Ahogyan letudtuk az online tanítás utolsó napját a tavaszi szünet előtt, kirúgtunk a hámból: feltöltöttünk egy jó öblös tálat egészségtelenül sós chipsszel, készítettünk egy nagy adag limonádét, majd beültünk a Netflix elé. Megnéztük a Jancsi és Juliskát 2021-es kiadásban. Az egész estét betöltő mozi váratlanul sok nevetést hozott. Ajánljuk, húsvétra igazán látványos animáció.

Mágiaügyi Titkosszolgálat. Ez a címe annak az orosz-amerikai koprodukciónak, amiben Jancsi és Juliska szerepel. Miért írom, hogy édes-cukros mese? Mert rengeteg benne a színes cukorkákkal díszített sütemény és keksz. Ebben igazából nincs semmi meglepő. hiszen az eredeti Jancsi és Juliska központi helyszíne is egy mézeskalács házikó.

A Mágiaügyi Titkosszolgálat animációja nagyon színes mese. Nagyon teltek benne a színek. Olvastam olyan kritikát, hogy ez a sok szín tipikusan orosz behatás. Lehet. Nem vitatkozom. Szerintem, teljesen lényegtelen. A hangsúly inkább azon van, hogy ez a mese bájos, trendi és jópofa. A kiskamasz fiam nagyon jókat nevetett alatta. És utána, mert a végén többször visszatekerte.

Egyébként gőzünk nem volt arról milyen film és kicsinálta. Azzal a várakozással nyitottuk meg a streaming szolgáltatókat, hogy találjunk akkor és ott valamilyen filmet. Valami olyat, amin tudunk nevetni. Úgy gondoltuk, lehet mese is. Vagy valamilyen családi film. Most a tizenegy éves kamasz nem vágyott sem hírhedt gonoszokra, sem őket legyőző szuperhősökre, sem állatokra. Nagyjából fél perce böngésztük a Netflix kínálatát, amikor megláttuk. A kiemelt családi filmek között. Egy idei mozit! Animációt! Ez az! Valami ilyet szerettünk volna. Valami meglepetést!

Húsvéti mesékről egyébiránt ITT írtunk ajánlót korábban.

Mágiaügyi Titkosszolgálat

Filmkereséskor a mágia szóra figyeltünk fel elsőként. A Harry Potteren szocializálódó generációnak a mágia alapvető adalék egy filmhez. Majd a színeken csodálkoztunk el. Gyorsan rá is kattintottunk az előzetesre, amiben Thor kalapácsa megjelent, az első poén után máris letettük a voksunkat az orosz-amerikai koprodukcióra. Nem csalódtunk.

Megragadott bennünket az is, hogy a jól ismert Jancsi és Juliska a két főszereplő. Ki ne ismerné a Grimm fivérek klasszikusát? A két árvát, aki eltéved az erdőben, és rálelnek a boszorkány mézeskalács házikójára. Eredeti nyelven: Hansel és Gretel. Ezt nem árt tudni, mert a film egyetlen hátránya, hogy hiába a hétéves korhatár besorolás, nem szinkronos. És a gyerek így hallja: Hansel és Gretel, de magyarul úgy olvassa: Jancsi és Juliska. Egyébként angolul, oroszul, franciául, németül és svédül hallható.

A film címéből sejthető, ez az animáció nem az eredeti történetet meséli el. Teljesen másról van szó, de azért a boszorkánnyal ezúttal is találkozunk, és némi filmkocka az eredeti történetből is lepereg. Jancsi és Juliska most is árva. Ám már nem gyerekek, hanem felnőttek. És nem is a legjobb testvérek. Annyira nem, hogy ki nem állhatják egymást. Leginkább Juliska neheztel Jancsira. Itt nem egymás kezébe kapaszkodva tévednek el az erdőben, hanem vitatkozva indulnak el a küldetésükre.

A Mágiaügyi Titkosszolgálat cím, egyben annak a szervezetnek a neve, ami a gonosz, embereket félrevezető és megrövidítő varázslók, boszorkányok, illuzionisták ellen van. Kicsit olyan, mint a Man is Black vagy a Szellemirtók, némi James Bond beütéssel. Itt Juliska kiemelt ügynökként dolgozik, minden vágya elérni a „Királyság legjobb ügynöke” rangot, míg Jancsi pont olyan illuzionista, mint akik ellen a Mágiaügyi Titkosszolgálat fellép.

És miért a James Bond beütés? Mert a Mágiaügyi Titkosszolgálat ügynökeinek is van egy Q őrnagyhoz hasonlító munkatársa, aki rendszerint ellátja az ügynököket valamilyen átlagos használati tárgynak tűnő, különleges eszközzel. Ez esetben persze mágikussal.

Élő spagetti és eleven kekszek

Ahogyan az orosz cároknál dívik a francia nyelv, úgy a mesebeli királyságban is. A szakács is francia, Rosario, aki a király születésnapjára készül az ünnepi menüvel: étvágygerjesztő sütemények, előételnek csirkecomb saját levében főtt almával töltve, főételnek ropogósra sült egész pulyka burgonyával, desszertnek pedig színesebbnél színesebb macaronok. Karamell, áfonya lila, pisztácia zöld, citrom sárga és eper rózsaszínben. Ám ezek ehetetlen macaronok, mert elugrálnak, elgurulnak a király villája elől, hogy aminek a terített asztalon nekiütköznek, azok az ételek mind életre keljenek. Egy nagy tál spagetti is, ami az ebéd végét, de a mese kezdetét jelentve megelevenedik és elrabolja a királyt. Igen. A spagetti rabolja el a királyt, több sütemény segédletével.

A birodalomban a király uralkodik, de az országot a Mágiaügyi Titkosszolgálat védelmezi. Itt minden varázseszközt, pálcát, bájitalt regisztrálnak, és ha bárki fekete mágiát alkalmazna, akkor a Mágiaügyi Titkosszolgálat lecsap az illegális mágusra. Thor kalapácsát pont úgy lefoglalva tartják, mint Aladdin titkos lámpását vagy Pandóra szelencéjét.

A Mágiaügyi Titkosszolgálat vezetője: Mostohaanya, aki nem mást szólít fel a király elrablójának felkutatására, mint a kiemelt ügynököt Juliskát, akinek indításként el kell fognia a tulajdon bátyját azért, hogy együtt mentsék meg az elrabolt királyt. Mert Jancsi – Mostohaanya logikája szerint – mint igen jó illuzionista, egy tolvaj fejével tud gondolkodni. Mostohaanya tudja, hogy csak Juliska szakértelmével és Jancsi találékonyságával találhatják meg a királyt. Így hát be kell vinni az ügynökségre Jancsit és hogyan máshogyan, ha nem letartóztatva?

Jancsi és Juliska a jó testvérpár 

Innen indul Jancsi és Juliska, a Grimm meséből ismert, szerethető testvérpár rendhagyó nyomozása. Ebben a mesében is szeretjük őket, még akkor is, ha ők éppen nem kedvelik egymást jogosnak vélt sérelmeikért. Olyanokért, ami inkább a saját fejükben létezik. Leginkább Juliskáéban. Aki teljesen félreismeri Jancsit. Fel sem merül a fejében, hogy valamit esetleg nem jól lát. Nem jól tud. Hogy csak a féligazságot ismeri. Mert a saját igazsága, az tulajdonképpen hamis. Hogy mik ezek, a mese végére persze kiderül. Mindenesetre a gyerekek és a felnőttek is megtanulhatják a történetükből, hogy hinni, vélni valamit, nem ugyanaz, mint tudni. Kérdezni kell a másikat, mintsem magunkban eldönteni valamit a másikról.

Ahogyan az is kiderül, hogy ki áll a király elrablása mögött, mi történt Jancsival és Juliskával a boszorkány házában, és sikerült-e kiszabadítani a királyt a rabló süteményei közül. Anélkül, hogy többet árulnék el a részletekből, azt azért elmondhatom, a királyrabló sütemények tényleg nagyon cukrosak, hívogatóak és csábítóak. Pont olyan élénk színesek, mint a tavasz, a húsvét színei. És bár ennek az animációnak semmi köze nincs a húsvéthoz, de a tavaszi szünidőre tökéletes választék feliratot olvasni már jól tudó gyerekeknek.

Jancsi és Juliska nyomozása igazi csapatjáték, tele meglepetéssel, izgalmas fordulattal és sok bájos, nagyon is kacagtató humorral. Cukormázasan. Színesen.

Fotó: Netflix