Nyáron élvezni akarjuk a meleget és a napsütést. A szabadságot. A gondtalanságot. Legalábbis így képzelem. A nyár nem múlhat el szúnyogok nélkül. Ezt is tudjuk. Nem szeretjük őket, és ahogyan csak tehetjük, elkerüljük a csípésüket, vagy ha ez mégis megtörténik, enyhítjük a viszketést. Viszont elképzelhető, hogy hirtelen egyetlen testrészünkön kezdünk őrületes vakarózásba: a fejünkön. Már napok óta azon morfondírozunk, hogy mitől is kaparásszuk a fejünket? Aztán kiderül az igazság! Nem szépítem: tetvesek lettünk a nyáron. Az egész család.

Még kimondani és leírni is rossz érzés, hogy tetvesek lettünk. Mind az öten. És mindannyiuknak hosszú a haja. Kész rémálom! Rossz érzés, és nem csak a vakarózás és a szüntelen viszketés miatt. Rovarok élnek a hajunkban, a fejünk az életterük, ott keltik ki az utódaikat és ott táplálkoznak. Gyakorlatilag ott élnek. A fejünkön. A hajszálaink között. És ez velünk megtörtént!

Ami nem szégyen! – olvasható a védőnőtől kapott szóróanyagon, amit már a tünetek megjelenése és a tetűk kiirtási procedúra megkezdése után olvastam. Valóban nem szégyen, de nagyon, nagyon kellemetlen. A fentebb leírtakon kívül is. Nem szégyen, mert hogy a tetű, mint kiderült az elmúlt napok kutatómunkája során a tiszta hajat szereti.

Mivel most nyár van, tévhit az is, hogy csak a gyerekközösségekben szedhetjük össze. A védőnő is megerősítette, hogy bármilyen textilről fertőzhet. Így például buszon, vonaton, moziban is összeszedhetjük a tetűt.

Amire senki nem vágyik nyáron

Tehát piszkosak és elhanyagoltak nem vagyunk, ez már egy jó hír a sok kellemetlenség között. De akkor is ott van az a tetű tetű! A legfontosabb kérdés fejtetvesség esetén, hogy mit lehet vele kezdeni?

Kezdjük a legelején: teljesen véletlen, hogy észrevettem a tetveket. Isteni szerencse – ha fogalmazhatok így. Ez mert fejtetvesség esetén nagyon fontos, hogy mikor észleljük a fertőzést. Ugyanis a peték számukra ideális körülmények között 7-8 napon belül kikelnek. Több petéből több kifejlett rovar lesz, amelyek újabb petéket raknak a hajszálainkra. A folytatásba bele sem szeretnék most gondolni.

Mi napok óta vakaróztunk. Mi: vagyis a három gyermekünk és én is. Napokig kerestem az okát, és azt hittem, megtaláltam. Új sampont próbáltunk ki. Csak mi négyen. Így megvolt a magyarázat, hogy a férjem miért nem vakargatja a fejét. Vagyis mindenre gondoltam, csak a tetűre nem.

Még a böngészőben való keresés sem hozta ki a tetűt a fejbőr viszketésre. Autoimmun betegséget, napégést igen. Majd mégis megnéztem a gyerekek fejét. És láttam a mászó rovarokat, a petéket, más néven serkéket. Ezért mondom, hogy isteni sugallat, hogy még időben észrevettem.

Innentől kezdve azonnal cselekedtünk. Éppen hazafelé tartottunk a balatoni nyaralásból. Már útközben olvasgattam, hogy melyek az első lépések, hogy a tetű fejen, és házon kívül legyen. Be akartam vetni mindent. Mert most találkoztam először ezzel a rovarral, így gyerekkoromból sincsen tapasztalatom.

Mindig is tartottam a tetűtől. Azért, amiről már írtam: belőlünk élnek. Ez számomra rémes gondolat. Hát még az, hogy nem elég elűzni a tetűt és leszedegetni a hajról a petéket. Sokkal körültekintőbbnek kell lennünk.

Az a tetű tetű

Azonnal eszembe jutott a Csak tudnám, hogy csinálja című film Sarah Jessica Parkerrel. Az elfoglalt anyuka is átéli a fejtetvességet. Őrületesen vakarózik, szégyenkezik. Majd a film többi szereplője elmondja a kamerába, hogy a tetű teljesen rendben van. Emiatt aztán senki ne érezze rosszul magát.

Majd Sarah Jessica Parker karaktere elmegy egy tetű eltávolító üzletbe (a filmben olyasmi, mint egy fodrászat), ahol kezelik a fejét, és a következő jelenetben már nincsen szó a tetűről. Ha ez ilyen egyszerű lenne! Aki már egyszer élt akár pár napot is bogarakkal a fején, az szeretné őket ezentúl távol tartani. És sajnos nem elegendő csak az egyik családtag fejét kezelni. Sőt, nem elég csak a feje(ke)t kezelni. A teljes lakást ki kell takarítani. Úgy kell gondolkodnunk, hogy egy tetű hol bújhat el. És bizony muszáj résen lenni!

Először körbekérdeztem a már fejtetvességen átesett ismerőseimet: most mit csináljunk? Hozzátettem azt, amit olvastam a témában, és a védőnő is adott pár tippet. Csak hogy az a tetű tetű végleg eltűnjön. Azért azok megnyugtató tények, hogy rosszul bírják az éhezést (úgy olvastam, hogy egy hét a vérünk nélkül már elég ahhoz, hogy egy kifejlett rovar elpusztuljon).

Viszont szívesen bújnak el szőrös helyeken, ahonnan akár újra is fertőzhetnek. Ezért én azonnal, ahogyan hazaértünk, minimalizáltam az alvóhelyek berendezését. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy bezsákoltam a díszpárnákat, a gyerekek plüsseit. Ezeket kimosni lehetetlen vállalkozás, ezért mentek szemetes zsákostól karanténba. A védőnő szerint néhány hét elegendő lesz. Ha már tünetmentesek (vagyis serke-mentesek) vagyunk, mindent visszapakolhatunk.

A szakemberek azt javasolják, hogy az ágyneműt hetente mossuk. Én az elmúlt egy héten minden nap kimostam mindenki ágyneműjét. Igaz, most mindenki egy párnát tarthatott meg, és csak huzattal takarózunk, a nyári paplan és a zsákos karanténban van. Így valamivel kevesebb a mosnivaló.

Ott van mindenhol

Mivel mi tíz napig nyaraltunk, és ezen idő alatt valószínűleg a tetű is velünk volt, ezért minden ruhánkat alaposan átmostam. Azt javasolják, hogy a fejünkkel érintkező ruhadarabokat, ágyneműket hatvan fokon mossuk ki, ezen a hőmérsékleten a tetű elpusztul. A szárítóról leszedett ruhákat én szintén zsákokba tettem. Biztos ami biztos. A kalapok mentek a fagyasztóba, majd szintén egy másik zsákba.

Több praktikát is kaptam több helyről, amelyeket szintén bevetettünk. Érdemes minél több fajta tetűirtó szert beszerezni. Több márkát és fajtát is. Mi vettünk sampont és spray-t is. A spray jó lehet olyan szöveteket tetűtlenítésére, amelyeket hirtelen nem tudunk, vagy nem szeretnénk kimosni. Például szőnyegek, kanapé, párnák. Én az ágymatracot is átfújtam.

Egyes szerek használatát két-három naponta, míg másokat hetente érdemes megismételni. Mi az elmúlt napokban valamelyik szerrel szinte minden nap lekezeltük egymást. Mind az ötünket. Mert mint kiderült, a férjem hiába nem vakarózott, az ő (hosszú) hajába is beköltözött a tetű, és igen jól érezte ott magát. Tehát a vakarózás hiánya sem garancia, hogy nem leszünk érintettek.

Azt már több helyen olvastam, hogy a tetű színe a haj színéhez alkalmazkodik. És tényleg: a vakítóan szőke kislányunk hajában szinte átlátszó volt a tetű. Azonban a serke színe is lehet más. A lányunkban például a megszokott fehér helyett szürke serkék voltak.

Mivel a kifejlett rovar a petéből kel ki, ezeket a petéket kell eltüntetni. Ez kemény meló. Pláne abban a családban, ahol mindenki hosszú hajú. Apuka és a fiúk is. Nálunk fel sem merült a hajvágás. Egyszerűen nem kívánt élni senki ezzel a lehetősséggel. A fiaink is vállalták a napi procedúrát: minden nap mindenki haját tüzetesen átbogarásszuk, serkék után kutatva. Vagyis megpróbáljuk. Mert eddig minden nap találtunk újabbakat. Az a tetű tetű cementtel rögzíti a petéit a hajszálakhoz.

Tippek a tetű ellen

Hiába adnak a tetűirtó szerekhez speciális, sűrű fogazatú fésűt, azt tapasztaltuk, hogy ez inkább a kifejlett rovarok eltávolítására alkalmas. A serkéket kézzel, a fejet, a hajat tüzetesen átvizsgálva, körömmel lehúzva tudjuk eltávolítani (szerencsésebb helyzetben vannak azok, akik ezt az udvaron, vagy a teraszon el tudják végezni, én örülök, hogy nem a lakásban kellett). Bár azt javasolják az ecet segít, mert oldja a cementet, nekünk nem könnyítette meg a dolgunkat.

Hosszú idő és türelem kérdése. Ha nem is szálanként, de tincsenként jó átnézni mindenki haját. Érdemes úgy haladni, mintha hajat festenénk. A fej közepétől előbb az egyik irányban vizsgáljuk a hajat, majd a másik oldalt nézzük át. Végül a fej hátsó részét. Tényleg hosszadalmas procedúra, de komolyan mondom, könnyű hozzászokni ehhez a hajbogarászós, közben beszélgetős rituáléhoz.

Mondjuk úgy, hogy megerősíti a családi köteléket, hogy mindannyian ugyanazzal a problémával küzdünk. Azt mondják és írják mindenhol, hogy a serkék gyakori lelőhelye a fül mögötti terület és a tarkó. Nálunk viszont szinte mindenkinek a legtöbb a fejtetőn volt. A tetűtlenítés közben használt fésűket forrásban lévő vízzel kezeljük minden bogarászós művelet után. A tetűtlenítő fésűk jól bírják a forralást, a műanyag fésűkkel óvatosan bánjunk, mert könnyen deformálódik.

A tetűirtó szerek felvitele után a legtöbb gyártó javasolja, hogy fésüljük át a hajat. Mi úgy tapasztaltuk, hogy könnyebb és fájdalommentesebb ezen művelet, ha még a szer felvitele előtt alaposan megfésülködünk.

Amiért mégis jó tetvesnek lenni

A sok kellemetlenség és a napok óta szüntelenül működő mosógép mellett pozitívumot is hozott az életünkbe a tetű. Például soha nem voltunk ilyen jól fésültek. Senki haja nem gubancos. Jó érzés minden nap illatos ágyban aludni.

Azért már kezdek besokallni a napi öt-hat adag mosnivalótól, és mindig csak gyűlnek a kupacok. Eddig nem tűnt fel és nem is zavart, hogy milyen sok elhullott hajszál van a lakásban. Most zavar és könnyebben észreveszem. Puhább a hajunk és valahogyan jobban is áll. A napi többszöri fésülködés mellett ez azoknak az ápoló anyagoknak is köszönhető, amelyek a tetűirtó szerekben található. A tetű lehet vicces is.

Sőt, még aranyos is. Legalábbis az egyik irtószer gyártó kedves kis figurája, amelyet a dobozra nyomtattak, tényleg cuki. Még jó, hogy a gyerekek így fogják fel. Szeretem azt is, ahogyan mindannyian összegyűlünk, és közösen csinálunk valamit. Még ha az serkevadászat is. Azért a tetű tűnjön el, végleg! Rajtunk nem múlik.

Karóczkai Müllner Helga