Hónapok óta dolgozunk már otthon, mégsem feltétlenül szolgálja a munkakörnyezetünk a hatékonyságunkat. Talán mert, átmenetinek gondoljuk az otthoni munkát. Pedig ha berendeznénk magunknak egy olyan helyet, amely kényelmesen keveredik a ház vagy a lakás többi részével és az életünkkel, akkor reggelente könnyebb lenne elkezdeni a munkát. Átrendezésre fel!

Ha a világjárvány előtt nem markánsan otthonról dolgoztunk, és csak olykor vittük haza a munkát, és azóta sincs külön berendezett dolgozószobánk, vagy egy tartósan munkavégzésre kialakított terünk az otthonukban, akkor sokszor érezhetjük kényelmetlenül magunkat: hiszen nehezebb a munkára hangolódni, ha folyton keresnünk kell valamit, vagy máshogyan kell nyúlnunk egy eszközért. Ha nincs valódi munkakörnyezet otthon kialakítva a számunkra.

És még ha van is saját dolgozó területünk, akkor is érezhetjük úgy, hogy az teljesen felborítja az otthonunk harmóniáját, mert igazából semminek nincs helye, semmi nem áll kézhez, vagy folyton átesnek mások rajtunk. A folyamatos diszkomfortérzés pedig akaratlanul is visszavetheti a munkakedvünket. Ami nem jó.

A legrosszabb az, amikor a munkaterületünket mindennap újra ki kell alakítani, aztán a munka végeztével visszarendezni a nappalit, az ebédlőasztalt vagy a hálót. Ha a családból többen is otthonról kényszerülnek egyszerre dolgozni, és még a gyerekek is otthon vannak, a családtagok gyakran zavarhatják egymást.

Kell egy állandó pont

Az otthoni dolgozószoba gyakran multifunkcionális helyiség. Férfiak itt tárolják a műszaki dolgaikat, szerszámaikat, hobbifelszerelésüket, a nők gyakran itt gyűjtik a kézműves és varróskészletüket, csecsebecséiket, és lehet, hogy még vendégszobaként vagy ruhaszárító helyként is működik.

Ami nem gond, de ha itt szeretnénk hatékonyan dolgozni, akkor számolni kell az összes több funkcióval, és úgy kell körültekintőbben átgondolnia a helyiség átrendezését, hogy a munkavégzésnek akkor is fixen kialakított területe legyen. Meg kell találni benne mindennek a saját helyét. Vagyis rendnek kell lennie.

Sokkal könnyebb úgy elkezdeni a munkát, ha van egy olyan állandósított helyünk, ami akárcsak a munkahelyünkön mindennap változatlanul fogad bennünket. Amiben mindennek van helye, minden kézre áll, ezért könnyebben rendbe lehet tartani, és így nem csak funkcionális, hanem szép is. Ez legyen egy motiváló munkakörnyezet otthon.

Munkakörnyezet otthon

A legjobb otthoni munkavégzési hely egy nyugodt sarok, nyugodt légkörrel a munkához. Az íróasztal mellett gyakran csak egy polcra, komódra vagy más tároló szekrényre van szükség az alapvető dolgokhoz, valamint kényelmes, ergonomikus irodai székre és pontos megvilágításra.

Otthon nem szükséges valódi irodabútorból kiépíteni a munkaállomásunkat. Az otthoni stílusú bútorok természetesebben beolvadnak a belső térbe, mint az irodai bútorok. Egy-egy régebbi bútordarab remek hangulatot adhat, például egy régi étkezőasztal válhat íróasztallá, vagy egy komódból lehet az irattartó szekrényünk, aminek a tetején elfér a nyomtató, szkennelő is.

A szék az egyetlen, amiből jó ha kimondottan irodai verziót választunk. Olyat, aminek magassága és háttámlájának dőlésszöge változtatható. Persze, ha szeretünk olykor állva dolgozni, vagy szükséges az állás a munkánkhoz, akkor érdemes állítható magasságú asztallapot választani.

Kell egy állandó munkakörnyezet otthon még akkor is, ha néha úgy érezzük helyváltoztatásra van szükségünk, és egy telefon erejéig átvonulnánk a lakás másik végébe, vagy a legózó gyerek mellé ülünk a földre a laptopunkkal.

Gondoljuk át, hol találunk egy olyan félreeső, kevésbé használt helyet az otthonunkban, ahová állandó munkaállomást telepíthetünk. Ideális esetben ez a hely egy ablak közelében van. De ez lehet egy sarok, egy hely a lépcső alatt, egy mélyedés vagy egy üresen hagyott falrész.

Funkcionalitás szerint

Ahhoz, hogy az otthonunk, de még a dolgozó sarkunk, szobánk se úgy fessen, mintha beköltözött volna hozzánk egy nagyvállalat, nézzünk át mindent, és amire nincs szükségünk napi szinten vagy zavaró, felesleges, azokat távolítsuk vagy rejtsük el. A nyomtatót például szekrénybe is tehetjük.

Az egyik legrosszabb dolog az irodákban felhalmozódó technológia és a mindent elborító papír. Valószínűleg szükségünk van számítógépére, nyomtatóra, kamerára, ami rengeteg vezetékkel jár, próbáljuk ezeket elrejteni, hogy ne essünk át rajtuk, ne gubancolódjanak össze.

Mindent tegyünk olyan távolságra, ami kényelmesen elérhető, de mégis mozgásban tart. Nem baj, ha fel kell állni a nyomtatóhoz, a fénymásoláshoz vagy dossziék eléréséhez, de legyenek a közelben. Aligha okozunk meglepetést senkinek ezzel: az otthoni irodák nagyon gyorsan rendetlenné tudnak válni. Ezért jó, ha mindennek keresünk egy helyet.

A görgős tárolóelemek, fiókos szekrények, könyvespolcok jó szolgálatot tesznek a tárolásra. Az íróasztal alól könnyen kihúzható munkapadok, zsúrkocsik a tárolást vagy az időszakos munkák helyét is megadhatják. Az irodai kellékeknek és a sok papírnak, különféle dobozok, rendszerezők, irattartó mappák adhatnak állandó helyet.

Egy irányított lámpatestre mindenképpen szükség van. Amennyiben a munkaállomásunkat nem tudjuk közvetlen természetes fényforrás közelében kialakítani, úgy akár többféle világításra is szükségünk lehet. Viszont az erős napfény zavaró lehet. Ha szükséges tegyünk árnyékolót az ablakokra.

Akár a nappali közepén is lehet a munkahelyünk

Szépség az otthonért 

Egy picit még a funkcionalitásnál maradva, de a megjelenésre már figyelve gondolkodhatunk paraván használatában is. Egy egyszerű paraván két íróasztal között segíthet némi szeparáltságot adni, ha több családtag is egy légtérben dolgozik, avagy egy nagyobb, látványos paravánnal elrejthetjük az irodánkat legyen az a nappaliban, a konyhában vagy a hálószobában.

A legoptimálisabb az lenne, ha a munkát és pihenést külön tudnánk választani, és a munkaterünk csak a legvégső esetben lenne a hálószobában. Itt is használhatunk paravánt, vagy szekrénnyel is elválaszthatjuk a munkaállomásunkat az ágytól, vagy a szekrénybe is rejthetjük azt. Arra külön gondolnunk kell, hogy a különféle elektronikus ellenőrző fényjelzéseket úgy helyezzük el (wifi, nyomtató, monitor), hogy azok ne zavarjanak bennünket a pihenésben. Az is jó megoldás, ha az íróasztalról nem láttunk rá az ágyra, hogy ne vonzzon bennünket a  pihenés lehetősége. Éjszakára meg praktikus eltakarni az íróasztalt, egy mobil paraván itt is jó szolgálatot tehet, hogy szabadulni tudjunk a munkavégzés gondolatától.

Munka közben jó időnként megpihenni. A nagyobb kényelem érdekében díszíthetjük a dolgozószobát ülősarokkal. És lehet egy minibár a munkaterületünk része. A kávénak, víznek, gyümölcsnek. Ez lehet csak egy tálcányi terület vagy egy nagyobb terület is, kompletten kávéfőzővel és mini hűtővel.

Motiváló környezet

Egy nappali, konyha vagy ebédlő sarkában kialakított munkaállomást egy nagy szőnyeg segítségével is elhatárolhatunk. Ha az íróasztalunkat és a szükséges bútorokat egy nagy szőnyegre tesszük, azzal a munkaterületünk úgy válik egyértelműen külön területté, hogy a lakásunk mégis otthonos marad. Ráadásul a szék alatti szőnyeg növeli a kényelmet. Figyeljünk, az irodai szék kerekei akkor gördülnek jól, ha a szőnyeg viszonylag sima szövésű.

Gondolkodjunk nyugodtan a lakás, vagy az adott helyiség színvilágában, amikor a munkasarkunkat kialakítjuk, csak használjunk más árnyalatot. Vagy kiragadhatunk ide az otthonunkból egy máshol kiegészítőként használt színt, ami visszaköszön az iroda széken, egy lámpán vagy íróeszközöket rejtő dobozon. Jó, ha tudjuk, a sötét színvilág összeköti a bútorokat.

A színeknél maradva még: ha a hátsó fal és az előtte lévő bútorokat azonos színvilágból válogatjuk, akkor az tiszta egésszé egyesítik őket. Továbbá tisztaság érzetet kapunk akkor, ha az íróasztalunk nagyobb felületű és viszonylag üres. Vagyis mindent, amit nem használunk, azt elpakoljuk.

Tehetünk inspiráló képeket a falra, az íróasztalra vagy egy táblára, amik a munkaállomás dekorelemeként is szolgálnak. A meleg tónusok nyugodt légkört teremtenek. A zöld növények otthonosabbá varázsolják a teret. Hogy az irodánk is otthonos maradjon, tehetünk ki képet a családtagjainkról vagy a nyári utazásokról.

A motiváló munkakörnyezet része lehet, ha arról teszünk ki képet, amit a munkánkkal szeretnénk elérni: egy magasabb beosztás, egy új autó, egy felújított nappali.

Ha van elég helyünk, akkor akár a szoba közepén is lehet a munkakörnyezet otthon. Ilyenkor az asztal úgy határolja a helyiséget, hogy a különféle funkcióknak saját területük legyen.

Fotók: IKEA