Egy évben egyszer van gyereknap, de az elég jó szülő az év összes többi napján is a gyerekének él. Szándékosan írtam, minősítettem, hogy elég jó, hogy véletlenül se utazzunk a tökéletességre, főleg azután, hogy most írtunk a perfekcionizmus illúziójáról.

Az elég jó szülő ismérve az, hogy a legjobb tudása szerint és a lehetőségeihez mérten igyekszik jó anyja, apja lennie annak a gyereknek, akit, vagy akiket vállalt. Reggeltől estig. Hétfőtől péntekig. Januártól decemberig. Kivétel nélkül az év összes napjában, órájában, percében és másodpercében.

Amiben az is benne van, hogy ügyel, figyel önmagára is, mert a saját testi és lelki épsége nélkül nem lehet képes nemhogy jól, sehogy sem nevelni egy, vagy több gyermeket. Tehát belefér a mama-papa perc, óra, nap, amikor kikapcsol. Amikor a gyermeke a másik szülőre, nagyszülőre, nagybácsira, keresztanyára, bébiszitterre, jó emberre van bízva, míg ő maga pihen, kikapcsol, feltöltődik, eléri és utoléri önmagát. Mert anélkül nem megy jó szülőnek lennie. 

Hogy utána újult erővel a gyerekével legyen. Ami nem könnyű a mai világban. (Talán sosem volt az) Aztán eljön a gyereknap, minden évben egyszer, amikor a gyerekeket ünnepeljük. Szemünk fényét, fényeit. Azokat a jövevényeket, akiket mi kértünk, hoztunk a világra. Gyereknapon külön a gyerekünk, a gyermekeink kedvében járhatunk. Tehetünk valami olyat, amit ő, ők szeretne, szeretnének. 

Ha nincs ötletünk, akkor megkérdezhetjük, mit csinálnak az óvodatársak, az osztálytársak, hová mennek a barátaink a gyerekeikkel, megnézhetjük mi dől a médiából (hogy a tömeget kerülve ne oda menjünk) Vagy teljesíthetjük a saját gyerekkorunkból kimaradtat, vagy valami mást, amire mi magunk vagyunk kíváncsiak és talán a gyereket is érdekelné. Teljesen mindegy melyiket választjuk bármelyik sülhet el jól is. Vagy rosszul. Ha végén nem is a gyerekkel vagyunk. Mert kezünkben a mobillal presztízskérdést csinálunk az egészből, és folyton megörökítjük, hogy mennyire jó szülők vagyunk. 

Svédországban, a Lek & Baby Swedish Toy and Baby Association negyedik éve szervezi az Alla Barns Dag (magyarul: Minden Gyermek Napját) minden április harmadik szombatján (idén április 24-re esett) amikor a szülőket arra kérik, hogy tegyék le a mobiljukat, és aznap játszanak és meséljenek a gyerekeiknek. Játszanak úgy, ahogy a gyerek szeretné. Szervezhesse ő ezt a napot. Valahogy úgy, mint az Igen napon, arról ITT és ITT írtunk.

Amit ha nem is tartunk, mert nem vagyunk IGEN nap hívők, a mobilt azért tényleg letehetnénk, hogy minden figyelmünk a gyermekükre eshessen. Hiszen, tényleg mit ér a gyereknap mobilozó szülővel az oldalán?