Akinek gyereke van az tudja: gyerekekkel nem lehet minden nap egyforma. Lehetnek jobb és rosszabb periódusok. Ha több gyerek van egy családban, ott minden hatványozottabban igaz. A jó és a rossz egyaránt. Sokszor kell többféle helyzetben nemet mondania a szülőknek. Az biztos: gyereket nevelni kihívás. Mert nem biztos, hogy amit el szeretnénk érni a gyerekeknél, ahhoz éppen a legmegfelelőbb megoldást választottuk. Mit tehetünk? Az Igen nap segíthet a nehézségeken?

Igen nap? Ilyen létezik? Mi a csuda egyáltalán az Igen nap? Erre a Netflix egyik legújabb, korhatári besorolás nélkül megtekinthető filmje adhat magyarázatot. A szülőknek. A tehetetlen, fáradt, vagy éppen elfásult szülőknek. Mert az Igen nap valójában a szülőket segíti.

Vagyis úgy tűnik, hogy ez megoldás lehet. Megoldás a gyereknevelés nehézségeire. Amikor már nem tudunk mit kezdeni a gyerekekkel, mert minden túl sok. Ugye, hogy a mostani helyzetben ez ismerős szituáció?

Igenek és nemek

De mi is pontosan az Igen nap? A Netflix filmje erre is igyekszik magyarázatot adni. Először is kezdjük azzal az alaphelyzettel, hogy a szülők többsége – ha gyereknevelésről van szó, különösen – általában nemet mond. De ez végül is érthető. Ne nyúlj a konnektorhoz! Ne edd meg a homokot! Ne szaladj át az úttesten! Ne csinálj semmi őrültséget! Ne!

És különben is: vigyázz magadra, lehetőleg semmi bajod ne essen, mert akkor a szüleid minimum lábon hordanak ki egy infarktust. Ugye abban szülőként egyet érthetünk, hogy nem szeretnénk, ha a gyerekeink valamilyen túlságosan veszélyes dolgot csináljanak. De mi is a veszélyes? És ki dönti el, hogy mi a veszélyes?

Mi szülőként már tudjuk, hogy mi a veszélyes. Mert van élettapasztalatunk. Igen, ez az a pont, amikor a felnőttek kénytelenek egyetérteni a saját szüleikkel. De a gyerekek mások. Nekik még muszáj kipróbálniuk ezt, azt. Mert nekik is meg kell tanulniuk mindent. Meg kell tanulniuk, milyen az élet. Ehhez pedig olykor kockázatot kell vállalni. Tapasztalni kell. Gyerekként ez teljesen evidens.

Szülőként viszont általában mindentől, de tényleg mindentől szeretnénk megóvni a gyerekeinket. Ez egy örök ellentmondás a szülők és a gyerekek között. Igenek és nemek feszülnek egymásnak. Tehát a téma fontos. Sőt, létkérdés. Mire mondjunk nemet, és mire mondhatunk nemet? Van létjogosultsága az Igen napnak?

A gyereknevelés nem is olyan könnyű

Hasonló szituációból indít az Igen nap című film is. Aurora (Jennifer Garner) és Carlos (Edgar Ramirez) háromgyermekes szülők. Akik – főleg Aurora – mindenre nemet mondanak. Aurora többféle nemet is ismer. Nemet mondani: ezt hívják gyereknevelésnek – hangzik el a filmben Aurora szájából. Soha, semmikor, semmilyen körülmények között, kizárt dolog, frászkarikát, dehogyis, fejcsóválás, legörbülő száj és fejcsóválás – ezek mind szerepelnek Aurora repertoárjában, ha nemről van szó.

Egy nap behívják a szülőket az iskolába, ahol a két idősebb gyermekükről kiderül: megviseli őket, hogy az édesanyjuk folyamatosan nemet mond. A tinédzser lány, Katie például irodalom órára olyan haikut ír, amelyben az anyját diktátornak festi le. Öccse, Nando pedig az iskolai videójában Mussolinihez és Sztálinhoz hasonlítja az anyukáját. Csak mert szabályok szerint élik az életüket.

A szülők megdöbbennek. Ők nem is gondolták, hogy ha nemet mondanak olyan dolgokra, amelyeket ők veszélyesnek éreznek, vagy nem szeretnék, hogy megtapasztalják a gyerekeik, akkor az rossz. Aurora szerint a családban ő a tipikus rossz zsaru, míg Carlos a jó. De Carlos ezt máshogy érzi. A munkahelyén – egyébként egy játékokat gyártó cégnél dolgozik – ő az, aki miatt elhallgatnak a többiek, ha belép a szobába. Otthon legalább szeretne ő az lenni, akit várnak a családtagok. Aki megenged mindent. Ismerős helyzet lehet ez is sok anyukának.

Szóval: innen startolnak az Igen nap szereplői. Az iskolából kifelé jövet, mint egy szellem megjelenik az iskola – egyébként hatgyerekes – tanulmányi tanácsadója. Aki szerint vízválasztó a család életében, ha olykor igen napot hirdetnek a szülők.

Gyereknevelés klisék szerint

Vagyis igent mondanak egy teljes napon át mindenre. Persze szabályok vannak. Például nem lehet jövőbeni a kérés, vagy nem ölhetnek meg senkit (szerencsére). Aurora akkor mégsem érzi, hogy ez lenne az ő útjuk. Igen nap? Szerinte ez lenne a világvége. Aztán mégis belevágnak.

Természetesen feltételekhez kötik az Igen nap megszervezését. Például részt kell vállalniuk a gyerekeiknek a házimunkában. És legyen kész a leckéjük. Nem kérhetnek olyat, ami veszélyes, vagy illegális. Mindenkinek van egy pénzügyi kerete. Ez kizárja, hogy Japánba utazzanak, vagy űrtúrát tegyenek. És a legfontosabb: mulassanak olyan jól, mint soha életükben.

Szerintem ez a legnehezebb. Jó, azt hogyan kell? A film pedig egymás után állítja mindazt, amitől jól kellene éreznünk magunkat. Vérre menő luficsata – anya ellen a gyerekek, hogyan máshogy? –, giga adag fagyi elfogyasztása, vidámpark orrvérzésig. Aztán persze előjön az, ami ilyenkor szinte várható: a tinédzser még az Igen nap alatt sem tud a szüleivel azonosulni. Ami – valljuk be – teljesen természetes jelenség.

Ő szeretne az anyja nélkül koncertre menni, ahol egy pasi is várja. A kiskamasz „kocka-bulit” szervez a szülei tudta nélkül. Ahol mindenféle kísérletet elvégeznek, ami durran, fröccsen, folyik és robban. Amíg a szülők a rendőrségen dekkolnak, mindez meg is történik. Itt lesz a film igazán klisés.

Milyen lenne a saját Igen napunk?

Mert nem ad megoldási javaslatot mindazon dolgokra, amelyek megkönnyítenék az életet a kamaszokkal. Amelyek szükségesek a felnőtté váláshoz. Túlságosan könnyű megoldás, hogy a gyerekek rádöbbennek: ők még túl fiatalok a bulihoz, hogy egyedül boldoguljanak, a szüleik nélkül.

Tehát az Igen nap inkább egy mentsvár a szülőknek ahhoz, hogy rájuk még sokáig szükség van. Nélkülük a tizenéves gyerekeik nem boldogulnak. Így az Igen nap nem más, mint az az érzés, amire minden szülő vágyik: a gyerekek legyenek minél tovább mellettünk. Végül is nem olyan rossz üzenet manapság, hogy a családra szükség van. Bármi történjen is, mi ott vagyunk egymásnak. Igen nap nélkül is

De mi lesz a tinikkel? Az ő kezüket mikor engedhetjük el? Az Igen nap ad erre megoldási javaslatot nem ad. Inkább a család jelentőségét hangoztatja. Ami a hétköznapokban teljesen helytálló. Az Igen nap, mint film nem más, mint egy könnyed kikapcsolódás a családnak. Nem ezzel váltjuk meg a világot, de másfél órán át legalább jól szórakozunk, és elgondolkodhatunk azon, hogy mit tennénk a mi saját Igen napunkon.

Fotó: Netflix