Az autós kirándulások izgalmas kalandok lehetnek az egész családnak, de egyben kihívást is jelenthetnek, ha kisgyerekekkel utazunk, hiszen ők még nem feltétlenül tudják magukat lekötni. Az autóban eltöltött hosszú órák nyugtalansághoz és unalomhoz vezetnek. Ahhoz, hogy a legközelebbi utazás zökkenőmentesebb és élvezetesebb legyen, kipróbálásra hoztunk néhány játékot.

A játék az autóban még rövidebb úton is elkel, nemhogy egy hosszabb úton, amikor messzire megyünk. Eleinte a gyerekeker többé-kevésbé lekötheti az út figyelése, a kedvenc plüssök, bábuk, autók, legodarabok, figurák. De idővel ez már nem elég. Szóval kell tartani őket. Csupán csak lesni a tájat unalmas lehet, kivéve ha valami pluszt viszünk bele. Korábban is írtunk már a témában ITT többféle járművön utazva, és ITT a vonatra fókuszálva Prágába és vissza.

De nézzük, milyen ötleteket válogattunk az autós utazásra.

Játék az autóban

1. Mit látok?  Ez egy klasszikus játék, ami soha nem megy ki a divatból. A játék során valaki kiválaszt egy tárgyat még látótávolságon belül, a többiek pedig felváltva találgatják, mi az. „Látok valami kéket,….”

2. Rendszámtábla játék 1: Az előttünk, mellettünk elhaladó, bennünket követő autók rendszámtábláján látható betűkből találjunk ki szavakat. PST posta vagy KKO Kakaó stb. Ha nagyon vicces dolgok jutnak csak eszünkbe, az még jobb. JPG Jeges Pingvin, japán gésa,

3. Rendszámtábla játék 2. Figyelhetjük a rendszámtáblán az országjeleket is, ki az aki hamarabb felfedez egy külföldi autót, vagy ismeri a rövidítéseket. D- Németország, BG-Bulgária, HR-Horvátország stb.

4. 20 kérdés: Játék az autóban lehet az is, amikor valamelyikünk gondol egy tárgyra, a többiek pedig 20 kérdést tehetnek fel, hogy kitalálják, mi az. Ez a játék majdnem olyan mint a barkochba. A kérdések számát csökkenthetjük, vagy emelhetjük is. 

5. Barkochba‍: Minél idősebbek a gyerekek, annál bonyolultabb szavakat találhatunk ki. Az egészen kicsiknél még hagyjuk ki a fogalom meghatározást, fókuszáljunk egyszerű tárgyakra, állatokra, személyekre, helyszínekre. Minél idősebb a gyerek annál bonyolultabb dolgokra is gondolhatunk. A kamaszokkal már fogalmakra is gondolni, érzelmekre, történelmi eseményekre, tudományos gondolatokra. Pl. fekete lyuk, lekvárfőzés, első randevú, gólyatábor, egyetemi felvételi. Ez is szórakoztató, kritikus gondolkodásra és deduktív érvelésre ösztönöző játék.

6. Autós Bingó: Készítsünk még az utazás előtt Autós Bingó kártyákat a gyerekeknek, akár többfélét is, az úton látható dolgokról. Útjelző táblákról, növényekről, állatokról, helyszínekről, tárgyakról. Vagy töltsük le a Szoknya és Nadrág Magazin Autós Bingó kártyáit. A gyerekek bejelölhetik rajta a megtalált elemeket, és Bingó-t kiálthatnak ha egy teljes soruk, vagy oszlopuk összeállt egy kártyán.

7. Autós lista: Az előbbi játék egyszerűbb változata. A gyerekek itt is az úton látható dolgokat keresgélhetik és ha megtalálták, akkor kipipálhatják a látott tételeket, amikor észreveszik azokat. Ha ismerjük az utat, akkor fix dolgokat is említhetünk.

8. Meséljünk együtt! Közösen találjunk ki egy-egy történetet úgy, hogy az egyik elkezdi egy alapmondattal, a többiek pedig folytatásként hozzáfűznek egy-egy mondatot. Születhetnek így rövid mesék, humoros történetek, vagy akár komoly, a gyerekeket éppen foglalkoztató témák, gondolatok is előkerülhetnek. Mindenki csak egy mondatot tegyen hozzá, senki ne kapjon több időt.

9. Ábécé. Lehet belőle verseny vagy csak egyszerű móka. Kezdjük az A-betűvel, és mindenki mondjon egy szót. A kicsiknél elég, ha csak az adott betűre gondolunk. Ők ezzel az ABC-ét is megtanulhatják. Nagyobbaknál meghatározhatjuk, hogy csak állatot, tárgyat, országot vagy éppen ételt lehet mondani az adott betűvel. Az egészen nagy gyerekekkel egy történet köré is kerekíthetjük az adott betűvel kezdődő szavakat.

10. Stopolljunk! Stoppolni vonatot, tehenet, zöld autót, macskát, bárányfelhőt, templomot, motorost, kerítést, rendőrautót, madárijesztőt, kamiont leköti a gyerekek figyelmét. Aki először látja meg az említett tárgyat, eszközt, élőlényt, jelenséget azé a pont.

‍Bátran keverjük a játékokat, a gyerekek életkora, a család preferenciája, az út hosszúsága és milyensége alapján. Ha az úton sikerül a gyerekek figyelmét lekötni és még szórakoztatni is, az mindannyiunknak segítség, plána ha még maradandó emléket is szerzünk vele.

 

Fotó: Imgorthand/Getty Images Signature/Canva

 

 

 

 

Az Autós Bingó kártyákat készítette: Kommunikáció Neked