A nyaralásról a csomagokkal együtt utazó ágyi poloskák ismerős probléma lehet. Ami gondos óvintézkedésekkel megelőzhető. 

Egy nyaralásról a szép emlékek mellett, különféle kellemetlen útitársat is hazavihetünk. Korábban írtunk már a fejtetvekről ITT és ITT. Ma a vérszívó ágyi poloska bosszantó problémájára igyekezünk megoldást hozni.


Hogyan juthatnak be a lakásba? 

Az ágyi poloskák sokféleképpen az otthonunkba juthatnak. Hogy miképpen arról egy igen átfogó ismertetőt találtunk dr. Siklós Krisztina bőrgyógyász, kozmetológus, gyermekbőrgyógyász honlapján. Amiben megfogalmazza, hogy függetlenül attól mi magunk mennyire vagyunk rend és tisztaságszeretők, az ágyi poloskák a társbérlőink lehetnek.

Megint máshol olvasom, hogy összeszedhetjük a buszon, a vonaton a ruhánkon, hasonlóan a fejtetvekhez. Vagy éppen a szállodából, apartmanból, azaz a nyaralásról is hazavihetjük azokat. Például most az evakuált Rodoszról, ahol a bőröndöket nagy halomban tárolták a különféle szükségszállásokon.  A gyerekek is hazavihetik a kellemes meglepetésnek nem nevezhető szuveníreket a különféle ott alvós nyári táborokból és ifjúsági szállásokról.

dr. Siklós Krisztina írja azt is, átkerülhetnek a szomszédoktól is, különösen panelházakban könnyen át tud jutni egyik lakásból a másikba. Kicsi testével könnyen átpréseli magát a villanyvezetékek, lakásokon átfutó csövek és szerelvények, például a konektereken, illetve repedéseken át. Általában az alsó- és felső szomszédok felől, mert a csövek is függőlegesen futnak, és a poloska is szívesebben mászik függőlegesen.

Továbbá használt bútorok, lomtalanításkor kitett tárgyak, vagy antikváriumban vásárolt könyvek is fertőzöttek lehetnek, de új bútor szállítása és raktározása közben is elképzelhető, hogy poloska kerül a csomagolásba.

Milyen érzés, amikor megcsíp az ágyi poloska? 

Én nem ismerem – hála az égnek – ezt az érzést, ezért megkérdeztem olyan barátaimat, akik már találkoztak ezekkel a bestiákkal. Egyikük így számolt be: – Először egy sokk, hogy a frissen beköltözött lakásba, rendrakás után hátradőlve a kanapén, az olvasólámpa fényénél valami árnyékot meglátok a kanapén a szemem sarkában. Felkapcsolom a villanyt és ez a kis jószág volt. Felismertem, mert láttam már ilyet az El Camino alatt és Korzikán a GR20 magashegyi trekking útvonalán. Akkor mindenki, a legkeményebb túrázók is fejvesztve menekültek a vendégházakból ki a sátrakba.

Elmeséli azt is, hogy a beköltözése másnapján már a csípésekre ébredt. Legalább 5-6 csípés volt például az alkarján, amik nagyon viszkettek: – Azért csípnek ennyit, mert amikor eret talál akkor azon a területen marad és nem keres másik testrészt.

Egy másik ismerősöm elmondja, neki apró harapásnyomok voltak az alkarján, a combján, és a nyakán: – Hosszú napokig fájt még a csípések helye, és nagyon viszkettek. Míg kiirtották a kollégiumi szobákból, addig egyféleképpen tudtam védekezni, hogy nagyon vastagon bekentem magam olajos testápolóval, hogy ne akarjon és ne tudjon behatolni. Nekem ez bejött, de a szobatársamnak nem.

dr. Siklós Krisztina bőrgyógyász úgy fogalmaz, az ágyi poloska elsősorban emberi vérrel táplálkozik, ezért amikor megcsíp, akkor az egyéni érzékenységünktől függően, szúnyog vagy méhcsípésre emlékeztető, rendkívül viszkető kiütéseket érezhetünk a bőrünkön. A csípések típusosan reggelre vagy délelőttre jönnek elő, általában a kéz- és lábfejeken, a hajlatokban és az arcon. 

Megtudjuk tőle azt is, hogy a Magyarországon nyilvántartott élősködők közül (például szúnyog, bolha, kullancs, tetű) csak az ágyi poloska támad éjjel. Míg a szúnyogcsípés okozta viszketés általában 2-3 nap alatt elmúlik, addig az ágyi poloska csípésnél ez több mint egy hétig is fennállhat.

Nézzünk szét az ágyon, amikor elfoglaljuk a szállást

Az ágyi poloska az ovális alakja, 1-5 mm-es nagysága, és jellegzetes vörösesbarna színe alapján könnyen beazonosítható lenne, ha megmutatkozna. Kicsik, de szemmel jól láthatóak. Ám nappal szűk repedésekben és hézagokban bújnak meg, és csak éjjel, amikor az ember mély álmát alussza, jönnek elő a rejtekhelyükről.

Szárnytalan rovar, ezért repülni nem tud, viszont a lábain található tapadókorongok segítségével, testméretéhez képest rendkívül fürgén és nagy előszeretettel mozog függőleges felületeken. Folyamatosan termelő bűzmiriggyel rendelkezik, ezért kellemetlen szagot áraszt magából.

Ágyi poloska jelenlétére utaló nyom lehet az ágyneműhuzaton található vércseppfolt, amely úgy keletkezik, hogy az alvás közbeni forgolódás során agyonnyomott poloska gyomrából szétfolyik a vér a lepedőn. Nem egy gusztusos látvány. 

Hasonlóan gusztustalan árulkodó jelek a homokszem nagyságú fekete ürüléknyomok is. Mivel az ágyi poloska öt alkalommal vedlik le a kifejlődése során, az így maga után otthagyott elhalt szövet is könnyen felismerhető.

A nyaralás során semmit ne tároljunk az ágy környékén

A tapasztalt utazók ajánlják, hogy utazásaink során a táskákat és a szennyes ruhaneműt sose pakoljuk ki, vagy tároljuk az ágyban vagy annak a környékén, az ágy alatt se tároljuk, és a táskákat pedig ne hagyjuk sose nyitva. Mert az ágyi poloskák az alvóhelyek közelében szaporodnak, így könnyen átköltözhetnek a csomagjainkra, ruháinkra. 

Még a szennyes ruhát sem szabad az ágy alatt vagy mellett tárolni, mert azokon is hazavihetjük a kifejlett állatokat, vagy azok petéit. Érdemes a szennyes ruhákat a szálláson kívül kirázni és műanyag szatyrokban, távol az ágytól tartva tárolni a hazautazásig. A legjobb lenne valami hűvös helyre, nem vicc – például a szobahűtőbe tenni zacskóstul, ha úgy véljük ágyi poloska van a szálláson (és ne felejtsük ezt jelezni se a szállásadónak).

Hazaérkezve 

Ha gyanítjuk, hogy ágyi poloska volt a szálláson, akkor hazaérve minden ruhánkat mossuk ki hatvan fokos programon és minden megutaztatott tárgyat pucoljunk át és ki, beleértve a bőröndöt is. Kipakolásnál pedig ügyeljünk arra, hogy azt lehetőleg a hálóhelyünktől távol tegyük ki, a ruháinkat ne az ágyon csomagoljuk ki.

Ha pedig mégis találkozunk kifejlett egyeddel, netán bekerülne az ágyunkba, és megcsípne, akkor ne késlekedjünk, és hívjunk szakembert. Ez a legkézenfekvőbb, hogy a poloskairtást szakemberekre bízzuk. Akik legalább kettő, de inkább három alkalommal szakszerűen elvégzik az irtást, két-két hetes etapokban. Mert a peték nagyjából két hét múlva kelnek ki, ha túlélnék a permetezést. Márpedig tényleg jó megszabadulni tőlük. Még akkor is, ha az irtószer irtó büdös.

Forrás: ITT és ITT

Polgár Ágnes