aki egyszerűen csak feladja, mert rájön, hogy nem neki való a csodavitamin értékesítése, a biztosítói lét, a napelem forgalmazás, az online szövegírás, a kézműveswebáruház üzemeltetése vagy akármi más.

S persze egy plusz vállalkozás a főállásunk mellett lehet rossz döntés is. Vagy lehet ennek a döntésnek rossz eredménye is. Lehet, hogy a körülmények nem voltak a legjobbak,  erősebb nálunk vagy túl sok a konkurencia, rosszul mértük fel az erőnket, vagy valaki megelőzött bennünket, a kiszámíthatatlan gazdasági és jogi környezet tépázta meg a lelkesedésünket, de mi nem adjuk fel végérvényesen, legfeljebb átmenetileg szüneteltetjük a vállalkozásunkat, míg erőre nem kapunk.

Annak persze, akinek nem igazán van választási lehetősége, mert akár a postapult mögött ülve bizony sorsjegyet, lottót, életbiztosítást és számlacsomagot is értékesítenie kell, hogy megtartsa az állását, annak bizony nem könnyű. A sok profillal dolgozó cégekben bizony a dolgozóknak is érteniük kell a különféle divíziókhoz, mert egyik nap még ez a feladata, de lehet holnap már amaz. A telefon operátori munkahelyeken egyik nap még bankfióknak ügyfél kezeltek a telefonos kisasszonyok és fiatalemberek, míg másnap már az orvoslátogatók munkáját ellenőrzik.

Mielőtt bármibe kezdünk, mindezekért nagyon fontos, hogy mély önismeretre tegyünk szert,  tisztában legyünk azzal, mi az ami valóban nekünk való és mi az, ami nem, hogy kevesebb kudarc és több sikerélmény érjen bennünket. S eszünkbe ne jusson keseregni azon, ha nekünk valami nem megy, mert senki nem jobb, vagy rosszabb nálunk, csak szerencsére mindannyian másban vagyunk jók. Vagy éppen rosszak. Ne a gyengeségeink fejlesztésére fókuszáljunk, hanem az erősségeinkre építsünk.

S nem utolsó sorban csak annyi plusz munkát vállaljunk, terheljük magunkat mással, míg élvezzük azt, s valóban – súlyos veszteségek és károk nélkül – nyerünk vele.

Kép: Pixabay