Mert elönti a szemetet a világ, a felhalmozás egyenesen bűnnek számít már. Ugyanakkor gyűjteni lemezt, bélyeget, matchboxot, hintalovat vagy bármit lelkünknek lehet gyógyszer, hiszen egy-egy különlegesebb darab megszerzése elégedettséggel tölt el, örömet szerez. Az ünnepek előtt jó ajándék tipp lehet egy újabb exkluzív darab.

A gyűjtés nem feltétlenül elhatározásból jön, egy megmagyarázhatatlan vonzalom vagy kötődés, egy másnál meglátott darab, vagy ajándékba kapott egyedi példány is adhatja a lökést. Az első után vásárolunk, vagy kapunk egy másikat abból a bizonyos holmiból, ami megtetszett nekünk, s onnantól kezdve a szemünk és szívünk is kinyílik arra, mindig észreveszünk egy újabbat.

Egy kedves becenévből, amit szerelmesen adnak egymásnak párok, feleség a férjnek és fordítva, vagy szülő a gyermekének, barát a barátnak is, születhetnek gyűjtemények. Akárcsak a különféle baráti, iskolai, munkahelyi és egyéb kabalákból is. Vagy egy megtetszett motívumból, trendi figurából, a kedvenc csapatunk jeléből. Jöhetnek a baglyos, mackós, málnás, epres, vízilovas, rókás, cicás plüssök. Új és régi, kicsi és nagy, foltozott, majd az egyéb tárgyak az adott motívummal mint a tányérok, törülközők, bögrék, ruhák, dobozok, táskák, füzetek, mappák, egérpadok, lámpaburák, és ki tudja mi még. Gyűjtemény szerezte boldogságot kapva.

De gyűjteni lehet szép tárgyakat, játékokat, könyveket, kisebb nagyobb értékeket képviselő ékszereket, régi kulcsokat, vagy egyéb műtárgyakat, képzőművészeti remekeket, ásványokat, pénzérméket. Számtalan gyűjteményből nyílt már kiállítás is, gondoljunk a bélyeg, a mackó-, vagy a vasútmodell múzeumokra például.

Rálelni vagy kapni egy újat, egy másként szépet, vagy másért különlegeset. Izgalommal kutatni szaküzletekben, bolhapiacokon, garázsvásárokon, régiségboltokban, ócskásnál vagy éppen egy trendi üzletben.

Új ismeretségre, barátokra lelni, miközben keresünk vagy szóba kerül a gyűjtés kérdése a baráti társaságban, a munkahelyi konyhabeszélgetések során. Mindez mindenképpen pozitív hatással bír az emberre. 

A gyűjtés legyen önszántunkból vagy sem, kétségtelen, hogy örömet szereznek nekünk az egyes darabok birtoklása:

Hintalovak:

Keresgélni kell az igazán szép hintalovakat

Bagaméri Viki, újságíró: – Pár éve gyűjtöm a hintalovakat – nem a gyerekjátékot, hanem a lakásdekorációt. Karácsonyfa díszeket keresgéltünk, amikor megláttam egy fa hintalovat, emlékszem az érzésre, hogy őt haza kell vinnem. Mágnesként vonzott. Akkor még nem volt olyan divatos, mint manapság, azóta érezhetően felhígult a “hintalópiac”.  Keresgélni kell az igazán szépeket. A giccsesebb darabok egyáltalán nem dobogtatják meg a szívemet.

Képeslapok

Boglárkának a nővére hoz mindig egy-egy képeslapot az útjairól

Mucsi Boglárka, a Fenntarthatóság szubjektíven blog szerzője: – Tudatosan nem gyűjtök semmit, sőt arra törekszem, hogy ne halmozzak fel semmi feleslegeset. Viszont tényleg átgondolva hogy van-e valami, amit saját magam számára is észrevétlenül mégis gyűjtögetni kezdtem, ami eszembe jutott, olyan volt mát, hogy elfogyott otthon például a cukor, és vettem, majd legközelebb eszembe jutott a boltban, hogy hű, elfogyott a cukor, megint vettem, és otthon derült csak ki, hogy hoppá, történt némi túl buzgalom. De azt hiszem, ennyi. Illetve van valami, amit nem én gyűjtök, csak a nővérem minden kirándulásáról hoz nekem. Képeslapokat, így mégis van egy gyűjteményem.

Szalvéták

A kézzel festett darabok mellett, az 50-60 éves szalvéták igazán különlegesek

Polgár Ágnes, főszerkesztő: Nem magamtól jött a késztetés a gyűjtésre. Még egészen kislány voltam, amikor édesanyám nagynénje, Tini néni, meglepett a saját gyűjteményével. Az újságíró nagynéni a Szabad Földnél dolgozott, gyakran mesélte, hogy kezdőként még szekérrel járt a hírek után. S bizony azok a szalvéták, az ország különböző pontjáról, külön történetekkel bírnak. Ebben a gyűjteményben kézzel festett darabok is vannak. Külföldről is került bele pár darab, ami Tini néni idejében nagy szónak számított. Ehhez az alaphoz kezdtem magam is gyűjteni, éttermekből, repülőterekről a különféle szalvétákat, vendégségekben kértem egy-egy nekem tetszőt, illetve később direkt vásároltam én is. Sokat ajándékba is kaptam.

Gyűjtemény szerezte boldogság

S ha körbenézek a családomban, baráti körömben is bőven találok gyűjtőket. A testvérem olajlámpásokat és bőröndöket vásárol az ócskapiacon és régiség boltokban, a sógornőmnek pedig több porcelán teáskannája van már, az egyik anyai nagynénémet egy újabb bájos porcelánbabával lehet meglepni. A filmeket szerető unokatestvéreim mindegyikének a szobáját filmes plakátok díszítik, vagy forgatással kapcsolatos kellékek, mint például a rendezői szék is fellelhető náluk. Az egyik legkedvesebb barátnőm a bagoly mintáért van oda, így a sapkától, a bögrén át, a faliórát ki nem hagyva, a fülbevalót is érintve a süti kiszúróig sem bezárólag, lassan már mindene van baglyosban. Míg egy másik barátnőm antik hajcsatokat keres a világ minden tájáról.

Egy-egy szép, de mégis más darab ugyanabból a tárgyból valódi dísze is lehet az otthonunknak.

A gyűjtés pozitív hatására, sok boldogságszakértő, pszichológus felfigyelt már és úgy fogalmaznak, amennyiben ez a hobbink nem tölti ki a mindennapjainkat, hanem csak egyfajta plusz érdeklődési kört és elfoglaltságot jelent a számunkra, ha örömünket leljük benne, ha a gyűjteményünk széppé teszi az otthonunkat, és nem okoz megterhelést sem magunknak, sem a pénztárcánknak, sem a környezetünknek, akkor csakis jó hatással lehet ránk a felhalmozás.

Címlap fotó: Pixabay