Elmehetnénk egy árva szó nélkül a nemzetközi nőnap mellett, vagy életmód magazinként kitehetnénk egy nőnapi menüsort. Eperrel, pezsgővel, csokoládéval és egy könnyű lazacos szendviccsel. Mert az olyan kedves, légies, bájos gesztussal bírna. Nőcis lenne. Vagy nem?

Nőcis…már ez a kifejezés is megosztó. Laza jópofa, mai. Vagy éppen ostoba, bántó. Bennfentes nők között, de degradáló egy férfi szájából? A nőci szó mellett megosztó az is, hogy mi kedves egy nő számára ezen a napon. Például az, hogy a felköszöntés után ne kerüljön elő minduntalan az a kérdés, hogy az ellenkező neműeknek mikor van a napjuk? – azzal az elütéssel, hogy az év többi részében férfi nap van.

Ebben is van igazság, tulajdonképpen a nőnap férfiak nélkül nem menne. Én legalábbis sok értelmét nem látnám, hogy kizárólag a nők köszöntsék egymást. Már csak azért sem, mert ha nem lennének férfiak, akkor nem lennének külön nők sem. A nőnap férfiak nélkül nem megy.

És ha már nők és férfiak, akkor további fogalmak bukkannak elő, úgy mint a feminizmus és az egyenlőség – hogy a férfiaknak és a nőknek nem ugyanazok a jogai, és hogy a nemeket különböző összefüggésekben megkülönböztetik – rendkívül nehéz mondandók ezek. Főleg egy ünnepnapon. Hiszen ezen fogalmak jelentése attól függően változik, hogy kit kérdezünk, és mikor. Az esélyegyenlőségről még ugyanaz a nő is sokféleképpen vélekedhet a saját élete változása során, nemhogy minden nő összességében. Mint minden mozgalom és ideológia, a feminizmus és az egyenlőség is végletekig vitatható. Ráadásul egyesek szerint nem való nőnapra, míg mások szerint meg pont, hogy nőnapon van helye minderről értekezni. Kérdőre vonni és harcolni.

De térjünk vissza a nőnapi menüsorra. Ha nőnapi menüsort osztunk meg magazinként az olvasóinknak, az milyen? Ötletes? Gyakorlatias? Sértő? Ezen a napon főzzön a férfi? De, mi van, ha nincs a nő mellett férfi? Vagy van, de a férfi nem akar, nem tud, vagy nincs lehetősége főzni – akkor a nőnek kell ételt készítenie, nem? Hiszen enni kell. Persze lehet rendelni is. Ezen a napon egy nőnek nincs helye a konyhában, vagy igen? Miért is ne – ha szeret főzni?

Kérdések, kérdések, kérdések, a válaszokhoz pedig minduntalan előkerülnek a férfiak. Tulajdonképpen a nőnap férfiak nélkül nem megy. Mint annyi minden mást, ezt is kár vitatni. Vagy legalábbis sosem lenne vége a disputának. Mindkét részről érdemesebb inkább elfogadni egymást, nem csupán nőnapon. De akkor talán lehetne kicsit odaadóbban, lágyabban, figyelmesebben tenni. Egy végtelenül hosszú ölelésben. Úgy, ahogy az általában a nőknek jólesik.

Fotó: Dean Drobot