
A marcipán nem a mindennapok édessége. Leginkább az ünnepeken van helye. Torták tetején, süteményekben vagy bonbonokban. Finomra őrölt mandulából készül. Amit darálhatunk mi magunk, de készen őrölve is megvásárolhatjuk. Ahogyan a kész marcipánt is. De marcipánt házilag készíteni igazán meleg, otthonos hangulatú megoldás, mert ahogy készül az édesség úgy lengi be a mandula illata a konyhát, és a lelkünket.
Hozzávalók:
20 dkg mandulabél
20 dkg porcukor
0,5 dl víz
Opció: egy tojásfehérje kemény habbá verve
Néhány csepp mandula aroma
Elkészítés:
Marcipánt házilag nem nehéz elkészíteni. Mindössze csak egy kis odafigyelést igényel. Kezdjük a mandulával. Vásároljunk ehhez hántolt mandulát, amit daráljunk le, majd tegyük hozzá a cukor felét.
A cukor másik felét adjuk a vízhez, és forraljuk össze vele.
A kész szirupot kezdjük apránként hozzáadni a marcipánhoz. Amikor már könnyebben felveszi a mandula a szirupot, az egészet hozzáadhatjuk.
Van, aki tesz hozzá egy tojás keményre vert habját. Ahogyan ízlés szerint néhány csepp mandula aromával karakteresebbé tehetjük a marcipánunkat.
Gyúrjuk addig, míg szép fényes és formázható nem lesz.
A natúr színű marcipánt ételfestékkel színezhetjük kedvünkre.
Itt is először mindig kis adagban gondolkodjunk.
A pár cseppnyi ételfestéket eleinte csak egy kisebb adag marcipánhoz kezdjük adagolni, amihez később adjuk a többi marcipánt, ha már egységesen az egész marcipán felvette a színt.
Ha intenzívebb árnyalatot szeretnénk adjunk még hozzá egy kis ételfestéket.
A kész marcipánt formázhatjuk elképzelés szerint, akár húsvéti tojásnak is. Amit befejezésül porcukorba forgathatunk vagy csokoládéba márthatunk.
Fotók: Canva
Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!
Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.
Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.
Olvasd el az Adatkezelési tájékoztató-t.