A modern életünk gyakran jár stresszel, kapkodással, amiben nehéz megtalálni a belső harmóniát és nyugalmat. A jóga ebben a káoszban nyújthat megkönnyebbülést, és segíthet visszatalálni a saját egyensúlyunkhoz. Ez a cikk az első lépések megtételében utat mutat neked.

Kezdjük az elején: Lehet, hogy a jógázás elsőre idegennek tűnik. Zavarhat és akár kihívás elé is állíthat a keleti eredetű hagyományokkal való találkozás. Vagy az, hogy a jóga túlságosan nyugodt mozgásnak tűnik, amiben furcsa, szokatlanul intimnek tűnő testhelyzeteket kell felvenni, lassan kell lélegezni, és a mély nyugalmat kell keresni. Amitől máris álmosságot érez az ember. Na meg unalmat.

Azonban mindez a szokatlanság teszi a jógát annyira különlegessé és hatékonnyá.


Jóga kezdőknek

A jóga nem csak fizikai gyakorlatokat jelent, hanem egy belső utazást is, amiben a figyelem és a jelenlét kulcsfontosságú. Bár kezdetben furcsa lehet megállni és befelé figyelni, a jóga segít a test, az elme és a lélek összehangolásában.

Mindemellett a nyugalom és a lassúság nem azt jelenti, hogy ne lenne kihívás a jógában. Épp ellenkezőleg, a különböző testhelyzetek és légzőgyakorlatok erőt, állóképességet és rugalmasságot igényelnek. A jóga lehetőséget ad arra, hogy felfedezzük a belső erőnket, és elfogadjuk a jelen pillanatot.

Bár a jóga gyökerei a keleti vallásokban, különösen a hinduizmusban és a buddhizmusban keresendők, a jóga mégsem kizárólag csak az eredeti kultúrájához köthető. A jóga népszerűsége szerte a világon nő, és a nyugati kultúrában egyre inkább része a mindennapi életnek. A jógának számos változata és stílusa létezik, és sokan a fizikai és mentális jóllét miatt gyakorolják, függetlenül a keleti eredetétől. Tehát ettől nem kell megijedni.

Jóga és a kereszténység kapcsolata

A jóga eredetileg hindu és számos szellemi, filozófiai és vallási gyakorlatot foglal magában. Ahogy a jóga egyre népszerűbb lett nyugaton, néhány keresztény ellenállt – sőt el is utasította – az eredete miatt a gyakorlatokat. Mások viszont elismerték a jóga ősi gyakorlatának aspektusait – különösen a pózokat, a meditációt és a légzőgyakorlatokat – amit egyesíteni kezdtek a kereszténységgel. Kivették belőle a hindu és buddhista elemeket, és beletették a keresztény szimbólumokat.

A keresztény jóga mozdulatsoraiban, a légzőgyakorlatokban és a meditációban a keresztény elvekre összpontosít. A keresztény jóga része az imádság is. Keresztényként mégis arra biztatlak, hogy figyelmesen vizsgáld meg a saját értékeidet és meggyőződéseidet, mielőtt kipróbálnád és legfőképpen elköteleznéd magadat bármilyen vallási vagy szellemi gyakorlat mellett.

A jóga típusai

A jóga a testmozgás mellett az önismeret és a belső egyensúly keresése is. Az első lépés a jógázás előtt mindig az, hogy fogalmazzuk meg magunknak, mit szeretnénk elérni a jógával? Az állóképességünket javítanánk? A nyugalmat keresnénk? Csinosabb alakra vágyunk? Vagy csak ki szeretnénk kapcsolódni? Netán tán a spirituális fejlődédünknek adnánk inspirációt? A válaszaink segítenek abban, hogy kiválasszuk az önmagunknak legmegfelelőbb jógatípust.

A jógának számos törzse és típusa létezik. Mindegyik másra helyezi a hangsúlyt. Van külön jóga kezdőknek, idősebbeknek és gyerekeknek is.

Az egyik legismertebb, legelterjedtebb az úgynevezett Hatha jóga, ami a fizikai gyakorlatokra összpontosít. Különösen a testhelyzetekre (ászanák) a megfelelő légzéstechnikára és a relaxációra. Összetettsége ellenére ez a jógatípus a kezdőknek ideális választást jelent.

Dinamikus vagy Vinyasa jóga a folyamatos mozgásra épül. Lényege a flow amit az ászanákat és légzéstechnikákat egyesítve állandóan mozgó és egymással összefüggő sorozatot alkot. Nekem ez a kedvencem, a keresztény jógán belül.

Az Ashtanga jóga maga a kihívás, ez nem csak dinamikus, hanem fokozatosan nehezedő is. Az előre meghatározott sorozattokat követve halad a könnyebbtől a nehezebb ászanák felé.

Az Iyengar jóga a precíz embereknek kedvez, mert ebben kiemelten fontos a pontos testtartás és az ászanák helyes kivitelezése. A Kundalini jóga nem való a keresztény hívőknek. Ebben a kundalini azaz a belső energia ébresztésén van a hangsúly. Dinamikus légzéstechnikákat, mantrákat és különféle testmozgási formákat tartalmaz.

A Bikram jóga szigorúan meghatározott sorrendben végzett 26 ászanából álló sorozat, amit izzasztó környezetben, mintegy 40 Celsius fokos teremben gyakorolnak. Elképesztő a hatása, de előzetes orvosi hozzájárulás nélkül nem ajánlanám.

A Yin jóga visszafogott, passzív, hosszan tartó ászanákat és mély légzéstechnikákat használ, ami segít a kötőszövetek és az ízületek rugalmasságának növelésében.

A Restoratív jóga célja a test teljes regenerálása és a stressz oldása. Lassú, pihentető ászanákat alkalmaz, gyakran segédeszközökkel.

Jógázz stílusosan

Miután kiválasztottad a neked szimpatikus jógatípust, állj is neki azonnal. Keress egy a lakóhelyedhez vagy munkahelyedhez közeli jógaklubbot, vagy alakíts ki otthon magadnak egy jóga sarkot és keress neked tetsző jógavideót valamelyik streaming szolgáltató kínálatából.

A jógagyakorlat során fontos a kényelem, de ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondanod a saját stílusodról. Válassz olyan szoknyát vagy nadrágot, ami nem csak kényelmes, de megfelel a saját divatérzékednek is.

Végezetül pedig ajánlom, ha módod van rá, kezdd a napjaidat egy-egy rövid jógagyakorlattal. Ez lehet egy könnyű nyújtógyakorlat vagy egy rövid meditáció, ami segít megteremteni a napodhoz szükséges egyensúlyt. És ne add fel! Időnként próbálj ki új, vagy más jógastílust, találd meg azt, ami a legjobban passzol hozzád és élvezd a folyamatot. Hagyd, hogy a jóga jótékony hatása elvezessen a belső harmóniád felé.

Ne feledd a jóga kezdőknek is való, csak meg kell találnia mindenkinek azt a típust, amit könnyen beépíthet az életébe.

Néhány szó a felszerelésről

A jógában az a jó, hogy bárhol, bármikor és minden nélkül űzhető. Ha bármit hozzáteszünk vagy elveszünk, azzal a komfortérzetünket növelhetjük. A legalapvetőbb, hogy kényelmes öltözetben vagyunk, nadrágban vagy nadrágszoknyában, és nélkülözzük a zoknit, a cipőt. A jóga mezítláb a legkényelmesebb és legpraktikusabb. A mezítelen lábbal csúszásmentesen lehet kapcsolódni a földhöz, ami nem árt a biztonságunk érdekében. Persze, ha fázik a lábunk egy csúszásgátlós zokni nem árt.

Szintén a kényelmet növeli, ha nem a puszta padlón jógázunk, hanem van alattunk egy szőnyeg, mégpedig jógaszőnyeg és nem egy strandmatrac, mert a speciális szőnyeg csúszásmentes, ami szintén a biztonsághoz tesz hozzá. Hiszen vannak olyan pózok, ászanák, amikor csak féllábbal állunk a földön, vagy éppen fejjel lefelé dőlünk.

Alkalmanként szükség lehet egy plusz törölközőre, kispárnára vagy úgynevezett jógablokkra, ami szintén jó, ha csúszásmentes. Hosszútávon hevederek, szalagok, övek, tornalabdák, egyensúly fejlesztő ülőpárnák vagy éppen kesztyű is jól jöhet.

De igazából semmi nincs szükségünk, azon kívül, hogy befelé akarjunk figyelni, el akarjunk lazulni, ki akarjunk kapcsolni.

Forrás: ITT

Fotó: @nomadsoulphotos