A budaörsi Kisművész kreatív bolt az egyik kedvenc lelőhelyünk, ha valamilyen kézműves alkotásról van szó. Bár a bolt igen apró, mégis mindig rábukkanunk benne arra, amire szükségünk van. És még többre is. Vidáman rendezett polcain sorakoznak a boldog ecsetek, boldog festővásznak, boldog festékek. Amihez történetet is kapunk. Például Bob Ross-ról a katonából lett festőről, akinek a boldog művészeszközöket köszönhetjük.

A templommal szembeni, apró Budaörsi Kisművész Kreatív boltba télen-nyáron szívesen megyünk. Tagadhatatlan, hogy a napsütéses melegben jólesik a bolt melletti Juhász Cukrászdában a fagyi, de nem csak a hűsítő miatt lépünk utána, vagy előtte az apró művészellátóba. A boldog ecsetek mellett kapható kreatív kellékek azok, amiknek nem lehet ellenállni. Hiába Bob Ross tényleg tudott valamit. Amit mi szívesen át is vettünk tőle. 

Bob Ross: Könyörtelen katonából vidám festőművész

Robert Norman „Bob” Ross Floridában Dayton Beach-ben született 1942. október 29-én. Korán, 52 évesen halt meg limfómában. Az amerikai származású festő, művészetoktató és televíziós műsorvezető, a Joy Of Painting vagyis a Festés Öröme című amerikai ismeretterjesztő sorozat alkotója volt. A PBS csatorna 1983 és 1994 között sugározta, de látható volt még Kanadában, Latin-Amerikában és Európa több országában is. Tehetsége és kedves stílusa népes rajongótábort hozott számára a halála után is a YouTube-on 5,28 millióan, a Twitch-en 2 millióan követik.

Bob Ross édesapja Cherokee származású ács, édesanyja pincérnő volt.  Kilencedik osztályos korában Bob otthagyta a középiskolát, hogy apjával együtt tetőfedőként dolgozzon. Akkor, munka közben elveszítette a bal mutatóujjának egy darabját, de ennek ellenére ugyanúgy tartotta később a festőpalettáját, mint mások. 

1961-ben a 18 évesen sorozták be a hadseregbe, az Amerikai Légierőnél orvosi nyilvántartási technikusként kezdte, majd főtörzsőrmesterré léptették elő. Kinevezése után szakaszparancsnok lett a légierő Eielson Támaszpontján Alaszkában. Az alaszkai tartózkodása alatt látott először havat és hegyeket, melyek később az alkotásaiban visszatérő motívumok lettek. Kifejlesztett egy gyors festési technikát, amivel eladásra szánt műtárgyakat tudott készíteni a rövid munkaközi szüneteiben.

Boldog ecsetek és vidám kis fák

Bob gyakran elmesélte magáról, hogy a katonai szolgálat megkövetelte tőle, hogy kemény és szigorú legyen. Olyan kérlelhetetlen, aki kisúroltatja másokkal a latrinát, aki bevetetti az ágyat, és kiabál a katonákkal, ha késnek a szolgálatból. Mindezek hatására úgy döntött, ha leszerel a hadseregből, nem emeli fel többé a hangját.

Így is volt. Bob Ross híressé vált a lágy, kedves hangjáról, mindig mosolygó énjéről. Továbbá olyan, festés közben gyakran hangoztatott mondatairól, mint a Happy little trees – azaz Vidám kis fák. A Joy of Painting több részében említi, hogy festés közben az a kedvenc része, amikor a boldog ecsetet tisztítja. A festékes ecsetet először letisztította szagtalan hígítóval, majd lehúzta a doboz oldalán, végül nekicsapkodta a festőállvány lábának közben mosolyogva és gyakran nevetve hozzátette: Beat the Devil out of it – vagyis Rázd ki belőle az Ördögöt is.

Bob Rosst a legfiatalabb generáció is megtalálta magának. Hangját közvetlenül, vagy hanghordozásának utánzatát, és eszközhasználatának zajait hallhatjuk az úgynevezett ASMR videókban, amiknek az a lényege, hogy a videóban szereplő emberek suttogva beszélnek, ami relaxációs érzéseket kelt a hallgatóban.

Bob Ross nevével fémjelzett eszközök, boldog ecsetek

Mindenkiben ott van a művész

A budaörsi Kisművész boltban megtalálunk mindent, ami Bob Ross úgynevezett wet-on-wet, nedves a nedvesen festési technikájához szükséges. Merthogy festeni szerinte, szinte bármivel lehet. Persze nem árt, ha van néhány színű boldog festékünk, és boldog ecsetünk hozzá, de költségekbe tényleg nem kell vernünk magunkat. 

A nedves a nedvesen technikának ugyanis pont abban van a lényege, hogy kevés festéket használjuk, mégpedig gyorsan. Az első rétegben felvitt festékre, mielőtt az még megszáradna, már vihetjük is fel a következőt: nedvesre a nedveset. Ehhez egyszerre nem is jó háromnál több színt használni, nehogy csúnyán keveredjenek össze a színek.

Bob szerint festeni mindenkiben ott van a művész, mindenki képes festeni, ehhez a technikához pedig tökéletesen megfelel néhány, kisebb-nagyobb, lakkozáshoz használatos laposecset, valamint egy konyhakés vagy spatula használata, amivel, a videóiból láthatjuk, pillanatok alatt tudott hegyeket, fákat, felhőket és vizet varázsolni a vászonra. 

Festményeit a háttér megfestésével kezdte: – Fogjuk az ötcentis ecsetet, és dobjunk fel egy vidám kis hátteret. 

A wet-on-wet, vagy másnéven Alla Prima technikát, ami azt jelenti: első próbálkozás, már a 15. században alkalmazták többek között az impresszionisták. Hajszálakon és bizonyos szöveteken, hogy a textúra és a mozgás hatását keltsék. Frans Hals, Diego Velázquez, Caravaggio, Paul Cézanne, John Singer Sargent, és Claude Monet.

A wet-on-wet technikát ugyan még nem próbáltuk ki, de a boldog eszközöket igen. A boldog ecsettel festett textiltermékeinket megtalálja ITT a Lagom Neked Magazinunk webáruházában. 

Bob Rosséletéről a Netflixen is találunk dokumentumfilmet. 

A Budaörsi Kisművész Kreatív boltban boldog ecseteket is kaphatunk

Forrás: ITT és ITT és ITT