Paradicsomot befőzni tényleg nem nagy kunszt. Persze, mint mindent, ezt is el lehet rontani. De csak akkor, ha a nem tartjuk be az alapvető befőzési szabályokat. Mi, itt a legegyszerűbb változatot hoztuk. Faksznik nélkül. Mint ükanyáink.

A paradicsom befőzése nem ördöngösség. Persze kell rá időt szánni, de ha nem bonyolítjuk túl a dolgot, akkor nem is kell napokat a konyhában töltenünk. Főzhetjük több adagban is. És tényleg csak néhány dologra kell figyelnünk, hogy az ízek velünk maradjanak télen is.

Nem hagyhatjuk ki az üvegek csírátlanítását, viszont nem muszáj passzíroznunk, átszűrnünk sem a paradicsomot, ha nem akarjuk. Ugyanakkor tisztán kell dolgoznunk. A dunsztolási időt sem szabad megúszni.

1. A paradicsom befőzése ükanyáinknak is sikerült, pedig nem volt annyi minden segítségük hozzá, mint nekünk van manapság. Kezdjük azzal, hogy szedjünk, vásároljunk nekünk szimpatikus helyről paradicsomot. Mi nem egész öt kilónyit vásároltunk. Szép nagyokat, egészségeseket. 24 órát csücsültek a konyhapulton a feldolgozásig.

Jövő héten is veszünk paradicsomot és akkor megint befőzünk egy adagot.

A paradicsomok várakoznak a befőzésre

2. Válogassunk üvegeket. Mossuk el azokat alaposan kézzel. Majd az üvegeket mintegy háromnegyedig töltsük meg vízzel. Az összest állítsuk be egy lábosba, és öntsük körül vízzel. Forrástól számítva egy húsz-harminc percig főzzük még az üvegeket. Persze mosogatógépben is csírátalaníthatjuk. Vagy sütőben. Mi maradtunk a klasszikus megoldásnál, hiszen az ükszüleinknek nem volt még masinájuk.

Fertőtleníthetjük az üvegeket hagyományosan, így kifőzve, vagy mosogatógépben, és sütőben is

3. Válogassuk át, mossuk meg a paradicsomokat, távolítsuk el a zöld szárat, levelet róla, és vágjuk ki a csumáját. Szeljük félbe, majd cikkekre, ahogy tetszik nekünk.

Szedjük le a zöldjét, vágjuk ki a csumáját, szeleteljük fel a paradicsomokat4. Tegyük a lábosba és főzzük forrástól számítva egy bő negyed-fél órát a paradicsomokat. Ha hab keletkezne a tetején szedjük le. Ha szeretnénk, akkor teljesen pépesre is főzhetjük. Ahhoz dupla ennyi idő kell. Ha gondoljuk, még át is passzírozhatjuk, hogy se a héja, se a magja ne maradjon benne. Mi ezzel nem bíbelődtünk.

Főzzük forrástól számított 25-30 percig, vagy míg teljesen össze nem esik a paradicsom, ahogyan szeretnénk5. Töltsük meg az üvegeket tele, a szélét töröljük le az üveg szájának, ha összekennénk, csavarjuk rá a kupakot/ tetőt és állítsuk pár percre fejre az üvegeket. Majd vissza, tegyük száraz dunsztba a forró paradicsommal teli üvegeket. Takarjuk le egy takaróval, vagy nagy párnával. Nálunk a kanapén egy plüss maci társaságában pihen.

Ha kihűltek a paradicsomok, akkor felcímkézhetjük őket és mehetnek a stelázsiba. Akarjuk mondani a kamra, konyhapolcra.

Tegyük szárazdunsztba, egy jókora párna alá, hogy lassan kihűljenek a forró üvegek

Címlapfotó: Getty Images
További képek: Szoknya és Nadrág Magazin