Alexa, az Amazon hangutasításra működő intelligens rendszere első hallásra még talán mindig szokatlan lehet. Beszélünk hozzá, és teszi a dolgát. Ugyan! Mit is tudhat! Minek az? Biztosan drága! – szólhatnak az érvek ellene. Alexával kialakíthatunk egy jól működő okosotthon rendszert, amelyet fokozatosan bővíthetünk újabb eszközökkel, így nem kell egyszerre sok pénzt kiadnunk. Alexa így jelen lehet az otthonunkban, és ott segít nekünk, ahol tud. Csak kérnünk kell tőle.

Alexa ez alatt a majdnem egy év alatt úgy idomult a háztartásunkba, ahogyan csak tudott. Vagyis azon tulajdonságait használjuk ki ennek az intelligens rendszernek, amelyet hasznosnak tartunk. Sőt, egyre többet segít.

Amikor nagyjából egy éve – a tavalyi karantén ideje alatt – megérett a cserére a nappaliban található hangfal, már egy Alexa hangfalat vásároltunk helyette. Ha már pénzt költünk, akkor legalább olyan eszközre, amelyet csatlakoztathatunk egy intelligens rendszerhez.

Leginkább azért, mert tudtuk, hogy ha szeretnénk, tovább léphetünk, lehetnek más eszközeink ugyanahhoz a rendszerhez. Nem csak egy eszközt vásároltunk meg, hanem beléptünk az Alexa felhasználók világába.

Alexa tényleg megfoghatatlan lehet. Tulajdonképpen tényleg nem is lehet megfogni. Mert Alexa nem egy szerkezet – sokszor láthatjuk filmekben is, hogy beszélnek egy henger, vagy gömb alakú tárgyhoz –, hanem egy szoftver, amihez bizonyos eszközök – mondjuk az előbb említett henger vagy gömb alakú szerkezet csatlakozik.

Ez a mikrofont is tartalmazó eszköz veszi a hangot, és vezérlő paranccsá konvertálja. Folyamatosan hallgat, várja az utasítást, hogy azt továbbítsa az aktuálisan használni kívánt eszköz felé.

Alexa segít, ahol tud

Ez a bizonyos első hangfal egy egyébként kevésbé ismert márka Alexa kompatibilis hangfala, ezt jelenleg gyakorlatilag önállóan használjuk, mert nincsen benne folyamatosan működő mikrofon, a hangutasítások fogadása külön gombnyomásra távirányítóval vagy hangfalon gombnyomásra működésbe hozható.

Mégis megszerettük, mert használatával beköltözött a zene – a Spotify közvetítésével – az otthonunkba. Mióta megvan ez az okos-hangfal, több zenét hallgatunk. Nem csak mi, felnőttek, hanem a gyerekeink is. Azóta vásároltunk két kisebb méretű hangasszisztenst: egy harmadik és egy negyedik generációs Echo Dot-ot. Nagyon komolyan hangzik a kifejezés, hogy hangasszisztens, de ezek a kis szerkezetek nem mások, mint folyamatosan működő mikrofonok, összeköttetésben az Amazon szervereivel.

A negyedik generációs gömböcske érkezett meg először a családba, majd az új típus megjelenésével hihetetlen, év eleji árengedménnyel jutottunk hozzá, az új generációshoz képest kevesebb, mint harmada áron. Gondoltuk, hogy kipróbáljuk azt is, bár a negyedik generációs készülék az árát mindenképpen megérte, mert az újabb típus mikrofonja érezhetően jobb, a másik szobából is fogadja az utasítást. akcióval. Ezekkel a kis méretű eszközökkel is létrehozható vele az okosotthon, de még gyerekszórakoztatásra is jó. Hogyan?

Az Echo-val mindent lehet hanggal vezérelni, ami Alexa kompatibilis. Pontosan mit? És hogy mi hol használjuk? Több területen is. Nekünk leginkább az okosotthon kialakítása tetszik. Ez az a terület, ahol nincsen megállás. Folyamatosan lehet otthon mindent okosítani. Tényleg csak az igényeink szabnak határt.

Legyen az otthonunk okosotthon!

A rendszer előnye, hogy fokozatosan vonható be a számunka előnyös területek, így nem kell egyszerre sok pénzt kiadnunk. Mi is a szórakoztató funkciója miatt vásároltunk először Alexa kompatibilis hangfalat. A hangfal után tévécserénél is prioritást élvezett, hogy csatlakozhasson Alexához.

Ezt már nem csak a legismertebb márkák tudják. A mi tévénken például hangot lehet állítani, bemenetek között váltani, beépített tévés alkalmazások között váltani, ki- és bekapcsolni. Szintén az igényekhez alkalmazkodva lett okoslámpánk. A dolgozószobában szükségünk volt egy lámpára, és ez a hanggal vezérelt, állítható fényerejű lámpa bizonyult a legpraktikusabbnak. Hangutasításra szabályozható a színe és a fényereje.

Ugyanez igaz a konyhában felhasznált okoségőre is, amely a következő beruházásunk volt. De az Echo Dot-tal beindíthatjuk a már meglévő robotporszívót is.

Viszonylag olcsóbb megoldás még a hangvezérelt termosztát cseréje. Mivel minden elektromos eszköz készenléti állapotában világít – amely a hálószobában kimondottan zavaró lehet – és egyébként is fogyasztja az áramot, ezért kényelmes és praktikus lenne hangvezérléssel áramtalanítani a rendszert, amelyet Alexa segítségével megtehetünk, nagyobb anyagi ráfordítás nélkül. Ezt mi is tervezzük, ugyanis megmértük, hogy ezzel kevesebb felesleges áramot használhatunk.

A tévé és a hozzá kapcsolódó set top box 18 Watt készenléti áramot fogyaszt, míg egy harmadik generációs Echo Dot 1,5 Wattot. Ez mérhető különbség, és rávilágít arra, hogy nem feltétlenül a trendi dolgok miatt lesz okosabb az otthonunk, hanem a hatékonyabb energiafelhasználással mentjük meg a Földet.

Egyéb lehetőségek is adottak, a kérdés, hogy mennyit tudunk rászánni a cserére. Például a garázskapu, vagy egy eredetileg kézzel mozgatható redőny hangvezérelhetővé tétele már komolyabb pénzügyi beruházás lehet.

Alexa, mint a gyerekek szórakoztatója

Tény, hogy Alexa egy kényelmi szolgáltatás. De ki ne szeretne kényelmesen élni a saját otthonában? Nem szükséges, de jó ha van. Pláne, hogy egyéni igényekre szabható. Az így kialakított okosotthon ma már könnyebben elérhető. Amit Alexa nyújtani tud, az egy megfizethető, jól konfigurálható okosotthon koncepció. Manapság egy Alexa kompatiblis, hangfal vagy tévé teljesen elfogadott. Nem drágább, csak sokszor nem gondolunk rá, hogy ilyenünk is lehet.

Még mindig szokatlan lehet, de informatikai szempontból nem bonyolult rendszer a hangfelismerés. Mégis jól kitalált, hogy vannak olyan eszközgyártók, akik támogatják és kiszolgálják a rendszert. Maga a rendszer és az alapeszközök nem drágák, a működtetéshez internet kell, ami egyben az egyik hátránya is.

Mert ha megszakad az internet összeköttetés, nem működik. További nehézséget jelenthet, hogy Alexa-hoz magyarul hiába beszélünk, nem érti. Az alap angol utasítások viszont elégnek bizonyulnak a használathoz. Sőt, talán kedvet is csinál a nyelvtanuláshoz a gyerekeknek.

Nálunk olykor gyerekszórakoztatóként is jelen van Alexa. A két ovis és egy kisiskolás gyermekünk leginkább zenét hallgat ilyen módon. Élvezik, ahogyan válogathatnak, s hogy kinek a kedvence legyen a következő. Sokszor hangzik el az Alexa, play music parancs. Alexa-nak köszönhetően kiderült, hogy a kisebbik fiunk szereti a populárisabb punk zenét.

A Gangnam Style-t pedig egy angol nyelvből hátránnyal küzdő kisiskolás is el tudja indítani hangvezérléssel, ami számára óriási siker és öröm. Így nekünk, szülőknek is. S annál több nem kell, mint hogy jól érezzük magunkat a saját otthonunkban.

Fotó: A szerző