November 25-én idén is vár minden érdeklődőt a Tatai Vadlúd Sokadalom, a megszokott helyszínen az Öreg-tó partján, az Építők parki madármegfigyelő toronynál. A Tatai Vadlúd Sokadalom ma már Magyarország legnagyobb természetvédelmi fesztiváljának számít, de európai viszonylatban is kiemelkedik.

Látogasson ki a tatai Öreg-tó partjára, és legyen szemtanúja a madárvonulás lenyűgöző jelenségének. A vadludak vonulása az őszi-téli időszak olyan nemzetközi hírű és különleges eseménye, amely mágnesként vonzza a hazai és külföldi természetkedvelőket, madárbarátokat, madarászokat.

Látogatottsága – az időjárás függvényében – elérheti a 20 ezer főt is. Amitől e látványosság Európa-szerte, de talán világviszonylatban is egyedülálló, az az, hogy az Öreg-tó az egyetlen olyan nemzetközi jelentőségű madárpihenőhely, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz.


Tatai Vadlúd Sokadalom

A Tatai Vadlúd Sokadalom főszereplői az 5-6 ezer kilométeres vándorúttal ideérkező vadludak, ők gondoskodnak a fesztivál legfőbb hangulatáról, a csendről és a vadlúd zsivajról, amit persze ornitológusok értő tolmácsolása tesz minden korosztály számára még hangulatosabbá.

Ha elérkezik a november Tata egy egészen különleges hangulattal kezd megtelni, mintha varázslat szállna rá. Vadludak, vadrécék és sirályok ezrei, tízezrei érkeznek a távoli Északról, a sarkvidék fagyos világából. Az Öreg-tó iszaphátakkal tarkított, sekély vízfelületére naponta egyre több madár ereszkedik le, november végére és december elejére a számuk akár az 50-60 ezret is elérheti. A hideg téli éjszakákat itt töltő nagy madársereglet reggelente felkerekedik és a szélrózsa minden irányába kirepül a tóról, hogy aztán a nappali órák csendje után alkonyatkor ismét megismétlődjön a különleges természeti jelenség, mely már évszázadok óta így történik, hiszen Tata a vonuló madarak képzeletbeli égi vándorútján különleges helyet foglal el. A tatai Öreg-tó Európa egyik legjelentősebb vadlúd gyülekezőhelye, mely a Ramsari Egyezmény és a Natura 2000 védelme alatt is áll.

A madárvonulás lenyűgöző jelensége ihlette a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet, hogy 2001-ben útjára indítsa a Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvényét. A fesztivál szervezői köre 2005-től kibővült a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal, majd 2008-tól a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesülettel is. E három szervezet mintegy 100 önkéntese évről-évre óriási lelkesedéssel szervezi a különleges eseményt, mely ma már Magyarország legjelentősebb természetvédelmi fesztiválja.

Az egész napos program során mindenkinek lehetősége nyílik teleszkópos madármegfigyelésre, mellyel szinte testközelből láthatók ezek az egyébként félénk madarak.

A madárgyűrűzési bemutató mellett előadásokkal, kiadványokkal, élőállatos bemutatókkal, természetvédelmi és környezetvédelmi tanácsadással, természetjáró és ökoturisztikai túraajánlatokkal, csillagászati programokkal, játszóházzal, hangulatos adventi vásárral várnak Tatán minden érdeklődőt az Öreg-tó partján.

Fotó és további információ: ITT