A paradicsom piros. Lehet narancs, zöld és citromsárga is. Édes mint a méz, máskor mint a cukor. Olykor fanyar. Mindenképpen frissítő, üde, finom. Főleg frissen lecsípve és helyben elmajszolva. Önmagában finom zöldség, ami gyümölcs. Ha szerencsénk van, még vidám és boldog is. A paradicsomról mesélek most, olvassák el, tévedés azt hinni mindent tudunk az életéről.

Lehet haragudni a marketingre, de én nem tudok. Mindig keresem, hogy van-e alapja. Úgy gondolom, a paradicsomnak ritkán van szüksége rá, hiszen sokan szeretjük. Egy igazi boldog, vidám termék. De mégsem árt, ha van reklámja, főleg annak, ami tényleg finom, hogy más is tájékozódjon róla.

Zöldség vagy gyümölcs

Sajnos nincs kertem. Csak egy kicsi erkélyem, ahová nem túl sok minden fér el. Van néhány virágom, levendulám is, eprem, bazsalikomom, petrezselymem, ruccolám, oregánóm és paradicsomom. De annyi nincs, ami lépést tudna tartani a paradicsomfogyasztásunkkal. Nekünk a paradicsom olyan, mint az alma, a banán, az eper, a barack. Egyszóval gyümölcs. Amikor önmagában esszük. Máskor meg zöldség.

Elengedhetetlen pár szem a bármilyen pörköltbe, a húslevesbe, nincs nélküle bolognai, lecsó, töltött paprika. Elkerülhetetlen a salátákban. A paradicsomot egyébiránt zöldségként, magvetéssel és palántaneveléssel termelik, de nyersen is élvezik. Egynyári, ősszel elpusztuló, lágyszárú növény, a termése pedig botanikailag: gyümölcs.

Nekünk leginkább boldog és vidám paradicsom. Idén már arra is volt lehetőségem, hogy eltegyek pár üvegnyi paradicsomot. Erről hozunk majd egy instacikket. Paradicsomot befőzni tényleg nem nagy kunszt.

Vidám paradicsom

Megrögzött csomagolás csekkoló vagyok. Semmit nem teszek úgy be a kosaramba vásárlás során, hogy ne tájékozódnék arról, hogy mit tartalmaz adott termék, honnan származik, és lehetőleg milyen vegyszerrel nincs kezelve. Akárcsak a boldog, vidám paradicsomok, amik Szigetközből érkeznek. Kénytelen vagyok, mert ahogy említettem, az erkélyem nem alkalmas arra, hogy annyi paradicsomot termeljek, mint amennyit megennénk. És úgy termeljem, ahogyan én szeretném, a lehető legkevesebb vagy semennyi vegyszerrel.

Az egyik kedvenc paradicsomom a vidám paradicsomok, amikről akaratlanul is a boldog ecsetek jutnak eszembe és Bob Ross, a boldog festő. A festőről és az ecsetről ITT olvashatnak. Érdemes. Komolyan mondom, amikor felfedeztem, hogy most vidám paradicsomokkal van dolgom, külön megörültem. Igazán tetszett a megfogalmazás.

A vidám paradicsomok Szigetközből érkeznek. Nincsenek tőlem messze. A paradicsomnak van amúgy életrajza is, ami így kezdődik: Vidám vagyok, mert egy gyönyörű helyen nevelkedem a Szigetközben, Magyarország északnyugati részén.

A vidám paradicsomok sokfélék. Vannak fürtös paradicsomok, fürtös koktélparadicsomok, fürtös cherry paradicsomok, fürtös datolya paradicsomok. Mi mindegyiket szeretjük. Pont olyanok, mint amiket a gyerekkoromban ettem a nagymamám kertjéből szedve, na meg a szomszédoktól kóstolva. Nem is csodálkozom, hogy a vidám paradicsomok honlapján pont erről is láthatunk egy videót. Aminek tényleg van marketing alapja. Csak meg kell kóstolni.

A Vidám Paradicsom íze, akár a régi szép időkben

A vidám paradicsomok életrajza

Nem vicceltem, amikor azt mondtam, mindent nem tudhatunk a paradicsomról. Mert valóban csak arról a paradicsomról tudhatunk mindent, amit magunk termelünk. Vagy, ami bemutatkozik nekünk. Mint a vidám paradicsomok. Amik a kedvenceim. Pirosak, vagy sárgák, lédúsak és édesek. Gyönyörűen mutatnak az asztalunkon. A Szigetközben termelt vidám paradicsomoknak az életrajza, már a csomagoláson olvashatóak:

Én vagyok a Vidám Paradicsom. Vidám vagyok, mert egy gyönyörű helyen nevelkedem a Szigetközben, Magyarország északnyugati részén.

A Nap évi 2000 órán keresztül süt rám, ezért vagyok annyira finom és vidám. Poszméhek porozzák be virágaimat és katicabogarak védenek a károkozóktól, ezért nincs szükségem növényvédő szerekre. Környezettudatos is vagyok, mivel az üvegházat, amiben nevelkedem, geotermikus energiával fűtik, így kizárjuk a fosszilis tüzelőanyagok égetését és ez által a káros CO2-kibocsájtást. A kiváló ízemet az biztosítja, hogy fürtön nevelkedem egészen addig, amíg szép piros nem leszek.

A legvidámabban viszont az Ön asztalán érzem magam.


Ezzel az utolsó mondattal csak azért nem vitatkoznék, hogy ne tűnjek irigynek, nagyvonalúan azt mondom inkább, legyen tényleg mindenki más asztalán vidám, ne csak a miénken.

Látni hogyan teremnek a paradicsomok

Az utóbbi egy hétben egy barátnőmhöz jártam át locsolni, míg ő nyaralt. Neki is egy erkélye van mindössze. Amin a virágok mellett érik az eper, a paprika, az oregano, a kakkukfű, a petrezselyem és a paradicsom. Fürtökben. Ő is hasonlóról számol be, amiről én. Jó nézni, ahogyan a virágból kis gömbök lesznek, egyre nagyobbak, miközben zöldből pirosra váltanak át: érik a paradicsom. Az ízük, mint a gyerekkorunkban.

A vidám paradicsomokat is megleshetjük, ha nem is testközelből, de legalább elolvashatjuk, hogyan cseperednek a magból a palánták, és lesznek a termések a geotermikus üvegházban, a kókuszrostok között, ahol akár 14 méter magasra is megnőnek a paradicsombokrok.

Egy egész kép és videógalériát nézhetünk végig a vidám paradicsomokról, hogy tényleg tudjuk mit eszünk. Nézzék meg a honlapjukon ITT. Jó érzés látni, hogyan nőnek a paradicsomok.

Legyen házi paradicsomunk őszig

Ha csak egy konyhaablakunk vagy erkélyünk van, is érdemes most még júliusban beszerezni a paradicsompalántákat. Vagy magunk hajtatni, ehhez nem kell más, mint a meglévő bokorról egy -egy kb. 15 centis oldalhajtást éles késsel lemetszeni, majd a hajtásokat vízbe tenni, hogy gyökeret eresszenek, persze ne felejtsük ebben a melegben naponta cserélni alatta a vizet. Nagyjából 10 nap alatt jelennek meg a gyökérhajtások, amik ha elérték a 2-3 centimétert, akkor már el is ültethetjük őket tejfölös poharakba vagy mini műanyag cserepekbe.

Két-három héten belül megerősödnek és akkor a végleges helyükre ültethetjük. Az erkélyen a cserépbe, vagy ha van kertünk akkor oda. Heteken belül virágzani kezdenek és őszre megérik a második paradicsomtermésünk. Volt olyan meleg ősz, indián nyár is, amikor még november első napjaiban is még volt érett paradicsom az erkélyemen. Vidám paradicsomok.

Ha saját vidám paradicsomokat szeretnénk vásároljunk az ablakba, erkélyre vagy a kertbe palántát

Forrás: ITT és ITT és ITT
Nem szponzorált tartalom!

Fotó: Getty Images