A nulláról kezdve című romantikus drámasorozat Tembi Locke bestseller emlékiratai alapján készült. A történet az amerikai Amy és a szicíliai Lino találkozása, és szerelme köré épül. Valahogy úgy mesélve el a történetüket, hogy a néző kizárja abból a saját életét, mégis beledöngölje őt a fotelbe a felismerés, az élet valóban lehet kegyetlen. 

Veszteség, fájdalom, nehézség mindannyiunk életében jelen van. Lehet, hogy nem drámaiak, mégis nehezen tudjuk megélni, megérteni, feldolgozni azokat. Vagy legalábbis nem olyan humorral és alázattal, ahogyan azt A Nulláról kezdve című sorozatban láthatjuk. 

Aminek alapja egy igaz történet, amit From Scratch: Memoir of Love, Sicily and Finding Home címmel írt meg saját magáról Tembi Locke, arról hogyan találkozott a férjével, miként élhették meg a szerelmet, hogyan indították el a közös életüket, milyen nehézségekkel találták szembe magukat, és azt is, hogyan veszítette el a Tembi a férjét és miként kezdte feldolgozni a veszteségét.

Amerikai nő, olasz férfi

A szerelem önmagában nem egy könnyű műfaj. Nem választható, hogy ki-kibe szeressen bele, milyen kapcsolódás legyen a találkozásból, ahogy azt sem, merre tartson az a szerelem. Mi emberek csak az elszenvedői, megélhetői lehetünk a szerelemnek. Viszont az, hogyan éljük meg a szerelmet, az már a mi kezünkben van. Abban a két ember kezében, akik szerelmesek lesznek.

Amy (Zoe Saldana) és Lino (Eugenio Mastrandrea) jól bánnak a saját érzéseikkel, pedig nem könnyű nekik. Elválaszthatná őket a különbözőségeik. Elsőként a származásuk: Amy amerikai, Lino olasz. A gyökereik, a társadalmi és a családi szokásaik mássága, a kultúrájuk eltérése mind okot adhatna arra, hogy ez a szerelem ne teljesülhessen be. 

De Amy és Lino miután egymásra találnak, és mindketten felismerik és elfogadják a szerelmet, a nulláról kezdve átugorják ezeket a gátakat, meglovagolják ezeket a magasra törő hullámokat. 

https://youtube.com/watch?v=3dqCyBTbpDw%3Ffeature%3Doembed

A házasság nem a befejezés, hanem a kezdet

Amy jogi egyetemi hallgatóként szakítja meg a tanulmányait, hogy Toszkánába utazzon művészetet tanulni. Munkába áll, hogy a családja helyett saját maga fedezze a tanulmányait és az olaszországi életét. Lino sikeres séfként dolgozik egy hangulatos étteremben Toszkánában, távol élve a szüleitől és a hugától. Egy közös ismerős mutatja be őket egymásnak, véletlenül. 

Lino egy erősen patriarchális, hagyományokat félő szicíliai családból származik. Annyira tradicionális a család, hogy Lino édesapja nem is hajlandó a fiával beszélni, miután a fia északra költözött, mert úgy gondolja a a fiú elhagyta a szülővárosát és őket. 

Amy Texasban nőtt fel az édesapjával és feleségével, miután Amy édesanyja egy időre kiszállt Amy és a nővére neveléséből. Amy mozaikcsaládja értelmezhetetlen Lino szicíliai rokonságnak.  

Házasságkötésük után az Egyesült Államokban telepednek le, és eleinte Amy húgánál laknak. A kezdeti nehézségek már önmagukban is megviselik a feleket. Linonak a beilleszkedése, és szakmai újrakezdése, Amynek a művészeti pályán való elindulása nem zökkenőmentes.

De hát az élet ilyen. Amikor két ember úgy dönt, hogy összekötik egymással az életüket, azzal tulajdonképpen a történetüknek nem vége szakad, hanem maga a happy and kezdődik el, ami így vagy úgy halad tovább. Leginkább nem kiegyensúlyozottan.

Mert az élet idővel még inkább megmutatja a foga fehérét, nem kímélve a friss házasokat, Amy és Lino kap hideget-meleget egyaránt. Történetük nem teljesen ugyanaz, mint Tembi és férje, Rosario Gullo története, de a mondandója ugyanaz: a humor kelléke, az alázat fontossága, a kegyelem reménye.

Nulláról kezdve

Az élet nem könnyű, de van olyan, amikor tényleg kegyetlen. Amikor a fordulata nagyon erősen megtépázza az embert. Ilyenkor kevés gyógyír jut az embernek, amibe kapaszkodnia lehet. Ilyen a humor, az alázat és a remény a kegyelemre. 

A humor az, ami átsegíti az embert a traumán, amikor viccet találunk abban, ami nem szimplán sírásra fakaszt, hanem egyenesen a szívünket, lelkünket tépi szét. Az alázat is ilyen, amilyennel Amy és Lino is állnak a nehézségek elé. Nem okolnak senkit a fájdalmaik, a veszteségeik miatt. Nem várnak segítséget, megváltást, közbenjárást senkitől, nem követelik maguk helyett mástól a megoldást.

Egyszerűen csak megélik a nehézségeiket, szembenéznek a sorsukkal, kihozzák belőle a legtöbbbet, amit tudnak. Még akkor is, amikor Linonál rákot diagnosztizálnak. A kegyelem reménye az, amibe kapaszkodnak. Linó számára a megváltó halál a kegyelem, míg Amy-nek az élet újratöltve, a nulláról kezdve. 

Egy évad, nyolc rész, etaponként mintegy 49-58 percben. A már-már szirupos romantikától az élet kegyetlenségéig. Hogy mennyire élvezhető feldolgozásban az ízlés kérdése, a hangsúly sokkal inkább azon van, hogyan ítéljük meg a saját életünk alakulását a filmsorozat megnézése után.

Kép: Netflix