A narancsba hajló rózsaszín borítójú köteten fehér felirattal olvashatjuk a címet: Hygge szerelem – Tanulható-e a boldogság művészete? A kérdésre a válasz, amit a könyv egy regény formájában fejteget, bárkit érdekelhet. A feleletet megtalálhatjuk, ha tudunk a sorok között olvasni. A tavaly megjelent könyv, idén ősszel is aktuális.

Hygge szerelem – Tanulható-e a boldogság művészete? című regénybe nyugodtan belekezdhet bárki. Kortól függetlenül. Csak az a legfeljebb hat-nyolc, egyébként cizelláltabb káromkodás az, ami felnőtteknek való benne. (De manapság talán már az sem) Mindezt 325 oldalra elpötyögtetve, és dánul szedve, ami szótározást von magával, amennyiben nem beszéljük ezt az északi germán nyelvet, és tudni akarjuk mit mond káromkodik a női főszereplő: Clara. Aki inkább elkeseredésében és szomorúságában ejt ki olykor valami kevésbé szép dán kifejezést, és nem kötőszóként használja például a lort szavukat. Olyan helyzetekben, amiken általában jókat lehet derülni. Merthogy a hygge része az is, hogy mindig megtaláljuk a rosszban a jót is.

A könyv szerzője Cesca Major, Rosie Blake álnéven ír, és Berkshire-ben él férjével, a kisfiával és ikerlányaival. Az írónő szeret visszajelzést kapni az írásairól, egyáltalán kapcsolatban lenni az olvasóival, és ezt sehol nem hagyja ki nyomatékosítani. A Hygge szerelem: Tanulható-e a boldogság művészete? című könyvét kisfiának Barnaby-nak ajánlja, azt írja a kötetet végén a köszönetnyilvánításban: „Ezt a könyvet muszáj volt Barnaby-nak ajánlani, amiért minden napot olyan őrült örömmé tesz.”

Barnaby-nak

Milyen helyes megfogalmazása ez annak, amikor egy gyerek lefárasztja az édesanyját. Pontosan ilyen megfogalmazásra számíthatunk a könyvében is. Vannak benne gyerekek, szülők és állatok, na meg felnőtt gondok. Mint például a munkamánia, a házasság nehézsége, a válást megélő gyerekek helyzete vagy az anyagi problémák, ám mindez olyan stílusban megfogalmazva, hogy érezteti a téma komolyságát, mégis reményt ad az olvasónak, amennyiben hasonló helyzetben lenne. Sokszor sírva tudunk nevetni, amit egy papagájnak is köszönhetünk.

Mielőtt belefeledkeznénk a könyvbe, fogadjuk meg az írónő tanácsát a fülszövegből: „A hygge tökéletes receptje kellemetlen napokra: készíts egy forró csokoládét, burkolózz be egy takaróba, és olvasd ezt a szívmelengető könyvet.”

Fogadjuk meg az írónő tanácsát a fülszövegből: „A hygge tökéletes receptje kellemetlen napokra: készíts egy forró csokoládét, burkolózz be egy takaróba, és olvasd ezt a szívmelengető könyvet.”

Nem minden a pénz, kell a hygge is

Yulethorpe egy mesésnek tűnő, kívülről nézve hívogató kis angol település, ahol már minden üzlet bezárt, csak egy keserédesen működő játékbolt és egy kocsma-fogadó üzemel a posta mellett. Ahol némi élelmiszert is lehet kapni, mielőtt megérkezne valamelyik távolabbi nagyobb településről az online rendelésünk. A dán származású Clara utazása során ide Yulethorpe egyetlen kocsma-fogadójába tér be egy meleg italra és szállásért, ahol a helyiek, pontosabban két nő összezörrenésének lesz éppen a szem- és fültanúja.

A postás Roz és a játékbolt tulajdonos Louisa nézeteltéréséből kiderül, hogy a városban már az összes bolt bezárt, az online kereskedelem elterjedéses miatt, és már Lousia sem kívánja továbbműködtetni a játékboltot, inkább bezárja és ő maga elutazik a hűvös, ködös Angliából a napfényes Madridba. Clara hirtelen ötlettől vezérelve – és mert keresi az új otthonát – lecsap az ötletre, hogy tovább vinné a nő játékboltját, és lakhatásért cserébe vigyázna a nő (bolt feletti) lakására, és gondozná a háziállatait is. Ebben segítségére is lesz a fogadó-kocsma tulajdonosa Gave, aki nagyon kedveli Lousia-t, és első perctől megbízik Clara-ban. Továbbá Lauren, aki korábban Lousia kisegítője volt a játékboltban, amikor még virágzott az üzlet.

Ám a postás Roz nem nézi jó szemmel mindezt, mert igényt tartana a játékbolt tulajdonára, és Luisa fia Joe sem örvend a változásnak. Joe egy londoni brókercég társtulajdonosaként úgy véli, Clara-t csak valamilyen hátsó szándék hajthatja, például kisemmizni az édesanyját, így Londont otthagyva beállít Yulethorpe-ba, az anyja lakásába. Clara-nak pedig nem marad más választása, ha maradni akar, mint bebizonyítani, hogy nincs semmilyen hátsó szándéka, és megismertetni Joe-val a Hygge életérzést, hogy megmutassa, van a pénznél más értékesebb is az életben.

Hygge egész évben, de vasárnap mindenképp

A magyar munkatörvények szerint hetente két pihenőnapot kell biztosítani minden munkavállalónak, és bár a pihenőnapok egyenlőtlenül is beoszthatók, az esetek többségében ez szombatra és vasárnapra esik legtöbbünk életében. A törvény azt is előírja, hogy a pihenőnapnak havonta egyszer vasárnapra kell esnie. (Kivéve a csak szombat-vasárnap foglalkoztatott munkavállaló esetében.)

A dánok, ahogy a könyvből is kiderül, heti 36 órát dolgoznak. Felfogásuk szerint, aki ennyi idő alatt nem tudja elvégezni a munkáját, az nem jól dolgozik, nem hatékonyan osztja be a munkaidejét. A pihenéshez pedig szükség van a „sϕndagshygge”-re, egy lusta vasárnapra.

Clara sem tesz másként, amikor már kimerülni látszik Roz és Joe gyanakvásaival szemben, ”úgyhogy hosszú sétákkal töltötte a napot, majd főzött egy ragut, egy bolognai spagettit, és egyéb finomságokat a fagyasztóba a hatalmas online rendeléséből, amely időközben megérkezett, és a fatüzelésű kályhába is begyújtott az új fahasábokkal.”

Hygge szerelem

Hygge szerelem: Tanulható-e a boldogság művészete? regény tényleg a sorok között mutatja be a hygge életfelfogás lényegét. Miszerint legyünk minél többet kint a szabadban, illetve amikor beszorulunk a hideg és sötét őszi és téli napokon, akkor tegyük még kellemesebbé a közvetlen környezetünk azzal, hogy kicsinosítjuk az otthonunkat.

Főzzünk kiadós, meleg ételeket például sűrű leveseket, ragukat, hogy legyen mivel felmelegednünk és jól laknunk, mindezt lehetőleg osszuk meg másokkal, a családtagjainkkal és barátainkkal. Gyújtsunk minél több visszafogott fényt, olyat, ami nem kápráztatja el a látásunkat, helyette inkább megnyugtatja a lelkünket, öltsünk meleg holmit magunkra, burkolózzunk be puha pokrócokba, nézzünk egy jó filmet, vegyünk elő társasjátékokat, igyunk valami igazán finom meleget. Például forralt bort. És ne feledkezzünk el az édességekről sem. A forró almás pitéről vagy a nagyon csokis tortáról sem.

A papagájt nem szabad kihagyni

Mielőtt frászt kapnának, hogy akkor most még be kellene szerezniük egy papagájt, hogy a hygge megnyugtató zen állapotába kerüljenek, megnyugtatnám az olvasót, a hygge-nek nem része a papagáj.

A könyv szórakoztató részének viszont igen. Lousia állatai, akikre Clare-nek vigyáznia kell az Roddy a nagy vörös macska, aki látszólag semmire nem reagál, csak egész nap lustán heverészik, és Lady CaCa a papagáj, aki nem bír csöndben maradni. Viszont amikor kinyitja a csőrét, szem nem marad szárazon, az olvasó sírva nevet. A madár széles repertoárában találkozhatunk a Dirty Dancing, a Forrest Gump, a Star Wars, a Tőzsdecápák, Csingiling, a Hatodik érzék és más ismert filmek idézeteivel.

A tavaly megjelent könyv idén is aktuális, és gyanítom évtizedekkel később is az marad. Hiszen kellemetlen napjaink sajnos, bármikor lehetnek. Márpedig ez a könyv tényleg kellemes és szórakoztató kikapcsolódást nyújt, a hét bármely napjára. A narancsba forduló rózsaszín borító senkit ne tévesszen meg, nem egy klisékkel teli, csöpögős romantikus történetre kell gondolni, ami nem jelenti azt, hogy ne lenne benne szerelmi szál. Van.

Lady CaCa mindig filmekből és televíziós játékokból idéz, azokból, amiket Lousia a tévében nézett. Az intelligens madár a frappáns filmidézeteivel mindig hozzátesz valamit a történet adta helyzetekhez. Leginkább kényes szituációkat old fel tűpontos humorával. Például azért, hogy ha már a könyv címe a hygge szerelem, akkor ez az érzelem tényleg kibontakozhasson. Nem erőszakosan, nem túl romantikusan, csak dán egyszerűséggel. A könyvmolyképző oldalán ITT beleolvashatunk a könyvbe. A fordítás Palásthy Ágnes munkája.


Fotó: ITT

Polgár Ágnes