A hagyományainkat anélkül is őrizhetjük, hogy idén nem sok lehetőség van a locsolkodásra, legfeljebb csak házon belül. Hímes tojásokat még akkor is festhetünk, ha jóformán csak mi magunk és a szűk család gyönyörködik benne. A kézművesség amúgy is kikapcsol. Még akkor is, ha nem teljesen úgy sikerül, ahogyan a képen látjuk. Képes összeállításunkban hoztunk pár megoldást:

A tyúktojások még natúran is szépek, főleg, ha több színben tudjuk egy tálra kirakni. A tojás természetes formájában is sokszínű: lehet fehér, natúr tojásszínű vagy barna. Ha a tálra fehér alapon fekete foltos fürjtojás is kerül, az már igazán különleges teszi a húsvéti dekorációt.

Ám a hagyományaink szerint húsvétkor kifestjük a tojásokat. A hölgyek azzal várják a férfi locsolókat. Idén inkább csak az egyháztartásban élőket. De azért még festhetünk tojásokat. Miért is ne? Az alkotás öröméért. Az ünnepi hangulatért.

De mi legyen a tojással?

A tojásfestésnek tájegységeseinek más és más hagyománya volt az országunkban, a tojás hímezése mindenhol más motívumokat jelentett. Manapság pedig számtalan más technikával, mint a festés, díszíthetjük a tojásokat.

Tényleg csak a képzelet szabhat határt. És itt álljunk meg egy szóra, mert pont ez a lényeg, nem mindenkinek van ötlete, érzéke, elképzelése ahhoz, hogyan festhetné másként a tojásokat, mint színező tablettákkal, vagy temperával.

Mi legyen a tojással? Hogyan lehetne másként díszíteni még? Erre adunk választ a képgalériában. Húzza az egeret a képre a leírásért, vagy ha közelebbről szeretné megtekinteni, akkor kattintson a képre!

Az idény trendje a tollakkal ékesített tojások. A különféle tollakat kreatív üzletekből szerezhetjük be. A fehér vagy fehérre festett tojásokra, ragasztóval rögzíthetjük egészben vagy részben a tollakat
A gipszből készült tál elkészítése hasonló, a korábbi gipszből készült tojásoknál:: De itt gipszcsíkokat használunk. Feltöltünk egy lufit vízzel, amit egy szélesebb salátás tálba teszünk, hogy felvegye a formáját. A kiálló részre hordjuk fel a benedvesített gipszcsíkokat. Legalább 3 óra, de inkább egy nap száradás után, lehántjuk a lufit a gipszről. Lefesthetjük, vagy decoupage eljárással bevonhatjuk részben vagy egészben. Lefújhatjuk nekünk tetsző festékkel. Használhatjuk dekorációs tálként virágnak, vagy feltölthetjük apró csokitojásokkal a locsolók megvendégelésére
Akár húsvéti füvet is ültethetünk benne. Kukorica, vagy búza füvet.
Húsvéti dekoráció gipszből. A vízzel megtömött lufira hordjuk fel kézzel a vízzel elkevert gipszet. (A kézműves gipszet olyan arányba keverjük ki a vízzel, ahogyan a gyártó ajánlja!) Hagyjuk minimum három óráig, de inkább másnapig száradni. Az apró mintákat akkor érdemes belenyomni, amikor már félig megszáradt a gipsz. A teljesen kiszáradt gipszből vegyük ki a lufit. Majd fessük le a kívánt színre a tojásokat.

Húsvéti dekoráció gipszből. Az eljárás ugyanaz, mint az előzőnél. A vízzel telített lufira hordjuk fel kézzel a vízzel elkevert gipszet. De itt jóval nagyobb nyílást hagyjunk, hogy tál funkciója legyen a tojásnak. (A kézműves gipszet olyan arányba keverjük ki a vízzel, ahogyan a gyártó ajánlja!) Hagyjuk minimum három óráig, de inkább másnapig száradni. Az apró mintákat akkor érdemes belenyomni, amikor már félig megszáradt a gipsz. A teljesen kiszáradt gipszből vegyük ki a lufit. Majd fessük le a kívánt színre a tojásokat.

A tojásokat decoupage technikával is díszíthetjük. Főtt, vagy nyers, kifújt tojásra is ragaszthatunk szalvétát vagy újságpapírt. A nyers tojással óvatosabban jó bánnunk, mert könnyen betörhet. Zsírtalanítsuk a tojást, kenjük le vékonyan a speciális ragasztóval, majd a szalvétából egy rétegnyit simítsunk el a tojáson. Vigyázzunk, ha túl sok a decoupage ragasztó, akkor a szalvéta könnyen szakadhat. Nem baj, ha meggyűrődik a minta, úgy rusztikusabb hatást érhetünk el. Használhatunk úgynevezett repedő ragasztót is, attól antik hatású lesz a kép, mintha elszakadt volna a kortól.
A hungarocell tojásokat, a korábbi főzésekből megmaradt héjakkal is díszíthetjük. Ehhez a hungarocell tojásokat körbekenjük ragasztóval és tetszés szerint mozaikban felragasztjuk a tojáshéj darabokat. Előtte vagy utána is lefesthetjük a tojásokat

Ebben az esetben magába a tojáshéjba öntjük a gipszet. Ehhez óvatosan nagyobb lyukat törünk a tojás tetején, amiből kiöntjük a nyers tojást. Átmossuk óvatosan a héjat, majd tojástartóba állítva megtöltjük a gipsszel. A gipsz kikeverésénél szorítkozzunk a kézműves gipsz csomagolásán olvashatókra. A kézzel felhordott gipszes lufikat minimum három óráig, de inkább másnapig hagyjuk száradni. Amikor megszáradt a gipsz, akkor mintha csak főtt tojást pucolnánk, lepucoljuk a tojás héját a gipszről. A véséssel kapjuk ezeket az érdekes mintákat a tojásokon

Az aranyra festett tojásokra decoupage technikával újság vagy elhasznált könyv papírját is használhatjuk. Ragaszthatunk csíkokat, különfélén kivágott alakzatokat is, például szívecskét, nyuszit, tojás alakot is

A pöttyös tojásokat egyszerűen vastag filccel is kipöttyözhetjük. A színes tojásokat húsleves kockából készült levesben főzhetjük különböző színűre, a színt a hozzáadott zöldség, gyümölcs vagy fűszer önmagában, vagy egymással kombinálva adja: áfonya – sötétkék-lilaáfonya és kurkuma – zöldkurkuma – sárgavörös káposzta – kékpaprika por – narancsinstant kávé por – barnalilahagyma héja – vörösesbarna

Ha leveskockából készült húslevesben főzzük a tojásokat, már kapnak egy alapszínt. A különféle zöldségek és fűszerek más és más színt adhatnak nekik. Ha kész festékkel főzünk, akkor is lehet az alap a húsleves

Gondolta volna? A tojásokon ugyanúgy működnek a matricatetoválások, mint a bőrön. A nonfiguratív minták kimondottan jól mutatnak rajtuk. A megmosott, és szárazra törölt tojásra rakjuk a fóliájáról leválasztott tetoválást, úgy, hogy a mintát a tojás alakjához igazítjuk, majd egy nedves kendővel hozzá is nyomjuk a matrica teljes felületét. Vigyázzunk, óvatosan nyomjuk, hogy ne törjük össze a tojást. Tehetjük a natúr tojásokra, de le is festhetjük előtte azokat. Figyeljünk arra, hogy szárazra törölt felületre rakjuk a tetováló matricát.
A csillogó tojásokat vagy egyenesen aranyra festjük, fújjuk, vagy előbb alapként például feketére vagy fehérre festjük. Az aranyozást végezhetjük aranyszóró spray-vel, vagy csillogó festékkel is. Márványos, mattos hatást azzal, ha még festéktől nedvesen megnyomkodjuk egy szivaccsal.

Az egyszarvú tojásokhoz, a tojásokat először fehérre festjük, a szarvakat aranyra festett kartonból vagy arany színű cukorka papírból megformázzuk, a szemeket filccel felfestjük. Majd a szarvat és a művirágokat a tetejére ragasztjuk. A virágokat akár szalvétából is elkészíthetjük.

Közös tálra pakolva: A pöttyösök, az egyszarvúak ész aranyozott tojások igazán mutatós húsvéti dekorációt adnak
A különféle mintákat a tojások főzése előtt ragasszuk vagy kössük a tojásokra. Használhatunk vékony spárgát, vastagabb cérnát vagy matricákat.

Ezt a képet direkt a végére hagytuk. Ehhez a megoldáshoz kell a legtöbb türelem, és nagyfokú precizitás. A kifújt és átmosott tojásokra elektromos gravírozóval vitték fel a mintát. A gravírozás technikáját sokat kell gyakorolni, pontos és stabil kézre van hozzá szükség. De a végeredmény önmagáért beszél.

Forrás: ITT és ITT
Címlapfotó: Magdeleine