A cipővásárlás lehet nyűg, nem is kicsi. Legtöbbször pusztán azért, mert cipővásárláskor valahogy mindig működik Murphy-nek az a törvénye, hogy tuti nincs a méretünkben olyan cipő, mint amilyenre vágyunk vagy amire éppen szükségünk lenne,
és még kényelmes is.

Ha mindehhez nem rendelkezünk standard lábmérettel, akkor ebben külön bízhatunk. Jobb ha felkészülünk: nyűg lehet a cipővadászat.

Nőként ez azt jelenti, jobb ha elfelejtünk minden olyan klasszikus filmjelenetet, amiben a cipővásárlás, a cipőviselés trendi, szexi vagy romantikus, mert a valóságban ez nem működik.

Hamupipőke és a herceg jelenetére az üvegcipővel, egy kis lábmérettel rendelkező hölgy egyáltalán nem gondolhat. Hiszen már az kilátástalan a számára, hogy találjon magára egy épkézláb hétköznapi darabot, nemhogy egy mesebelien szép cipőt, amit ha a végén csodával határos módon meg is találna, akkor –bocsánat a kifejezésért– de hülye lenne elveszíteni azt, bármilyen hercegért is. Vagy topánka, vagy herceg. 

Én legalábbis így érzem az alig 35-ös lábammal, és pontosan tudom, hogy ezzel azok a nők sincsenek másként, akik éppenséggel nagy lábon élnek. Rendszeres jelenet a cipőboltban, hogy sóhajtoznak felém, kis lábra vágyva azok, akiknek 40-es vagy afeletti a cipőméretük, mert nehezen találnak kecses darabot a lábukra. Olyat pláne nem, amilyen a Szex és New Yorkban még a csomagtartóból vásárolva is pontosan jó méret volt. Vagyis egy Manolo Blahnikot jobb, ha elfelejt.

Márpedig még ülve is előnyösebb  egy nő testtartása, ha magas sarkú cipőt visel, mintha laposat. Állva ez nem is kérdés. Ezt szinte azok is elismerik, akik nem magas sarkú pártiak. És persze ez nem jelenti azt, hogy egy lapos sarokban ne lehetne csinos valaki. Lehet az. Csak kapjunk a lábunkra akkora cipőt, ami pontosan jó ránk, ha lehetne nyűg nélkül.

Például úgy, ahogyan Vic kapott a születésnapjára Poupette-től a dédnagymamájától a Házibuli című filmben. Egy magas sarkút díszdobozban, egy olyat, ami persze próba nélkül is tökéletesen illet Vic lábára. Ilyen tényleg csak a filmekben van. A valóságban vagy topánka vagy herceg.


Fotó: Disney
Polgár Ágnes